04 Mayıs 2024

Aday adayları seçim çalışması yapar gibiler

  • PDF

Tüm partilerde aday adayları aralıksız olarak çalışmalarını sürdürüyor. Bilhassa AK Partiden aday adayı olanların çalışmaları biliniz ki seçim çalışması hızında. Başvuru yapan 57 aday adayının 5’i listede olacak. 52 kişi liste dışında kalacak. Dışarıda kalanların sayısı ilimizin plaka rakamı. “52” güzel bir rastlantı.

AK Parti aday belirlemesini çeşitli kural ve kaideler çerçevesinde yapıyor.

Öncelikle teşkilat mensuplarıyla temayül yoklaması. Ardından aday adaylarıyla genel merkezde mülakat. Sivil toplum kuruluşlarının görüşleri. Parti büyüklerinin görüşleri. Sonra anket. Arada rastgele numaraların aranıp telefon anketi yapılması. Devamında elemeler.

Nihayetinde genel merkezde oluşturulan en üst yetkili kurulun kararı. Bu süreç  7 Nisan saat 17:00’da yüksek seçim kuruluna bildirimle son bulacak.

AK Partide aday belirleme süreci böyle...

CHP’de il seçim kurulu hakimi gözetiminde üye tabanlı önseçim yapılacak. Tarih 29 Mart. Aday adayı sayısı 18.

CHP’de de önseçim yapılması nedeniyle aday adayları yollara düştü. Bu önseçim üye tabanlı olunca haliyle rakam yüksek çıktı. 8 bin civarında üye oy kullanacak. Dolayısıyla 8 bin üyeye ulaşmak için  hummalı bir koşuşturma söz konusu.

MHP’de de  adaylar genel merkez tarafından belirlenecek. Aday adayları genel merkez ağırlıklı çalışmalar yürütecek.

Bu seçim ilimiz adına umulmadık sonuçlar doğurabilir. Milletvekili sayımız 6’dan 5’e düştü. Her yorum birbirinin tersi olabilecek sonuçlar koyuyor ortaya. Kimine göre 4-1, kimine göre 3-1-1, kimine göre 3-2, kimine göre 5-0.

AK Parti kulislerinde CHP listesinde en ufak bir hata yapıldığında 5-0 yaparız deniliyor. CHP kulislerinde Seyit Torun ikiye geldiğinde 2 götürürüz deniliyor. MHP kulislerinde ise 1 vekilimiz garanti deniliyor.

Anlaşılan o ki; Seyit Torun’un CHP listesinde alacağı sıralama tahminlerin daha somut yapılabilirliğini belirleyecek. Çünkü Seyit Torun 30 Mart yerel seçimlerinde CHP büyükşehir belediye başkan adayı sıfatıyla 153 bin oyu sandığa taşımıştı. Tüm siyasi hesaplar zaten Seyit beyin CHP listesinde hangi sıralamada yer alacağı ile ilgili.

AK Parti listesi üzerine tahmin yapmak iyice zor. Doğaldır ki; ince elenip sık dokunulacak bir süreç. Paralel yapı ile ilişkili, cemaatler ile ilgili bir titizlik sergileneceği açık. Bu bakımdan AK Partide istihbari çalışmalar çok önemli ve hat safhada. Hassasiyetle üzerinde durulan paralel ve cemaat olgusu AK Parti listelerinin yapımında ilimizde olacağı gibi ülke genelinde de etkili olacak. Kulis bilgilerimize göre en ufak bir bağlantısı olanlar ilk elenenler arasına girecek. Listede yeri sağlam olanlar yok mu? Tabii ki var. Büyük bir olumsuzluk olmadığı takdirde İhsan Şener Ordu listesinde yer alacakların başında gelecek. İhsan Şener’in genel merkezdeki görevleri ve çalışma performansı bu tahmini yapmamıza vesile oluyor.

“Asfaltsız yol kalamyacak”

Geçen hafta Perşembe günü Fatsa belediye meclis toplantısını CHP’li üye Erol Yerebasmaz’ın daveti üzerine izleme fırsatım oldu. Meclis gündeminde önemli maddeler de yoktu. 8 maddelik gündemin yüzde 80’i imar mevzuatıyla ilgiliydi. Gündemdeki tüm maddelerin bazılarına muhalefetinde destek vermesiyle kabul edildi.

Toplantı bitiminde meclise başkanlık yapan başkan yardımcısı Muharrem Aktepe’nin daveti üzerine Erol Yerebesmaz, Ahmet Kütük, Mustafa İşbilir ve Mustafa Karadeniz ile birlikte makama geçtik. Başkan Aktepe kahve ısmarladı.

Bu zaman içerisinde büyükşehir yatırımlarından ve planlamalarından söz ettik.

Aktepe, “bu yaz büyükşehir belediyesi Fatsa’da 10 milyon lira (10 trilyon) bedelli asfalt yol yapacak” dedi.  Bunun da Fatsa’da asfaltsız yol kalmayacağı anlamına geldiğini vurguladı.

Tabii ki, ilçe ve mahallelerimizde altyapı sorunu bitmiş değil. Her bir mahallemiz kendi coğrafik yapısıyla başlı başına eksikliklerle dolu. Dağınık yapısı, engebeli coğrafyasıyla bir çok beklentisi var. Bu beklentiler salt yol yapımıyla sınırlandırılamaz. Diğer altyapı hizmetleri ve sosyal belediyecilik kriterlerine uygun planlamalar da belediye hizmetlerinin kapsamındadır.  

Zaman alacaktır. Tüm beklentiler kısa sürede yerine getirilemeyecektir. Ancak aralıksız olarak planlamalar yapılmalıdır.

Fatsa Belediyesi Başkan Yardımcısı Muharrem Aktepe büyükşehirden umutlu. Büyük hizmetler kazanacağız görüşünde. Hatta 30 Mart seçimleri öncesi Fatsa adına vaat edilen projelerle ilgili başkan Hüseyin Anlayan’ın büyükşehirde bir bilgilendirme toplantısı yaptığını ve aciliyeti olan projelerin planlamaya alınacağını beyan etmekte.

Bildiğiniz üzere iki hafta önce gazetemiz manşetinde yer verdiğimiz “Bu projeleri kim yapacak” başlıklı manşet haberimizde Fatsa belediye başkanının vaat ettiği projeleri konu etmiştik. Bu haberimiz kamuoyu tarafından tartışılmış ve olumlu tepkiler almıştı. Tabii ki biz basın olarak bu tartışmaların yapılmasına vesile olacağız. Sorular sorarak dikkatleri kamuoyu nezdine çekeceğiz. Vaatde bulunanlar da vaadlerini yerine getirecek.

Fatsa ilçemiz büyükşehirden henüz bir hizmet göremedi. Bir yıl geride kaldı. Şuraya da bir çivi çakıldı diyen var mı? Belki yapılacak olanların  planlamaları yapılıyor olabilir. Somutlaşan ciddi bir hizmet yok.

Geçen Cuma günü büyükşehir belediyesiyle çevre bakanlığı arasında kentsel dönüşüm protokolü imzalandı.   Bu planlamanın Çevre Bakanlığı nezdinde karşılık görmesi ilimiz adına büyük başarı. Bu başarıyı da Enver Yılmaz’ın başarısı olarak adlandırsak yanılmış olmayız. Enver Yılmaz “Kentsel dönüşüm” projesinin kaynağını bakanlığa yükleyerek başarılı bir çalışmaya imza atmış olacak. Fatsa ilçemiz de bu planlamadan payını Evkaf Mahallesinde harikalar diyarı projesinde ve meydan projesinde alacak.

Fatsa belediyesinin yapacağı büyük projeler yok. Ancak büyükşehir belediyesi nezdinde yapılacak olan hizmetlere destek olacak. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde