02 Mayıs 2024

FINDIK YÜRÜYÜŞÜ OY AVCILIĞI MI, ÖYLEYSE KARŞILIĞI ALINIR MI?

  • PDF
Bu gün Giresun’da “FINDIK MİTİNGİ” var.
Mitingin ana teması; fındık fiyatlarının düşük olmasına karşı olan tepkiyi daha geniş kitlelerle birlikte paylaşmak.
Bu düşüklüğü dile getirmek, nedenlerini ve sebeplerini ortaya koymak, üreticinin fiyat altında ezildiğini konuşmak amaçlı… 
Mitingin düzenleyicisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP). 
“ADALET” yürüyüşü yapan CHP, şimdi de “FINDIK YÜRÜYÜŞÜ” yaptı. 
Pazartesi günü Ordu’dan başlayan yürüyüş, bugün Giresun’da mitingle son bulacak. 
Mitinge CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katılıyor. 
Kılıçdaroğlu; fındık fiyatlarına ilişkin en başından beri üreticinin zarar ettiğini ve ezildiğini beyan ediyor.
Bugünkü mitingde de fiyat konusunda eleştirilerini dile getirecek. 
Yürüyüşe ilgi fazla, daha fazla olması gerekmez miydi? 
Tabii ki fazla olmalıydı.
Niye? 
Bu etkinlik üretici adına yapılıyor. Çoğu zaman fındıktan 8 milyon üretici yararlanıyor deniliyor ya. Onun için fazla olmalıydı. 
Üretici fiyattan memnun mu? Asla değil. O halde niye kendi meselesine sahip çıkmıyor? Onun analizini de sosyologlara bırakalım. 
Bu miting salt CHP’nin siyasi menfaati düşünülerek veya CHP’nin oy avcılığına çıktığı bir etkinlik olarak algılanmamalı. 
CHP ülkenin muhalefet partisidir ezilenlerin, haksızlıkların, hukuksuzlukların karşısında tabii ki politikalar üretecektir. Demokrasinin işleyişinde ve özünde eleştiri olacaktır. CHP’de bu bağlamda görevini yapmaktadır.
Aslında CHP fındık yürüyüşü ile gündemi fındık üzerinde yoğunlaştırdı. 
İktidar kanadından her gün yeni açıklamalar, en üst düzeyden geldi. TMO alımları yumuşattı. Alım ekiplerini çoğalttı. Ödemeleri ve randevuları en kısa zamana çekti. 
Demek ki; CHP muhalefet olarak doğru bir iş yapıyor. Tüm bu olumlu gelişmeler (fiyat hariç) yine CHP’nin sayesinde oluyor.
Oysa fındık fiyatları AK Parti iktidarlarında hiç bu yılki kadar düşük olmamıştı. Ancak bu yıl iktidar fındığa sahip çıkmadı. Taban fiyatı düşük tutarak üreticinin aleyhine işleyen bir serbest piyasa oluşturdu. Zira 12 liralık bir taban fiyat üreticiyi çok daha rahatlatacak ve hiç tepki olmayacaktı.
CHP’de üreticilerin olağan tepkilerini göz önünde bulundurarak demokratik zeminde fındık yürüyüşü ve mitingi düzenledi. 
Bu yürüyüş fındık üreticisine yarayacak. Dolayısıyla CHP üretici adına yol yürümüş olacak. Ayak patlatacak.
Aslında geçmiş yıllarda da çok görkemli ve çok kalabalık fındık mitingleri yapılmıştır. Bu mitinglerin katılım bazında siyasi tarafı olmamıştı. Düzenleyenleri hariç. Düzenleyenleri de hep sol, sosyal demokrat kesimler olmuştur. 
Bu tür mitinglere her kesimden insan yığınları katılım göstermiş, siyasi farklılıklar bir araya gelmiş ve ezilmişliklerine karşı tepki koymuşlardır. 
Bu günkü mitingin de temel esası budur. 
Zaten Karadeniz Bölgesi siyasi tercihini AK Partiden yana kullanıyor. Fındık fiyatları isterse dip yapsın yine de bu tercih değişmiyor. Bölge seçmeninde ciddi bir Tayyip Erdoğan sevgisi oluşmuş. Fındık hiç para etmese de bu tercihin değişme olasılığı pek mümkün görünmüyor. Geçen haftaki yazıma da “FINDIK 5 LİRA OLURSA, DESTEK ORANI KAÇ OLUR” başlığı atmıştım. Yazı içeriğinde de destek oranının yüzde 80’leri bulacağını iddia etmiştim. 
Ayrıca 2019 seçimleri öncesinde de fındık fiyatının 20 lira olacağını iddia etmiştim. Bu yıl seçim yılı olmadığından dolayı fiyata hükümetin sahip çıkmadığını belirtmiştim. Ancak seçim yılında çok yüksek bir fiyatın açıklanacağı öngörümü paylaşmıştım. Yine iddia ediyorum, seçim yılında fiyatın çok yüksek açıklanacağını öngörmekteyim. Dolayısıyla bugünkü ezilmişliğimizi 2019’da çoktan unutmuş olacağız. 
Ne zaman ki seçim var.. o zaman yüksek fiyat var.
Çünkü siyaset mühendisleri bu oluşumların analizini yapmış durumdalar. 
Haliyle bilinmeli ki CHP oy avcılığı için yürümüyor. Kaldı ki yürümüş olsa da karşılığını alamıyor. 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde