03 Mayıs 2024

GENELDE BELEDİYE TASARRUFLARI, ÖZELDE ETEM KİBAR

  • PDF
Belediyelerde “israf önleme” anlayışı çerçevesinde ciddi tasarrufların yapıldığına tanık oluyoruz.
Gün geçmiyor ki bir belediyeden ötekine, yapılan tasarruf rakamları açıklanmasın. 
Milyon liralar kayıp-kaçak önlenerek kasada kalmasın. 
Bu önlem tüm belediyelerde alınmış durumda. İktidarı-muhalefeti tamamında.
Niye?
Kimi belediyeler deniz tükendiği, dere kuruduğu, kasa boşaldığı için, kimisi de gerçekten israfı önleme, tasarrufa gitme amacıyla bunu yapıyor. 
CHP’nin büyükşehir belediyeleri bu kervanın başını çekiyor. İl ilçe belediyelerinde de bu uygulamayı sürdürüyor. Titiz davranıyor, kontrollü gidiyor. Şeffaf bir yönetim tarzı izliyor. Her şeyi halka açık yürütüyor. Ve kendilerine göre yöntemler uygulayarak israfları önledikleri için kasalarında milyonlarca lira kaldığını beyan ediyorlar. 
Bu çalışma anlayışı CHP için hayati önem taşıyor. Çünkü CHP’li belediyeler başarılı olmak zorunda. Hizmet etmek mecburiyetinde. Dolayısıyla iktidar hedefi yerel yönetimlerdeki başarıya bağlı. Yerel yönetimlerdeki hizmetlerinden dolayı vereceği güvene bağlı. CHP bunu var gücüyle ortaya koymalı. 
Şimdi geçmiş yönetimlerin harcamaları ile yeni yönetimlerin aynı iş için harcamaları arasında bir kıyas ortaya çıkacak. Ancak bu kıyasın yapılabilmesi için bir zamana ihtiyaç var. Buna ister 6 ay, ister 8 ay, ister bir yıl verin. Belli süreler sonra mutlaka somut bir veri ortaya çıkacak. Aynı iş bir öncesinde kaça yapılmış, bu sefer kaça yapılmış. Bunun ortaya çıkması için de zaman gerekecek. 
Ben sanmıyorum ki; geçmiş dönemlerin üstü örtülecek. Aksine, kıyaslama tablosu ortaya çıktığında denetimler başlayacak veya başlamalı. 
Geçmişte yerel yönetimlerin ekseriyetini elinde bulunduran AK Parti bu olumsuzluğun hesabını kendi yöneticilerinden mutlaka sormalı. Soruşturmaların önünü açmalı. Çünkü bu erdemi gösteremezse siyasi etik açısından gereğini yapmamış olur. Dolayısıyla güven kaybeder. 17 yıllık iktidarına leke sürmüş olur. Yerel yönetimlerdeki olası yapılmış yolsuzlukları örtbas etmiş sayılır. Yapılmamışsa da soruşturmalar ve yargı yoluyla temizlenmiş olur. Hukukun gereğini yapmış olur. 
AK Parti toplumun yarısının desteğini almış bir parti. Tek parti dönemleri hariç iktidarda en uzun süre aralıksız kalan bir parti. Bu desteğin bir sebebi olmalı. Başlangıçta tabii ki doğru hizmetler yapılmıştır. Yapılmaya da devam edilmektedir. Ancak 31 Mart yerel seçimlerinde seçmen desteğinde ciddi bir gerileme olmuştur. Bu gerilemenin sebeplerini birçok gerekçeyle açıklayabiliriz. Başta ekonomik kriz, demokratikleşme süreçlerindeki duraklama, üretimsizlik, hukuksuzluk, israf, kibir, güven duygusu zedelenmesi gibi kriterlerin yaşamımızdaki olumsuz etkilerinden kaynaklı kayıplar olmuştur. 
Güven duygusu yeniden oluşmaz mı? 
Bunu Cumhurbaşkanımızın politikaları belirler. Fakat yeni kurulacak partilerin pozisyonlarını da görmek gerekir. 
Kısaca AK Partinin güven kaybetmesindeki en önemli etkenler yerel yönetimlerde uyguladığı kayırmacılık, yandaşçılık, israf, yolsuzluk gibi unsurların içine girmesidir. Bunları gören seçmen yerel seçimlerde kulak çekmiştir. Yeni alternatifleri tercih etmiştir. 
O halde yerel yönetimlerde yapılan yanlışlar seçmenin dikkatlerinden kaçmıyor. Sandıkta hesabını soruyor, desteğini geri çekiyor.   
* * *
Bayram sonrası Fatsa Belediye Başkanı Sayın Etem Kibar’ı ziyaret ettim. Hem bayramlaşmak amacıyla hem de belediyemizin pozisyonunu analiz etme amacıyla kısa bir sohbet etme imkanı buldum.
Fatsa Belediyesinin de Türkiye’deki belediyelerden bir farkı olmadığını hepimiz biliyoruz. 
160 milyon lira borçla devralınan bir belediye. 
Bu kadar borcun içinde nasıl bir çalışma olacaksa…? Öyle oluyor sanırım. 
Tabii ki devlette devamlılık esastır. 
Borç var diye hizmetler aksayacak mı? 
Ciddi bir aksama da yansımıyor kamuoyuna. Kaldı ki toplumumuz da bir zaman veriyor, bir duyarlılık gösteriyor yeni yöneticilere. 
Etem Kibar 4 buçuk aylık bir başkan. Kurumun fotoğrafını çekmeye çalışıyor. Kadro oluşturmaya çalışıyor. Kurumu ileriye taşımak adına planlamalar üretiyor. Son meclis toplantısında da planlamalarına zemin hazırlamak için meclisten borçlanma yetkisi aldı. 
Şimdi doğal olarak “… borçlu bir belediyeyi yeniden borçlandırmanın ne anlamı var denilebilir…” 
Pek tabii ki devlette devamlılık varsa bir anlamda çözüm bulmak gerekir. Fatsa Belediyesinin elinde sihirli bir değnek yok ki; bir dokunuşta tüm borçları silip kasayı parayla doldursun. O halde borçlanarak, yeni kaynaklar üreterek, israfı önleyerek, azami tasarruf uygulayarak, alacaklarının tahsili yoluna giderek bu kervanı yürütecek. 
Sayın Kibar, sokak dedikodularına kulaklarını tıkamış. Kimin ne konuştuğuna pek takılmıyor. Dedikoduları önemsemiyor. Herkese laf yetiştireyim derdinde değil. 
Tek hedefi “bu kervan nasıl yürür.” İster borçlanarak, ister yeni kaynak oluşumlarıyla.. gece gündüz hesap içinde. 
Göreve başlangıçtaki stresten arınmış ve daha çok özgüvenli bir tavır sergiliyor Etem Kibar. Bunu anlayabiliyoruz. 
Önünde uzun bir zaman var Sayın Kibar’ın. Ancak her bir anın çok değerli olduğunu da bilmek gerekiyor. Bu bağlamda zamanın ıskalanmaması, bir saniyenin bile kaybedilmemesi bütün Fatsalıların yegane beklentisi. 
“Nasıl götürüyorsunuz, borçtan kaynaklı hizmetlerde aksamalar oluyor mu, personel ilişkileri, özel sektör borçlarından kaynaklı tepkiler, personel maaşlarında aksamalar oluyor mu.?” soruma; 
“Şu an elimizdeki somut verilere göre çok ciddi bir tasarruf yaptığımızı söyleyebilirim. Başta personel giderleri olmak üzere tüm alımlarımızda gözle görülür düşüşler yaşamaktayız. Personel giderlerimiz aylık 400 bin lira geri geldi. Mesai giderlerini sıfırladık. Herkes işini mesai saatleri içinde bitirecek dedik. Fazla personelin işine son verdik. Yaklaşık 8-10 personel emekli oldu. Hizmet alımlarımızı titizlikle takip edip, sıkı pazarlıklarla bütçemizi kontrol altına almaya çalıştık ve bundan kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Burada da ciddi bütçe kazanımlarımız oldu. Başarı elde ettik. Süreç böyle devam edecek. Umarım kısa ve uzun vadeli planlamalarımızı aksama olmadan devam ettirebiliriz.” açıklamasında bulundu.
Sayın başkanla kısa zamanlı görüşmemizden ben bunları çıkardım. Umarım memleketimize güzel hizmetler yapar. Fatsa adına tek beklentimiz zamanın boşa harcanmamasıdır. “Borcumuz var, yatalım aşağı” düşüncesinden uzak durulmasıdır. Devamlılığın başarıyla yürütülmesidir. 
 
* * *
Mehmet Şeref Kibar Fatsa’nın iş dünyası ve siyaset dünyasında önemli yer edinmiş bir simasıydı. Kitap ve kırtasiye işine bir ömür vermiş, siyaset alanında da muhafazakar-mütedeyyin camianın öncülerindendi. 
Sevilen ve sayılan, hayırsever bir kişilikti. 
40 yıla yakın bir süredir hem ticareten hem de siyaseten tanırım. 
Geçen hafta Pazar günü son yolculuğuna uğurlandı. İslamdağ Mahallemize defnedildi. 
Kibar ailesi İslamdağlı. 
Siyasette ağırlığı olan bir beldemiz. Bu ağırlık belki de Kibar ailesinden kaynaklı. 
Merhum Şeref amca siyasete çok yakın durmuş ve yeğeni Bahri Kabar ANAP’ta 3 dönem milletvekilliği yapmış, oğlu Abdulkadir Kibar yine ANAP’tan bir dönem Ordu İl Genel Meclis Üyeliği yapmış, son yerel seçimlerde de yeğeni Etem Kibar AK Partiden Fatsa Belediye Başkanlığını kazanmış bir geçmişe sahip. 
Dualarımız bütün geçmişlerimizle birlikte Mehmet Şeref Kibar’a. 
Mekanı cennet olsun. Kibar ailesine başsağlığı dilerim. 
* * *
Hamdi Parlak’ın vefatı Göller Mahallesini ve Parlak ailesini üzdü kuşkusuz. 
40 yaş ve üzeri kesim Hamdi amcayı tanır. 
Uzun yıllar yazanecilik yapmış. 
Fatsa – Aybastı yazanesini işletmiş. Çevresi geniş. Göller Mahallemizin efsane isimlerinden. 
Parlak ailesine sabır dilerim. Mekanı cennet olsun. 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde