29 Nisan 2024

Fatsalı Meçhul Şehidin Adı Bilinmiyor

  • PDF

mechulsehitt 640x453

Giresun’un Güce ilçesindeki Şaban Kalesi’nin arka tarafında ulaşılması zor bir yerde bulunan iki şehit mezarından sol taraftakinin mezar taşında büyük harflerle ‘Fatsalı Şehit Er Ruhuna Fatiha’ yazıyor. Hemen yanında bulunan diğer mezarda ise ‘Hasan oğlu Hüseyin Bostan Ruhuna Fatiha’ yazıyor. Sağ taraftaki şehidin Giresun’un Tirebolu ilçesi Ketençukur nüfusuna kayıtlı olduğu bilinirken soldaki Fatsalı şehit ile ilgili bir bilgi bulunmuyor.

Araştırmacı Yazar Ahmet Kufacı Fatsalı şehidin ismine ulaşmak için araştırmalarını sürdürüyor. Kufacı, Şehit mezarlarını bulurken yaptığı araştırmayı şöyle anlattı:

Giresun ilinin Güce ilçesi küçük sessiz sakin bir yer ancak orada bulunan Şaban kalesinde bir tarih yatıyor. Yüz yıl öncesinden kalan ayak izleri, top sesleri, düşmana haykıran askerler, toprağa düşen şehitler… Bulunmayı, Kur’an ayetleri ve ezanlarla anılmayı bekliyorlar. Ben de bu örtülü tarihi ortaya çıkarmayı ve duyurmayı kutsal bir görev sayarak araştırmalara başladım. Saban kale ve karşısındaki Toprak kale hilal kelinde göğe doğru yükseliyorlar.

Araştırmamın bu bölümünde arkadaşlarımla birlikte Şaban kale ve Yaşmaklı ağaç başı yolunda çeşme yıkıntılarını, istihkam kalıntılarını, top yataklarını, devrilmiş, kaymış, çalı çırpı altında kalmış bir dua bekleyen mezarları arıyorum.

Dediler ki Şaban kaleden uzaklaşıp Kestane çeşmesini de geçtikten sonra en az 75 yıl önce var olan Kuşbaşın Kahvesi ve hanından ileride iki şehit mezarı var. Yürüdük, kalıntısını gördüğümüz hanı geçtik ve Midil tarlasının ilerisinde derin bir ormana girdik. Sık ve yoğun ağaçlar güneşi tutmuş, serin ve sessizlik; yalnız yaprak hışırtıları var. İlerledik; bir kuru su yatağının yanında, yolun üzerinde iki mezar var. Huşu ile baktık, kederlendik. İki mezarın arasında bir sırığa takılmış yüce bayrağımız dalgalanıyor.

Fotoğrafta görülen sağdaki şehit mezarı Tirebolu’nun Ketençukur köyünden. Şaban kale savunmasında yöredeki köylerden de asker toplanmış. Bu nedenle yakınları da burada şehit düşenleri bildirmişler. Kabirin kitabesinde ‘Hasan oğlu Hüseyin Bostan Bostan, Doğum: 1835, Ölüm: 1913’ Ölüm tarihi doğru mu bilinmez. Zira Trabzon’un işgali 18 Nisan 1916 olduğuna göre…

Soldaki kabir taşı kitabesinde: ‘FATSALI ŞEHİT ER, Ruhuna Fatiha’ yazıyor. Başka da bir kayıt yok.

Bu iki askerin silah arkadaşı oldukları, aynı zamanda şehit düştükleri ve buraya defnedildikleri anlaşılıyor. Şehit Hasan Bostan’ın yakınları burayı bulmuş ve ayrılık gayrılık düşünmeden iki mezarın yanını bu şekilde yapmış. Ulus kendisine minnettardır.

Şehitlerimiz Kıyamete Kadar Nur içinde yatsınlar.

Birinci Cihan Harbi’nde Ruslar, topraklarımızın büyük bir kısmını işgal ettiler. Trabzon düştü. Batum’dan beriye insanlarımız muhacir oldu. 37. Trabzon Fırkası (Tümeni) askerleri Harşıt Irmağı’ndan batıya çekildi. Irmak boyunca savunma hatları oluşturuldu. Şaban kalesi de gerek yakın köylerden toplanan askerlerle gerekse başka kıtalardan getirilen askerlerle tahkim edildi. 1917 yılında Ruslar savaşı durdurdu, 18 Şubat 1918 tarihinde Şaban kalesindeki askerler de çekildi.

Şu hale göre şehitlerimiz 99 yıldan beri burada yatıyorlar. Nur içinde yatsınlar.

Eylül 2012/Derleyen-Yazan: Araştırmacı-Yazar Ahmet Kufacı”

Kufacı ayrıca Fatsalı Şehidin kabrini ziyaret etmek isteyen olursa yardımcı olacağını da belirtti.

mechulsehit 640x453

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde