04 Mayıs 2024

VEKİLLER BELLİ, SIRA BAŞKANDA

  • PDF

Çok çekişmeli bir 14 Mayıs seçimi yaşadık.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda bitmedi, ikinci tura kaldı.

Partiler açısından bakıldığında Ordu’da milletvekili dağılımında sürpriz bir durum ortaya çıkmadı. 

En başından beri tüm tahminler 3-2-1 olarak yapılıyordu.

İYİ Parti ile MHP’nin il barajını aşmaları durumunda birer vekil çıkarabileceklerini hep konuşmuştuk. Ancak İYİ Parti il barajını aşamadı ve vekil çıkaramadı.

AK Partinin 4 vekil çıkarma olasılığı bazı çevrelerde daima dillendirildi ancak AK Partinin dördüncü vekilini 2018 seçimlerinde olduğu gibi MHP engelledi.

İttifak ortağı MHP il barajını aşmayı başardı ve bir vekil elde etti.

Aynı pozisyon Cemal Enginyurt’un seçildiği seçimlerde de olduğu gibi bu seçimlerde de Naci Şanlıtürk AK Parti seçmeninden oy almayı başarıp vekil seçildi.

Milletvekili seçim sonuçları artık belli olmuştur.

Seçilen şahsiyetler verdikleri sözlerin güçleri nispetinde arkasında duracaklardır.

Kamuoyumuz verilen sözlerin takibinde olacaktır.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalmıştır.

Tükiye artık cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ikinci dönemini yaşayacaktır.

Millet İttifakının “parlementer sisteme geçiş” vaadini yerine getirmesi artık mümkün değildir. Çünkü meclis çoğunluğunu Cumhur İttifakı kazanmıştır. Dolayısıyla sistem değişikliği yapılabilme olasılığı ortadan kalkmıştır.

Hatta cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde kimin seçileceği açık olmuştur.

İkinci tur için Tayyip Erdoğan öne çıkmıştır.

Sahadaki algı “ ... Reis ne yapar yapar ikinci turu önde bitirir ...” ön yargısı da ilk günden itibaren seçmen gündemine oturmuştur.

Muhalefet cephesi aldığı oy oranı bakımından başarısız olmuştur. Bunu toplumun bütün kesimleri kabul etmektedir. Pandemi, ekonomik kriz, deprem-yağmur-sel, hayat pahalılığı vs kitleleri hiç etkilememiştir.

Hatta emekliye “en düşük maaş asgari ücret boyutunda olacaktır, iki bayramda birer maaş ikramiye verilecektir” vaadi de emekli seçmen bazında hiç karşılık bulmamıştır. Halkımız tartışılan olumsuzlukları hiç yaşamamış gibi davranıp mevcut yönetime oylarıyla yeniden destek vermiştir.

Deprem bölgesindeki oy verme tercihleri başka bir tartışma konusudur. Cumhurbaşkanımız deprem illerinden müthiş oy almıştır. Onca eleştirilere rağmen AK Parti deprem bölgesinden de birinci parti çıkmıştır.

Zaten ülkemizde ki seçmen davranışları muhafazakar ve milliyetçi reflekslerle oy kullanmaktadır. Ayrıca iktidarda olan partilere daha çok meyillidir. Bunu bir kez daha görmüş olduk.

Türkiye bir demokrasi ülkesidir. Milli irade vekil seçimi itibariyle tercihini ortaya koymuştur. İkinci turda da cumhurbaşkanlığı tercihi belli olacaktır. Çıkacak sonuca saygı duyacaktır.

Milletvekili seçim sonuçları memleketimize ve ülkemize hayırlı olsun.

Seçilen vekillere başarılar dileriz.

Verdikleri sözlerin yerine gelmesi için bizler kamuoyu adına işin takipçisi olacağımızı da belirtmek isteriz.

Ordu’da milletvekilliği seçimlerinde yurtdışı oylar dahil partilerin aldığı oylar şöyle;

AK Parti 226 bin 321, CHP 121 bin 201, MHP 63 bin 946, İYİ Parti 49 bin 971, Yeniden Refah Partisi 11 bin 618, Zafer Partisi 7 bin 140, BBP 4 bin 187, Adalet Partisi 2bin 150, TİP bin 742, YSP 999.

Bu oy dağılımı da bilinsin istedim.

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde