04 Mayıs 2024

Demokrasi çözümün ta kendisidir

  • PDF

7 Haziranı geride bıraktık.

Yepyeni bir milli irade tecelli etti. Demokrasi kazandı.

Demokratik kurallar ekseninde hür irademizi ortaya koyduk ve bir sonuç çıktı. Bundan daha güzel ne olabilir.

Çıkan sonuca saygı duyup yolumuza devam edeceğiz.

Seçimi kim kazandı, kim kaybetti? Ana soru bu değil.

Aslında bu sorudan önce oluşan demokratik tercihleri dikkatlice okumak gerekir.

Bu tablo yeni bir başlangıcın belirleyicisi konumunda. Seçmen, tek başına iktidar değil, ortaklaşa bir hükümet kurulmasına hükmetti.

Demokrasilerde çözümsüzlük yoktur. Aksine çözümün ta kendisidir. Dolayısıyla 7 Haziran seçimleri 13 yıllık AK Parti iktidarına son vermiş, güçlü bir koalisyon öngörmüştür. Ve AK Partiye bir sinyal vermiştir. Daha ziyade Recep Tayyip Erdoğan’a verilmiş önemli bir mesajdır. Bu sonuç ayrıca Türkiye’de yeni bir sisteme ihtiyaç olmadığını açığa vurmuştur.

Demokrasi içinde her olanak vardır. Bunu içimize sindireceğiz. İktidarlar halkın iradesiyle oluşuyorsa 7 Haziranda da yeni bir irade ortaya çıkmıştır. Bu iradeyi iyi okuyamayan siyasetçiler bir sonraki seçimlerde yok olup gideceklerdir.

Ülke yönetimine talip olan partilere seslenmek gerekirse; işte fırsat. Güçlü koalisyon seçenekleri vardır. O halde hizmet vaatlerinizi hayata geçirebilmeniz için elinizi taşın altına sokma zamanı gelmiştir. Bu sorumluluğu alma ve irade ortaya koyma cesaretini gösteremeyenler yok olacaklardır.

7 Haziran geride kalmıştır. Şimdi ülke çıkarları söz konusudur. Artık tavır yapma zamanı değildir. Yeni bir Türkiye’yi demokratik kavramlar içinde yoluna devam ettirme zamanıdır.

Ordu sonuçlarına gelince: AK Partideki oy kaybının faturası birilerine kesilecektir. Bu faturanın muhatabı katı uygulamalardan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz olacaktır. Geçen 15 aylık süreçte uygulamalardan dolayı o kadar şikayetler var ki; AK Partiye gönül vermiş seçmenler bile Enver beyin tavırlarından şikayet eder duruma gelmişlerdir. Ordu’da 20’de 20 boşluğuna ve güç zehirlenmesine düşen AK Parti, iç hesaplaşmasını tabii ki yapacaktır. Sonucu tabii ki masaya yatıracaktır. Bu daha başlangıçtır. Başta yeni yapılan Büyükşehirler başta olmak üzere birçok uygulama gözden geçirilecektir.

Bir başka analiz, eğer Numan Kurtulmuş Ordu’dan aday olmasaydı AK Parti belki de 3 değil 2’de kalacaktı. Numan beyin Ordu’dan aday gösterilmesi 3 vekillik kazanılmasının ana unsuru olmuştur.

CHP ön seçim sonuçları sonrasında 2 milletvekilliğine kilitlenmiş ve buna inanıp ciddi bir çalışma sergileyerek hedefine ulaşmıştır. İki yeni isim bu başarıyı elde etmişlerdir. Belli ki CHP’de de yenilik kazanmıştır. Yeni simalara itibar gösterilmiştir. Seyit Torun ve Mustafa Adıgüzel CHP’nin gülen yüzleri olmuşlardır.

Olası bir AK Parti CHP koalisyonu durumunda Ordu için beklentiler de yüksek olacaktır.

Hayırlı olsun…

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde