26 Nisan 2024

Fatsa’nın ilk Kivi Üreticisi İlker Tandoğan: “Gelin Fatsa’da Kivi Üreticileri Birliği kuralım”

  • PDF

kivi2-10-2013Fatsa’da Kivi üreticiliğinin ilklerinden olan İlker Tandoğan, bu yıl rekoltenin düşük olması nedeniyle Kivi ürününün yüksek fiyatlardan satılacağını belirtti.

Üreticilerin dikkatli olmasını isteyen Tandoğan, “Kivinin bakımı ve üretimi fındıktan daha kolay ve zahmetsizdir. Kiviye olan talep her geçen yıl daha da artmaktadır.” dedi.

Fatsa’daki Kivi üreticilerinin en büyük sıkıntısı, ürünü saklayamamalarıdır. Ürünün muhafaza edilmesi için bir soğuk hava deposuna ihtiyaç duymaktayız. Fatsa olarak bir depo kurmak boyumuzu aşmaktadır. Fatsalı tüm Kivi üreticilerine buradan çağrı yapıyorum. Gelin Fatsa’da Kivi Üreticileri Birliği kuralım. Örgütlü olalım, açıklamasında bulundu.

İlker Tandoğan açıklamasında şu görüşlere yer verdi “Kivi fındıktan sonra alternatif ürün olarak piyasaya girdi. Tarım il ve ilçe müdürleri tarafından kivi dikimi ve üretimi hakkında kurslara gidip eğitimler aldık. Ve bu doğrultuda çok güzel bir beton direği ve sulama sistemi yaptırdık. Ordu kivisi olarak Türkiye’de ve dünyada büyük bir isim yaptık. Bir kilo portakala bir tane kivi bedeldir. Bölgemizde fındığı kesip yerine kivi diken ilk ben oldum. Şuanda 1000 tane ağacımız var. Fındık üreticilerine buradan sunu söylüyorum; 100 tanede olsa fındığı kesip yerine kivi ağacı dikmelerini tavsiye ediyorum. 1 kivi ağacı 100 kilo kivi vermektedir. Kivinin bakımı ve üretimi fındıktan daha kolay ve zahmetsizdir. Kiviye olan talep her gecen yıl daha da artmaktadır.

Büyüklerden rica ediyorum. Paketleme ve depolama yerimiz yok. Kiviyi her 11 ay boyunca insanlarımıza yedirmek istiyoruz. Eğer kiviyi paketlersek 11 ay boyunca insanlara yedirmiş oluruz. Orduda kiviciler derneği varken Fatsa’da bu derneğin olmaması üzücü. Yöremizdeki kivicilerle birleşip kiviciler derneği kurmalıyız. Herkes bu derneği benim kurmamı bekliyor ama bende buradaki kivi üreticilerinden destek bekliyorum. Kivi üreticileri olarak birleşip bir dernek kurulmalıyız.”

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde