04 Mayıs 2024

BAMBAŞKA BİR FATSA HAYAL ETTİM

  • PDF

Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan ile uzun zamandır bir arada sohbet edememiştik.

11 Nisan Pazartesi günü iki saati aşkın bir zaman diliminde bir çok konu üzerinde sorular sorduk ve cevaplar aldık. Başkan Yardımcısı Muharrem Aktepe ve Özel Kalem Müdürü Mesut Ergün’de bu sohbette bulunan değerli dostlardı. Tabii ki genel müdürümüz sevgili oğlum Emre Eser’de bu sohbete eşlik etti.

Büyükşehir oluşumundan tutun, 2019 yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar, kısa da olsa başkanlık yapılanmasına kadar, belediyenin borç durumuna kadar, turizmin nasıl gelişeceğine kadar, çok katlı binaların Fatsa’ya nasıl bir görünüm kazandırdığına kadar, Organize Sanayi Bölgesinin büyümesinin nasıl bir Fatsa oluşturacağına kadar, sayın başkanın 2019’da yapılacak olan seçimlerde hangi pozisyonda olacağına kadar sohbetler yaptık.

Baştan belirteyim, Başkan Anlayan büyükşehir oluşumunu uzun vadede çok faydalı görüyor. Kısaca tanımladığımda “büyükşehir yatırımcı, alt belediyeler hizmet belediyeleri olacak” diyor. “Bunun işaretlerini göreceğimiz günler yakındır” diyor.

Bolaman ve Elekçi ırmakları arasındaki sahil düzenleme projesini büyükşehir yapacak. Proje çalışmaları başlamış durumda.

Başkan Anlayan, bu projenin bir yatırım projesi olduğunu düşünüyor. Fatsa’nın iki ırmak arasındaki en klas projesi olacağı kanaatinde. Dolayısıyla büyükşehir belediyesinin yatırım tanımlı, maliyeti yüksek hizmetleri üstleneceğini ve üreteceğini beyan ediyor. Yine Bolaman ve Yalıköy sahil düzenlemelerinin hazırlıklarından söz ediyor. Bu düzenlemeler turizmimize katkı verecek, diyor. “Çünkü ilçemizde tarihi bir kalıntı, ören yeri yok. Dolayısıyla tarihten kaynaklı bir turizm gelişmesi yaşamayacağız. O halde gezinti amaçlı yatırımlar yapılması gerekiyor. Tesis gerekiyor. Konaklama tesisleri gerekiyor. Önce tesis, peşinden turist bekleyeceğiz. “ diyor.

Önemli gördüğüm bir başka nüans: Fatsa ilçemiz Karadeniz Bölgesinde en çok konut üretilen ve satılan bir ilçe olmuş. Bu durum Fatsa’nın merkezi konumu ve göç almasından kaynaklı. Başkan Anlayan’da bu nüansın altını ciddiyetle çiziyor. Üretilen tüm konutların satıldığından bahsediyor.

Fatsa, göç alarak büyüyen bir konumda. Organize Sanayi Bölgesi bu büyümeye daha fazla katkı sağlayacak. 1000 dönümlük alan büyümesi Başkan Anlayan’a göre en az 5 bin istihdam demek. Bu rakam çevre ilçelerden göçle mümkün.

Bu denli göç alan bir merkezde yeni imar düzenlemeleri olmayacak mı? dediğimizde, aldığımız cevap; “Büyükşehir Belediyemizle birlikte ortaklaşa bir ‘revize şehir imar planı’ çalışmamız var. Fatsa’nın yeniden planını hazırlıyoruz. Bu plan belki 20, belki 30 yıl içinde hayat bulacak. Biz görürüz veya göremeyiz. Ancak mevcut yapılanmayı zaman içinde değiştirebilecek, asimile edecek, yaşanılabilir bir imar hazırlığı yapacağız. Bu ‘revize imar planı’ baştan sona bir değişiklik yaratacak. 30-40 yıl sonra bambaşka bir Fatsa oluşacak.”

Umarım bu çarpık yapılaşma asimile olur ve gelecek kuşaklarımız daha düzgün bir Fatsa’da yaşam bulur.  

Belediye hizmet binası. Anlayan “yeni hizmet binası ihtiyaç” diyor. Bu yapılaşma belediye bütçesine yük olmadan yapılacak. Çünkü zeminden iki kat özel sektöre satılmak üzere planlanıyor. Bu satışla da yapım için kullanılacak para sağlanacak. Mevcut belediye binası ise yine satışla belediye bütçesine gelir sağlanacak.

Sayın Hüseyin Anlayan, “… artık hizmetlerimizle beraber gelirlerimizin de arttırılması yoluna gideceğiz. Bu gelirler ister satışlardan, ister arsa üretimlerinden, isterse de genel bütçeden olsun… Sürekli kazançlarımızın artmasını sağlayacağız.” diyor.

Günümüzde sosyal belediyecilik öne çıkıyor. Bu alanda ne gibi çalışmalarınız var, diye sorduk.

“Sahilde uygulanacak proje sosyal belediyecilik alanında en kapsamlı projedir. Bu projenin içinde vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak sosyal yaşamı ilgilendiren tüm unsurlar yer alacak. Parklar, bahçeler, restoranlar, kafeteryalar, gezinti parkurları, spor alanları gibi pek çok etkinliğin yapılacağı hizmetler sunulacak.” Yanıtını alıyoruz.

Başkan Anlayan; eleştirilere saygı duyduğunu, ancak gerçekleri saptırmaya yönelik, algı yaratmaya yönelik çamur atmaları da asla kabul etmeyeceğini, dolayısıyla bu anlayışla hareket edenlere de en ağır şekilde cevap vereceğini beyan ediyor. “Tabii ki eleştirileceğiz, yapıcı eleştirilerden de olumlu sonuçlar çıkartacağız. Buna eyvallah. Fakat hakaret, iftira, yalan beyanlara da pabuç bırakmayacağız.” Diyor. Bu detayıda paylaşmayı düşündüm.

Hüseyin Anlayan Fatsa’nın 3 dönemdir başkanı seçiliyor. Aralıksız 15 yıl demek. 12 yılı geride bıraktı. Bu başarıda en büyük destek tabii ki partisinin. Bu başarıyı kime sorsanız parti ağırlığı diyecektir. Sayın başkan da partisinin başarısı olduğu bilincinde. 3 dönem az bir süre değil. Tamı tamına 15 yıl. Başkan 12 yılını tamamlamış birisi olarak belediyecilik alanında heyecanı da kalmamış gibi. Bu heyecansızlığıda anlayışla karşılamak gerekir. Sonuçta her işin bir doyum noktası var. Artık başkanın bir tık ilerlemesi milletvekilliği olsa gerek. Bu süreç 2019 yılında belli olacak. Eğer başkan politikaya devam edecekse milletvekilliğinden devam edecek. Kendisi pek renk vermiyor, ancak sohbet esnasında edindiğim intiba, politikaya devam edeceği yönünde.

“Belediye başkan adayı kim olabilir” sorumuza, “Ne yiğitler çıkar” cevabını alıyoruz.

Manşet haberimizde de sayın başkanın daha detaylı beyanatlarını okuyacaksınız. Ben kısa başlıklarla sohbetimizden çeşitli kesitleri aktarmaya çalıştım. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde