04 Mayıs 2024

5’te 5’in karşılığı var mı?

  • PDF

AK Parti için 7 Nisan geride kaldı. Hedef 7 Haziran.

Numan Kurtulmuş ve adaylar Pazartesi günü il sınırında karşılanarak seçim startını vermiş oldular. Ünye, Fatsa ve Altınordu meydan mitingleriyle kampanyanın ateşini yaktılar. Numan bey Fatsa Cumhuriyet Meydanında 5’te 5 istedi. Bu isteğin karşılığı var mı? Onu 8 Haziran gösterecek.

AK Parti Ordu listesi Numan Kurtulmuş hariç tahmin edilene yakın bir sonuçla şekillendi. Mevcut vekillerden listeye girecek ismin İhsan Şener olacağını başından beri söylemiştik. Çünkü Sayın Şener’in parti içindeki görevleri, çeşitli alanlardaki etkinliği, ilk dönemi olması ve parti içi çalışmalardaki performansıyla aranan vasıflarda olması gibi etkenler listeye girmesini sağladı. Aslında İhsan Şener’in listenin başında olabileceği tahminleri yapılmış olsa da son dakika değişiklikleriyle üçüncü sırada yer aldı. Bu duruma tek etken CHP’nin listesi oldu diyebiliriz. CHP adayı Seyit Torun’un birinci sıraya gelmesi AK Parti hedeflerini de yerinden oynattı, listenin yeniden yapılmasına vesile oldu. Bu durumu Başbakan Davutoğlu bile bir televizyon programında dile getirdi. Ordu listesi demese de “... bir kaç ilde listeleri yeniden değerlendirdik...” demesi bunu işaret ediyordu.

AK Parti Ordu listesi üzerinde bir analiz yapmak gerekirse; başbakan yardımcılığı göreviyle Numan Kurtulmuş, büyükşehir belediye başkanlığı göreviyle Enver Yılmaz’ın ağırlığı hissediliyor. İkinci sıra adayı Oktay Çanak Enver Yılmaz’ın isteğiyle listeye girdi. Oktay Çanak büyükşehir belediyesinin OR-BEL şirketinin genel müdürüydü. Oktay bey için parti içinden her ne kadar paralelci şikayetleri yapılmış olsa da Enver beyin ısrarıyla bu olumsuzluk aşılmış oldu. Ancak Enver Yılmaz, yardımcısı Süleyman Tomakin’in eşi Nilgün Tomakin’e karşı olumsuz mücadele vermesi Nilgün hanımın listeye girmesini engelleyemedi. Nilgün Hanım büyükşehir belediyesinin hukuk müşaviriydi. Nilgün Tomakin’in aday adayı olmaması için çok uğraş veren Enver Yılmaz, yardımcısı Süleyman Tomakin ile de seçim sonrası muhtamelen “yolları ayıracağını” şimdiden kararlaştırmış yorumları ile karşı karşıya kalmakta. Beşinci sıra adayı Şakir Çoban İstanbul referanslı bir isim. Siyasette çok ismi geçmesede İstanbul’dan çeşitli çevrelerce desteklenerek geldiği yapılan yorumlar arasındaydı. Listeye girmeyi de başardı. Şakir bey İstanbulda  tekstil işi yapan ve büyük tekstilciler arasında yer alan bir iş adamı.

Ordu seçmeni AK Partiye ciddi oranda destek veriyor. Geçmiş seçimlerdeki oranlar bunu somut şekilde ortaya koyuyor. 3 kasım 2002 seçimlerinden başlayan destek her seçimde artarak sürmüş. Bu destek 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 65 oranlarına çıkarak tavan yapmıştı.

7 Haziran seçimlerine dair Fatsa’da çok tartışılan bir siyasi değerlendirme var. AK Parti ile CHP listelerinde Fatsalı aday yok deniliyor. Tartışmaya konu unsurların gerçekliği doğru. Bu tartışma 2011 seçimlerinde de bilhassa AK Parti cenahında ağırlıklı olarak çok konuşuldu ve ciddi eleştiriler yapıldı. Fatsa seçmeni bu tartışmaların yapıldığı ortamların gündemiyle kendi gündeminin aynı olmadığını sandıkta verdiği oylarla ortaya koymuştu. 2011 seçimlerinde bazı çevreler AK Parti listesi için “ülkenin neresinden getirirseniz getirin, 6 isim yazın kimse o isimlerin nereli olduğuna bakmaz bile” demişlerdi. Ve çıkan sonuç bu iddiayı doğrulamıştı. Şimdi de aynı tartışmalar gündemde. Oysa AK Parti geçen seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de Fatsa’yı havzasıyla birlikte değerlendiriyor. Bu sebeptendir ki  İhsan Şener Fatsa ve havzasını temsilen listede yer alıyor. Bunu kabul etmek gerekir. İhsan bey Korgan doğumlu, Şakir Çoban Aybastı doğumlu. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde