04 Mayıs 2024

“Peşmerge resmi geçiti!”

  • PDF

Kuzey Irak’da konuşlanan Kürt Ordusuna ait  150 ağır silahlı askeri zevat (Peşmerge) 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü Türkiye topraklarını kullanarak komşu ülkemiz Suriye’nin Kobane kentine savaşmaya gitti.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ile savaşacak olan Peşmerge güçleri Suriye’nin Kürt bölgesi Rojova bölgesini koruyacak. Dolayısıyla Kobane’de bu bölge içinde.  

Peşmerge ordusu ülke topraklarımızdan geçerken resmi geçit formatıyla Suriye’ye savaşa gitti. Dikkatinizi çekti mi?

IŞİD’in neler yaptığını aylardır izliyoruz. Katliam boyutunda bir canilik ile bölgemiz karıştırılmaya çalışılıyor. Ortadoğu bölgesi her zamankinden farksız bir savaş hali yaşıyor. Bölge üzerinde böl-parçala-küçült ve yönet politikaları uygulanıyor. Haliyle savaşlar durmak, tükenmek bilmiyor.

Bölgenin içinde olduğumuza göre bu savaşın içinde olmamamız olanaklı değil. Her ne kadar burnumuzun dibinde yaşanan bu savaşa bulaşmak istemesek de egemenler bir tarafından tutmamızı ısrarla istiyor.

Baksanıza;  Cumhuriyet Bayramı günü Peşmerge askerleri Türk topraklarının yaklaşık 320 kilometresini kullanarak bir başka ülkeye savaşa gidiyor olmasına. Hatta bu geçiş sırasında bir coşku, bir zafer kazanmışlık, yer yer coşku dolu karşılamalar, çıkarılan olaylar...

Manidar değil mi?

Umarım ki bölgedeki yangın dalga dalga büyüyüp bize yansımaz. Kısa vadede korkulacak bir durumun yaşanacağını düşünemiyorum. Ancak meseleyi uzun vadede düşündüğümüzde bu yangının kesinlikle bize de yansımayacağını kimse garanti edemez.

Birinci Körfez savaşı 1991 yılında başlamıştı. İkincisi de 2001 yılında. 23 yıl geride kaldı. Geçen 23 yılda nelerin değiştiğini biliyoruz. Birincisi Irak paramparça oldu ve dibimizde resmen bir Kürt devleti kuruldu.  Şimdi bu alanın genişletilmesi için Suriye’de iç savaş ve devamında IŞİD denilen bir piyon örgüt ile yeni iç savaşlar... Amaç Kürt devletinin büyümesi. İşte tam da bu noktada Peşmerge ordusunun Türkiye topraklarını kullanarak alanın genişlemesi için savaşa gitmesi. Olmaz demeyin. 23 sene öncesinde de Kürt devleti kurulamaz diye bir ton resmi açıklama duymadık mı. Demek ki oluyormuş.

Daha bitmedi... Bu genişleme amaçlı savaş tabii ki büyük başların planlarıyla oluyor. Suriye’yi hallettiklerinde sıranın kime geleceğini bilebiliyor muyuz?

Komplo teorisyeni değilim, Ortadoğu analisti değilim, strateji uzmanı değilim ancak düz mantığımla başımıza gelecekleri şimdiden görür gibiyim. İyiye gitmediğimizi, tehlikenin adım adım geldiğini tahmin edecek durumdayım... Ortadoğunun fotoğrafını kesinlikle yeniden çekecekler. Çünkü büyük aktörler öyle istiyor. Tabii ki bizde engel olamayacağız.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde