29 Nisan 2024

Cıngırt Kayalıkları mı, Cıngırt Kalesi mi?

  • PDF

cingirtOrdu'da daha önce tarihi Kurul kayalıklarında başlatılan ve 'Pontus' dönemine ait eserlerin çıkarıldığı açıklanan arkeolojik kazılardan sonra bu kez ilçemizde bulunan ve herkes tarafından nasıl sonuçlanacağı merak edilen tarihi Cıngırt Kayalıkları'nda bir ay önce başlatılan kazılardan da 'Pontus' eserleri çıkarıldığı açıklandı.

Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Arkeologları tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle Müze Müdürlüğü yönetiminde Yrd. Doç. Dr. Ayşe Fatma Erol ve 9 arkeolog tarafından ilçemizin tarihi Cıngırt Kayalıkları'nda başlatılan kazı çalışmaları tamamlandı. Kazılarda Roma ve Helenistik döneme ait eserlere ulaşıldığı öğrenildi.

Kazılar sonucunda Helenistik dönem kapsamında Pontus Kralı 6. Mitridat dönemine rastlanan veriler elde edildiği, 55 adet sikke, aynı döneme ait çeşitli formlarda pişmiş toprak seramik parçaları, duvar kalıntıları bulunduğu söylendi. Açıklamalar en başta ilçemizde büyük heyecan yarattı.

“Kaya mı Kale mi?”

Cıngırt Kayalıkları’ndaki tarihi tünel ya da mağara girişine benzeyen yapının sonunda neye ulaşılacağı halk arasında merak konusu olurken Yeni Haber Gazetesi olarak Cıngırt Kayalıkları’nda bazı incelemelerde bulunduk. Kazı alanındaki düzen ve toprak kazıldıkça oluşmaya başlayan yapı ilçemizde harika bir eser çıkacağa benziyor. Cıngırt Kayalıkları’nın zirvesinde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan görüntü ve özenle kesilmiş taşlardan oluşan yapı kayalıkların bir kale yapısına dönüşeceğine işaret ediyor gibi…

“Herkes Heyecanlı”

Kayalıkların tepesinde girişi bulunan mağaranın ucunun nereye vardığı hala merak konusu olurken kayalıkların dibinde yine tarihi özellik taşıyan yapılar bulunuyor. Kayaları oymak suretiyle duvarlarda oluşan şekiller ve merdivenler, su olukları, kuyular ve daha birçok yapı dikkat çekiyor. Kayalıkların dibindeki bu yeri bize gösteren yer sahibi de kazılarla birlikte heyecanlandıklarını ve ortaya nasıl bir şey çıkacağını merakla beklediklerini söylüyor. Cıngırt Kayalıkları tarihi öneminin yanı sıra kazılar tamamlandığında ilçemizde turizm anlamında da büyük bir canlılık getirecek gibi görünüyor. Çalışmayı başlatan Ordu Valiliği’ne ve kazı ekibine gazete olarak teşekkür ediyor, çalışmalarının devamını diliyoruz. Sonucu merakla bekliyoruz.cingirtt

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde