29 Nisan 2024

Büyükata Polonya’dan Döndü

  • PDF

ataaa 640x360

2011 Ulusal Teklif Çağrısı döneminde Büyük Ata Ortaokulu koordinatörlüğünde hazırlanan Çok Taraflı Comenius Okul Ortaklığı projesinin 4. Toplantısı Polonya’nın Kielce şehrinde gerçekleştirildi.

Toplantıya ülkemizi temsilen Büyük Ata Ortaokulu müdür yardımcısı ve aynı zamanda proje koordinatörü olarak katılan İsmail Teke, “Projenin çok verimli geçtiğini, bugüne kadar ziyaret ettiği ülkeler içerisinde eğitim sistemi bakımından en etkileyici bulduğu ülkenin Polonya olduğunu söyledi. Bu ülke teknoloji ve altyapı olarak Türkiye kadar gelişmiş bir ülke değil fakat okullarda kullanılan değişik uygulamalar çok dikkat çekiciydi. Birinci kademe öğrencileri için okul içinde özel bir oyun odasının olması ve ders esnasında öğrencilerin sıkıldığını fark eden öğretmenin öğrencileriyle birlikte oyun odasına gidip orada stres atmaları ve tekrar derse geri dönmeleri, farklı ülkeden gelen Meksikalı bir öğrenci için özel öğretmen atanıp bu öğretmenin derslerde anlatılanları birebir çeviri yapıp o öğrenciye anlatması, okuma odasının oluşturulup teneffüslerde öğrencilerin araştırma yapıp kitap okuması aynı zamanda bu odadan sorumlu öğretmenin devlet tarafından atanıp öğrenciler için farklı aktiviteler düzenlemesi, okul içinde modern bir mutfağın kurulup burada pişirilen yemeklerin 1 Euro karşılığında tüm öğrencilere verilmesi, Anne ve babası çalışan öğrenciler için okul çıkışında özel bir odanın olması ve burada öğrencilerin öğretmen nezaretinde oyunlar oynayarak ebeveynlerini beklemeleri, okul içinde fitness centerın olması, okul rehber öğretmeninin her öğrenci için bir program yapması ve özellikle dikkat eksikliği olan öğrencilerle birebir etkinlikler yaparak çalışmalar yapması, kıyafetin öğretmen ve öğrenciler için serbest olması, okul içinde revir bulunması ve burada görevli bir hemşirenin acil durumlarda müdahalede bulunması, dil eğitiminin 1. sınıfta başlaması, okul içinde her öğrencinin ayrı bir ayakkabı kullanması, teneffüslerde öğrencilerin okul bahçesine çıkarılmamaları Polonya’da dikkatimi çeken hususlardı. Bu hususlardan sadece teneffüslerde öğrencilerin dışarı çıkarılmaması hususunu doğru bulmadığımı söyleyebilirim. Fakat kendileriyle bu konu hakkında görüştüğümde bunun temizlik ve özellikle güvenlik açısından yapıldığını söylediler. Öğrencilerde bu durumdan şikayetçi değillerdi, çünkü okul bir kompleks gibi her türlü ihtiyaçlarını burada giderebiliyorlar.

Projemizin ana konusu farklı kültürleri tanımak ve kendi kültürümüz tanıtmak olduğunu belirten İsmail TEKE, “ Diğer ülkelerde yaptığımız gibi burada da Fatsa’mızı ve Türkiye’yi tanıtıcı sergiler açtık, öğrencilere ve sergiye katılan konuklara fındık, lokum ikram ettik. Ülkemizin tarihi ve kültürel yerleri ile ebru sanatımızı tanıttık. Aynı zamanda eğitim sisteminin yanı sıra Polonya’nın kültürünü tanıma fırsatı bulduk. Yemek kültürleri, dini ve milli bayramları, insanların yaşam tarzı, aile hayatları, tarihi ve kültürel yerleri hakkında bilgi sahibi olduk. Sıradaki toplantıları 2013 Mart ayında Romanya’da ve 2013 Mayıs ayında Fransa’da gerçekleştireceğiz. Oralarda Fatsa’mızı, ülkemizi, kültürümüzü ve Türk insanını en iyi şekilde temsil edebilmek için hazırlıklarımıza şimdiden başladık” dedi.

 

Projeyle ilgili tüm doküman video ve fotoğraflar projenin web sitesinde www.young--explorers.blogspot.com ve https://www.facebook.com/groups/ Young.explorers.project/ facebook sayfasında bulunmaktadır.

 

İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Ahmet Gürsel AVCI, “Polonya’ da ülkemizi başarı ile temsil eden Büyük Ata Ortaokulu müdür yardımcısı İsmail TEKE’ yi tebrik eder başarılarının devamını dilerim.” dedi.

ataa 640x360

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde