03 Mayıs 2024

MADEN ARAMALARA TEPKİ BÜYÜYOR

  • PDF
  Bildiğimiz üzere Fatsa’da bir maden alanı var.
  Bu alanın genişletilmesi ve daha başka mahallelere yaygınlaştırılması söz konusu.
  Fatsa iki havzadan oluşuyor.
  Birincisi Bolaman Irmağı havzası, ikincisi Elekçi Irmağı havzası.
  Maden çıkartılan alan Elekçi ırmağı havzasında bulunan Bahçeler mahallesinde. Burada yaklaşık 7-8 yıldır maden ayrıştırma çalışmaları yapılıyor. Tabii ki doğaya  verdiği zararlar saymakla bitmiyor. Ancak aynı alanın genişletilmesi durumu ile karşı karşıyayız. 
  Nereden biliyoruz bunu? 
  Aynı bölgede “yeni sondaj çalışmalarının olduğu” haberlerinden öğreniyoruz. 
  Bu tehlikeli duruma ve olası bir genişlemeye kesinlikle müsaade edilmemelidir. Buna devletimizin duyarlılık göstermesini diliyoruz. 
  Bolaman Irmağı havzasına gelirsek.
  Burada da sondaj çalışmaları yapılıyor. Bağlarca ve Kabakdağ mahallelerimiz güzergahında da maden olduğuna dair sondajlama çalışmaları sonucunda veri tabanı oluşturuluyor. 
 
  Demek oluyor ki; mevcut alanı anladık… ileriye dönük olarak da Fatsa’nın ikinci havzasında da maden çıkarılacak. Şimdiden hazırlıklar yapılıyor. Maden arama sondaj çalışmaları yapılıyor. 
Bu tehlikeli duruma son verilmeli. 
Fatsa’nın bütün duyarlılıkları siyasi ayrım yapılmadan ortaya konulmalı. Gerekirse imzalar toplanmalı, demokrasi zemininde mitingler yapılmalı, protestolar düzenlenmeli.
 
  Geçen Pazar günü mevcut maden alanı önünde ortak basın açıklaması yapıldı. 
Kimler vardı bu açıklamada: Fatsa Doğa ve Çevre Derneği başkan ve yöneticileri, ADD Fatsa Şubesi başkan ve yöneticileri, Ordu ve İstanbul Mali Müşavirler Odaları başkan ve yöneticileri. İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası başkan ve yöneticileri. Beraberinde Fatsalı Mali Müşavirler. 
Katılımcılara bu hassasiyetlerinden dolayı tüm Fatsa halkı teşekkür etmeli. 
Sanırım ediyordur da… 
 
  Çünkü bu tehlike sadece maden çıkartılan mahalleyle sınırlı değil. Fatsa’nın tümünü hatta ilimizin tümünü belki de Karadeniz’in tümünü ilgilendiriyor. Dolayısıyla çalışmalar değerlidir. 
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği yeni kuruldu. Bu dernek maden ile ilgili bir kurumsal tepki platformu ve bilgilendirme amaçlı bir çalışma yapılması adına kurulmuş olabilir. Kurucu başkan ve yöneticileri desteklemek gerekir. Fatsa’da yaşayan tüm bireylerin ilgili kuruluşların çalışmalarına katkı vermesi gerekir. 
 
  Çalışmalardan öyle anlaşılıyor ki Fatsa’nın tamamında maden çıkarma eğilimi var. Madenciler Bolaman ve Elekçi havzalarına gözlerini dikmiş durumdalar. 
Bu gidişata dur denilmezse geleceğimiz tehlike arz edebilir. Topluca sağlık sorunları yaşayabiliriz. Hatta gelecek kuşaklarımız daha çok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabilir. 
İktidarı elinde bulunduranların da sessizliğini bozup maden konusunda bir iki laf etmesi beklenir. Duyarlı kesimlere kulak vermesi ve destek olması istenir. 
Çünkü “Fatsa’nın üstü altından değerlidir.” 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde