03 Mayıs 2024

SİYANÜRLE ALTIN ÇIKARMA

  • PDF
Fatsa ve Ünye ilçeleri sınırları içinde bulunan mahallelerimizde bir süredir maden çıkarma çalışmaları yapılıyor. Hem de yeni maden alanları arama ve tespit çalışmaları. 
Bu işin tehlike boyutlarından kamuoyu pek haberdar değil. Ancak tehlikenin boyutları çeşitli kuruluşlar tarafından toplantılar yapılarak kamuoyuyla paylaşılıyor. 
Siyanürün zehirli bir madde olduğunu biliyoruz. Buradan bilimsel tanım yapacak değilim. Fakat altın madeninin siyanürle çıkarıldığı bilgisi hepimizin malumu. Dolayısıyla bu zehirli madde gelecek kuşaklara nasıl yansıyacak, meçhul. 
Sağlığımız ileriki yıllarda nasıl bir refleks verecek. 
Esas düşünülmesi gereken boyut burasıdır. 
Muhtemelen bölgemizde kanser hastalıklarında artış olacak. Çünkü siyanür maddesi doğada büyük tahribatlar yapıyor ve insan sağlığına ciddi tehdit oluşturuyor. 
Fatsa’nın Bahçeler mahallesinde çıkarılmaya başlanan altın madeni, daha geniş alanlarda da sondaj çalışmalarına muhatap kalıyor. Fatsa – Ünye sınır mahallelerinde yeni sondaj çalışmaları yapılırken mahalle sakinleri bu durumdan rahatsızlıklarını gösterdikleri tepkilerle ortaya koymaktalar. Çalışmalara engel olmak için eylem yapmaktalar. Doğayı koruma dernekleri ile işbirliği yapan mahalleliler çeşitli toplantılarla işin vahametine dikkat çekmek istiyorlar. 
Açıkçası bu duyarlılıkları geniş kitlelere yaymak gerekir. Çünkü tehlike toplumsal bir tehlikedir, insan sağlığını yakından ilgilendiren bir tehlikedir. Ayrıca doğayı bozmaktır. Doğanın dengesini altüst etmektir. Binlerce ağacı, bitki örtüsünü, milyonlarca çiçek-böcek ve canlı varlıkları yok etmektir. Bu yok oluşların devamında yozlaşmış bir doğa ile karşı karşıya kalmaktır. Açıkçası doğa katliamıdır. 
Aynı yöntemle maden çıkarma işlemi Balıkesir, Kazdağlar’ında yapılıyor. 200 bin ağaç kesildi. Yöre insanları ciddi tepkiler koyuyor. Son günlerde maden alanlarının görüntüleri medyada gösteriliyor. İnsanın içi yanıyor. Koskoca ormanlar kesilerek kel hale gelmiş. Yazık değil mi?… 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde