02 Mayıs 2024

AK PARTİ TEŞKİLAT DEĞİŞİMİNDE YELPAZEYİ NEREDEN ESTİRECEK?

  • PDF
16 Nisan referandumu ile değişecek olan seçim sistemi.. yapılacak olan ilk seçimde kazanabilmek için yüzde 50+1 oy almayı gerektiriyor.
 Cumhurbaşkanımız seçilme çıtasının yükseldiğini sürekli gündemde tutuyor.
Kendi tabanını konsolide etmek için seçilme oranına daima vurgu yapıyor.
“… 2019’daki seçimi kazanabilmek için daha heyecanlı, daha çalışkan, metal yorgunu olmamış, yıpranmamış teşkilatlarla yolumuza devam edeceğiz …” diyor. 
920 ilçe, 81 vilayette AK Parti kongre yapacak. Süreç başladı.
Reis başta olmak üzere AK Parti Genel Merkezi her gün teşkilatların değişeceğinden bahsediyor. Teşkilatların değişeceğinin altını kalın çizgilerle çiziyor. Bu değişimin bir nöbet değişimi olduğunu  vurguluyor olsa da; belli ki mevcut teşkilatlara artık güvenmiyor.. çünkü ciddi bir yorgunluk, yıpranmışlık söz konusu. 
920 ilçenin en az 500’ünün değişeceği biliniyor. İllerde de yarısının. Dolayısıyla AK Parti yeniden yapılandırılıyor. 
Bu değişimin sebebi 2019 seçimlerinde başarıyı yakalayabilmek. 
Başarıyı yakalayabilmenin öncü tavrı da partinin kuruluş amaçlarındaki ilkelere yeniden geri dönmek olmalıdır. 
Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklara karşı mücadele etmek. Etik ve erdem değerlere sahip çıkmak. Demokrasi, insan hakları, ifade ve inanç özgürlüklerinin önünü açmak. Avrupa Birliği kriterlerini uygulamak. Ekonomiyi güçlendirmek. Her kesimden politikalara referans oluşturacak somut adımlar atmak. 
AK Partinin amacı “kısmen de olsa” bu siyasi çizgide hizmet vermekti.
Görülüyor ki başlangıçtaki amacının dışına çıkmış bir AK Parti teşkilatları oluşmuş. Partinin lideri ve genel merkezi çeşitli nedenlerle yoldan çıkmış, güç zehirlenmesine uğramış, akçeli işlere bulaşmış teşkilatların işlerine son verecek. 
Sancı da burada başlıyor. 
Reisin korkusu da teşkilatlardaki gevşeme, başarısızlık, heyecansızlık, eskimiş yüzler, yıpranmış simalar, yolsuzlukla anılan kişilikler.. iş böyle sürdürülemeyeceğine göre mevcutlarla yolunu ayırmak, onları kenara çekip dinlendirmek istemesi ve bunun da teşkilatlardan başlayacak olması ana hedefi. 
Ordu ve ilçelerinde de yüzde yüz bir değişim olabilir. İl ve ilçeler tümden değişebilir. 
Bu değişimler aslında yeniden doğuş sayılır. Fakat yeni oluşumlardaki siyasi yelpazenin nasıl eseceği de önemli. Çeşitli siyasi kesimlerden teşkilat içine alınması mı öncelikli olacak, yoksa bize sıkıntı çıkarmasın diye parti içinden yazılacak isimler mi listelerde yer alacak. Veya AK Partinin fabrika ayarlarına dönmesi adına oluşturulacak politik çizgide çalışacak yeni ve birikimli çeşitli görüşlerden siyasi kişilikler mi bulunacak. 
Örneğin; AK Parti tüzüğünde olan ve her kesimden politikaları içinde barındıran bir parti olması sebebiyle.. yeni yönetimlerde de her kesimden simalar yer alacak mı? 
Pasif mi, aktif mi olacak? Protokol teşkilatları mı olacak? Öneri getirip siyasi irade koyabilecekler mi? Memleketin gelişmesi adına planlamalar yapıp projeler üretebilecekler mi? Siyasi yeterlilikte veya yetkinlikte olabilecekler mi? 
Eğer bu gibi kriterler aranacaksa yeni simalara alan açılmalıdır. Yelpazeyi geniş tutarlarsa oluşacak teşkilatlar mecburen başarılı olmak için uğraş vereceklerdir. Güçlü iktidarın teşkilatları da güçlü politika üretenlerden oluşsun. 
Yelpaze kendi içinde esip durmasın, yönetimlerde geniş kitleler ve farklı fikirler temsil edilebilsin. 
Farklı fikirlerin temsilcisiyiz derken; bunu yönetim kademelerinde de göstermek gerekir. 
O zaman gerçekçi değişimler yapıldı diyebilelim.
 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde