02 Mayıs 2024

DOĞRU ANLAŞILMIYOR VEYA ANLATAMIYOR

  • PDF
Umut vaat edemeyen, yeni hikayeler yazamayan, gelecek kurguları yaratamayan, en önemlisi güven veremeyen, toplumu heyecanlandıramayan, ekonomi alanında istikrar aşılayamayan, demokrasi, hukuk, insan hakları çıtasını yükseltemeyen bir siyaset yapısıyla karşı karşıyayız. 
Her hafta grup toplantılarında liderlerin birbirlerine saldırmaları, düşmanlıklar üzerinden muhalefet yapmaları, iktidarın bu söylemlere karşı verdiği yanıtlar vs… 
Yine Tayyip Erdoğan düşmanlığını Rıza Zarrab üzerinden yapılan yıpratma politikalarının ters teptiği gibi, kadına şiddet uygulamalarını eleştirmeye kalkarken.. şiddeti masum gösterme hatalarına düşmek. O bankada, şu bankada.. yurt dışında, yurt içinde.. yedi sülale hesabını ortaya çıkarmak. Bu hesapları ispat ettiğinde bunun siyasi sonuçlarını alamamak.. muhalefetin etkisizliğini göstermiyor mu?
Mesela; dün CHP’nin grup toplantısında yedi sülale hesapları ortaya çıktı.
Suriyeli göçmenlere harcanan 30 milyar doların hesabı soruldu.
Bakalım bu hesaplar karşısında Tayyip Erdoğan ne cevap verecek. Bu hesaplar benim değil, yakın akrabalarımın mı diyecek? Zeytinyağı misali üste mi çıkacak. 
Hesap tespitlerini makbuzlarıyla beraber ortaya atan ana muhalefet partisi CHP’nin genel başkanı Kılıçdaroğlu için şimdi kim ne diyecek. 
Sürekli kavga pozisyonunda kalarak politika üretmeye çalışmak, kesinlikle ülkeye bir şey kazandırmıyor. İktidar ve muhalefete bir kazanç sağlamıyor. 
Bazen iktidarın elini güçlendiriyor. 
İktidar zaten kavga politikasını başarıyla sürdürüyor ve puan topluyor. 
Geçen haftanın “söylem” şampiyonu kim olmuştu? 
“Kılıçdaroğlu.” 
Sürekli olarak her söylediği doğru anlaşılmıyor veya anlatamıyor. 
Yedi sülalenin “banka hesabı” söylemi tutmamıştı, dün ortaya çıkan belgelerle açık oldu.
“Kadına şiddet” söylemi ters tepmişti, dünkü söylemiyle şiddetin her türlüsüne karşı olduğunun altını çizerek söylediklerinin anlaşılmasını sağladı.
“Rıza Zarrab” sarılmaları zaten umutsuz vaka oldu. 
Oysa ana muhalefet iktidar alternatifidir. Bakıyoruz ki; ana muhalefet hızla iktidar alternatifi olmaktan uzaklaşıyor. Anlaşılamama sorunu yaşıyor. Söylem hataları yüzünden güven kaybediyor. 
Ancak dünkü grup konuşması Kılıçdaroğlu’nu ve CHP’lileri bir nebze olsun rahatlatmış olmalı. 
* * *
Buradan yerele baktığımızda da genel politikalardan farklı olacağını düşünmüyorum. 
CHP, MHP ve İYİ Partide yerel projeksiyon yukarıda neyse o. 
AK Partide de heyecan verici bir kıpırdanma görülmüyor. 
CHP’de bu Cumartesi ilçe kongresi var. Sanırım tek liste olacak. Başkan Onur Çam yeniden ilçe başkanı seçilecek. Geçen kongrede gençlerden oluşan bir listeyle seçilmişti. Sanırım beklenen başarıyı elde edemediler. Bu kongrede tecrübeli isimlerden serpme bir liste oluşabilir. 
Zaten, Onur bey belediye başkan adayı olacağını partili çevrelerde dillendiriyor. Bu kongrede yönetim listesini yaparken çeşitli dengeleri gözetmek zorunda olacak, olmalı. 
MHP’de Fatsa ilçe başkanı Murat Kaçak oldu. Murat bey’de muhtemelen MHP’nin Fatsa belediye başkan adayı olacak. Yapılan yorumlar bu yönde. Genel merkezle de arasını sıcak tutuyor. Devlet Bahçeli ile direk görüşüyor. 
İYİ Partiye gelince; ilçe yönetimi henüz oluşmadı. Ancak ilçe başkan ataması yapıldı gibi. Şakir Cemal Uygun ilçe başkanı olacak. Şakir bey MHP’de de uzun yıllar ilçe başkanlığı yapmıştı. Yönetimin oluşmasından sonra isimleri gördüğümüzde yorumlarımızı yapma imkanı olacak. 
AK Parti kapalı kutu.
Önce ilçe kongresi yapılacak. Sonrasında yerel seçimlere dair yorumlar yapacağız. Günümüz koşullarında Fatsa yereli için çok parçalı bir AK Parti fotoğrafı söz konusu. 
Belediye başkan aday adayları isimleri dolaşmakta. 
Başkan yardımcısı Muharrem Aktepe aday adayı olacağını açık etmekte zaten. Çalışmalarını da bu yönde yapıyor. Kamuoyu önüne çıkmaya başladı bile. Basınla olan diyaloglarını sıklaştırıyor. 14 yıllık başkan yardımcılığı tecrübesine güveniyor. Başkan Anlayan’ın desteğini şimdiden almış gibi görünüyor. Alması da doğal, çünkü 14 yıldır beraber çalışıyorlar. 
AK Partide yeni isimler olmayacak mı?
Tabii ki olacak. 
Ben AK Partiyi şu an itibariyle üç parçalı görüyorum. Bu üç parçanın kendine göre adayları var. Demokrasi bu olacak tabii ki… 
Belediye içi bir grup, ilçe teşkilatı bir grup, dışarıdan desteklenecek olanlar bir grup. Hatta kulis bilgilerime göre bu gruplaşmalar çoğalabilir de. İsim vermekte olanaklı ancak isimler üzerinde durmak bizim işimiz değil. Zaman erken olduğu için köprülerin altından çok su akacak. 
Fatsa’da 14 yıldır görevde olan bir yerel yönetim var. Açıkça söylemek gerekirse epeyce yıprandı. Sürenin uzun olması başlı başına ciddi bir yıpranma sağlıyor. Daha doğrusu bu uzun süre yöneticilerde de bıkkınlık ortaya çıkartıyor.  
Biz yeni dönemler için daha dinamik kadroları seçmek isteriz. İlçemizin hizmet beklentilerine daha heyecanlı yaklaşımlar sergileyecek kadroları tercih edeceğiz. Kadrolara bakacağız. 
İyi haftalar… 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde