20 Mayıs 2024

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile İşverenlere Getirilen Yükümlülükler

  • PDF

9-1-2013baskangulYeni çıkan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ilgili gazetemize açıklama yapan Fatsa Sanayici ve İşadamları Derneği(FASİAD) yönetim kurulu başkanı Hasan Gül; Sanayici ve İşadamlarına ne gibi yükümlülükler getiriyor. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren ne gibi idari para cezaları ile karşılaşabiliriz. Bu cezalarla karşılaşmamak için ne gibi önlemler alınabilir konularında açıklamada bulundu.

Başkan Gül; İş yerimizin geleceği ve huzuru için İş Sağlığı ve Güvenliği önem arz ediyor. Genel olarak kanunu değerlendirdiğimizde kanunda istisna edilen hiçbir işyeri yok. İşçi sayısı sınırlaması ve staja(Stajyer, Çırak) göre muafiyet yoktur.

İşverenlerimizin Sorumlulukları ise; İş Sağlığı ve güvenliği konusunda her türlü tedbirin alınması, Risk değerlendirmesi yapması, Görev dağılımında iş sağlığı ve güvenliğini göz önünde bulundurması gerekiyor. İş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim aldırması, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının bulunması işverenin sorumluluğunu ortadan kaldırmıyor.

Yine Firmaların büyük kazaların olabileceğine kanat getirilen işlerde ve mahiyeti itibarı ile her işte risk değerlendirmesi yapılmadığı taktirde iş durdurulabilir.

İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurulması hususunda 50 işçi çalıştırma ve sanayi işletmesi olma şartı kaldırılıp, tüm işletmelere iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli bulundurma şartı getirilmiştir.İşyeri hekimleri ortak ve güvenlik birimlerinden hizmet alımı ile temin edilebilir. 10 işçiden az işçi çalıştıran işyerlerine çalışma bakanlığı destek verecektir.

İşyerleri için tehlike sınıflandırılması yapılacak bu sınıflandırmaya göre (A) çok tehlikeli, (B) tehlikeli, (C) az tehlikeli, sınıfları iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip kişileri çalıştıracaklardır.

İşverenlerimiz bütün iş kazası ve meslek hastalıklarının kaydını tutmak ve raporlamak zorundadır.

İşçiler yapacakları işe uygun sağlık raporu almak zorundadır. Sağlık belgesi almayanlar çalıştırılamaz.

Başkan Gül işadamlarımızın gerekli tedbirleri almaları gerekmektedir. Aksi takdirde ciddi para cezaları ile karşılaşabilirler. Bunun yanında telafi edilemez vakalara da sebep olmama adına işverenlerimizin çalışanlarını bilinçlendirse işletmelerimize huzur gelecektir. İşverenlerimizin yeni çıkan İş kanunu hakkında detaylı bilgiyi derneğimiz mali ve hukuk işleri biriminden rahatlıkla öğrenebilirler dedi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde