29 Nisan 2024

“Bizim Bir Limana İhtiyacımız Var”

  • PDF

balikcilar 640x428

“Hamsinin Düşmanı Palamut Değil”

Yazı dizimizde bu hafta kayık balıkçılığını konuştuk. Fatsa’nın 40 yıllık kayıkçısı Hicabi Giresunluoğlu 9 yaşından beri kayık sırtındayım diye başladı söze. 50 yaşında olduğunu ifade eden Giresunluoğlu, kayıkçıların dertlerini bir bir anlattı.

Bölgemizde balık neslinin çok azaldığını ifade eden tecrübeli balıkçı: “Mezgit, barbun, palamut ve çinekop balıkları çıkıyor.

“Hamsinin Düşmanı Palamut Değil”

Hamsinin bu sene olmamasının sebebinin palamut olduğuna inanmıyorum. Bunun tek sebebi aşırı avlanmadır. Zamanında kota uygulanmayınca Türkiye’de hamsiyi bitirip, Gürcistan’a açıldılar ve orada da balığın sonu gelene kadar avlanmaya devam ettiler. Böylece hamsinin de kökünü kurutmayı başardılar. Büyük gemilerdeki ileri teknoloji cihazlardan balığın kurtulma şansı yok. Kilometrelerce ilerideki balıkları net bir biçimde toplayabiliyor. Ayrıca bizim ağlarımızın gözleri belli bir boydaki balığın takılabileceği kadar. Küçük balık ağın gözünden geçebiliyor böylece bilinçsiz avlanmamış oluyoruz. Ağı çektiğimiz zamanda kazara takılmış olan yavrular varsa canlı ise hemen suya tekrar atıyoruz.

“İp Ağı Daha Zararlı”

Örneğin denize zarar verdiği gerekçesiyle misina avcılığını yasak ettiler. Misina ağı belli bir boydaki başlığı alır ama küçüğünü almaz. İp ağı ise ne var ne yok götürür. Çünkü ip ağı balığı sarar ve kurtulmasına imkân vermez. Misina deniz kirliliği gerekçesiyle yasaklandı ama ip ağı da balık neslini tüketiyor. Hep birlikte göreceğiz. İp ağı mı yoksa misina ağı mı zararlı? Bu yıl herkes dua etsin ki palamut balığı var.

“Az Zaman Kaldı”

Sabah ezanında ava çıkıyoruz öğlene kadar ağlarımızı çekmiş oluyoruz. Sonra hava şartlarına göre balık olursa öğleden sonra da gidiyoruz. Ama popülasyon azaldı. Birkaç yıl sonra çekeceğiz bunun ceremesini.

“Eskiden Balık Çoktu, Şimdi İnsan”

Eskiden denizde bolluk vardı. Fatsa’da nüfus bu kadar kalabalık değildi ki. Satacak kimse bulamıyorduk. Her çeşit balık vardı. O günlerdeki türlerden birçoğu günümüzde yok. Artık insan çok ama balık hiç kalmadı.

“Nereden Nereye”

Eskiden balıkçılık bu kadar kolay da değildi. Bugünkü cihazlar yoktu. Şansın varsa tutarsın yoksa eli boş dönersin şimdi öyle değil. Eskiden babam anlatırdı denize de yelkenle açılırlarmış. Motor yokmuş o zamanlar. Yelkenle gidip kürek çekerek geri dönerlermiş. Bizim de başımıza geldi çok kez. Dalgınlıkla yakıt azken açılıp yakıt bitince küreklerle döndüğümüz oldu.

“Işıklandırma Balığı Kaçırıyor”

Balık avcılığında çok önemli püf noktaları var. Örneğin sokak ışıklandırmaları kıyıya yakın yapıldığı için bütün balığın açığa gitmesine neden oluyor. Eskiden şehir içi ışıklandırması bu kadar çok değildi bu nedenle de balık çoktu ama şimdi yoğun ışık balığı kıyıdan kaçırıyor. Zamanında öyle balıklar vardı ki ben 1 kg istavrit balığı tuttuğum zamanları biliyorum. Çeşit de çoktu. Kötek balığı, kırlangıç, uçar balığı gibi birçok çeşit vardı. Şimdi nerede o balıklar. Biz bu konuda hassas davranıyoruz. Bu tür balık yavruları ağa takılınca denize geri bırakıyoruz ama bugün trol avcılığında böyle bir şey yok. Balık zaten üst üste boğulup daha sudan çıkmadan ölüyor. Denize geri de bırakma şansı kalmıyor.

“Balığı Tüketenler Utansın”

Bu denizi bitirenler utansın. Balık neslini tüketenler utansın. Karadeniz’de mezgit, istavrit ve olursa barbundan başka balık kalmadı.

Başkanımızdan Talep Ediyoruz”

Bizim bir kayık limanına ihtiyacımız var. Gerçekten çok mağdur durumdayız. Balıkhane yapıldı ama buradaki kayık çekeklerinin rampa eğimi çok fazla. Rüzgâr esse kayığımızı limana götürüyoruz. Orada da yer bulursak bırakıyoruz tabi. Buradaki kayık çekeklerinden ileriye 50-60 metre kayayla doldurulup bir liman yapılsa bile yeter bize. Bunla ilgili çok çağrı yaptık ama kimse bize kulak vermiyor. Burada balıkhane projesinde şelaleye trilyonlar harcandı ancak bizim istediğimiz limanın maliyeti en fazla 200 bin TL olur onu bile bulmaz. Şu an bile geç kalınmış sayılmaz. Burada bir tadilatla her şey düzeltilebilir. Biz belediye yapmıyor demiyoruz bizim için burada bir hizmet yapıldı farkındayız ama bir tadilata ihtiyacı var” diye konuştu.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde