02 Mayıs 2024

GEÇ KALMIŞ… GÜZEL HABER NE ZAMAN ERKEN GELECEK?

  • PDF

Fatsa için “geç kalmış” güzel haberler almaktayız.

Başta çevre yolu yapımı için atılan ilk adım, büyükşehir belediyesinin ana arter caddelerimizdeki gecikmelide olsa alt ve üst yapı çalışmaları, organize sanayi bölgesinin kamulaştırmasının ne zaman biteceği belirsiz olan genişleme çalışmaları…

Neden “geç kalmış” haberler alıyoruz? Niye erken davranamıyoruz? Veya davranmıyorlar. Yönetim zafiyeti mi yaşatıyorlar bize. Bunların tartışılması ve eleştirilmesi gerekiyor.

Siyaset ayağımızın Fatsa’nın önünü açmadığını/açamadığını tahmin ediyoruz. Başarılı, dirayetli, planlama becerisi olmayan yöneticilerimizden kaynaklı geri düşmeler yaşadığımızı düşünüyoruz. Bu nedenle “geç kalmış” ibaresini kullanmakta da fayda görüyoruz.

Uzun uğraşlar sonunda çevre yolu yapımında birinci aşama geçilmiş oldu. Yani yolun geçeceği güzergahta etüt, proje danışmanlık, harita, trafik, araştırma işleri ihalesi tamamlandı. Bu işler 500 günlük sürede tamamlanacak.  

Açıkçası; Fatsa çevre yolu yapımının ilk başlangıç ayağı ciddi manada geç kalmış durumdadır. Oysa bu planlama Karadeniz sahil yolu projesi içinde yerini almalıydı. Ne yazık ki bu günlere sarktı. Zamanın yöneticileri ve siyasetçileri düzgün planlama, dirayetli ağırlık koyamadıklarından ötürü hizmetin geri düştüğüne tanık oluyoruz. Gerçi buna da şükrediyoruz.

Çevre yolu bittiğinde de büyük bir eksikliğin tamamlayıcısı olacak. Zira ne zaman hayata geçecek bunu kestirmek de zor olsa gerek.

Şimdiden tahminimi arz edeyim. 2023’e uzayabilir. Belki daha ileriye. İyi mi?

*             *             *

Fatsa’daki büyükşehir çalışmalarına baktığımızda da “kaplumbağa hızında” ilerliyor denilebilir.

Fatsa’nın en haraketli, en kalabalık, en ticari caddeleri içler acısı durumda. Reşadiye, Sakarya ve Yeni Kumru caddeleri kaldırımlarıyla birlikte delik deşik. İnsanlar kaldırımlardan yürüyemiyor, işyerleri bu çalışmaların uzamasından dolayı siftah edemeden işyerlerini kapatır duruma gelmekteler. İşyerleri zarar görüyor, vatandaşlar yürüyemiyor, araç trafiği çetrefilli.

Bu olumsuz durumdan dolayı Fatsa Belediyesi ve büyükşehir belediyesine Fatsalı vatandaşlar ciddi tepkiler gösteriyor ve önemli eleştiriler getiriyorlar.

Bir günde iki kez “Ankara’ya gidip gelecek” kadar hızlı olan büyükşehir belediye başkanımız Enver Yılmaz’ın ara sıra da olsa Fatsa’ya gelip bu caddelerin durumuna bir baksa ve çalışmalara bir hız verdirse kötü mü olur diyenden geçemiyorsunuz, inanın.

Biz gazetecilerin yolunu kesip; “… Fatsa’nın bu mezbelelik durumunu görmüyor musunuz. Neden bu belediyelerin basiretsizliğini yazmıyorsunuz?..” diyenler her geçen gün çoğalıyor doğrusu.

Tabii ki altyapı çalışmaları bir zaman gerektiriyor. İş ağır. Altyapıya çeşitli kurumların çeşitli hatlar döşemesi gerekiyor. Dolayısıyla bu çalışmalar zaman alıyor. Bizde dilimizin döndüğünce bunu anlatmaya çalışıyoruz. Yazılarımızda dile getiriyoruz.

Ancak Fatsa’da yine de bu çalışmalarda ciddi bir gecikmeler söz konusu oluyor.

Biz diyoruz ki; ilgili kurumlar yaptıkları işleri ciddiye alsınlar ve gelişi güzel, düzensiz ve özensiz halde bırakmasınlar.

*             *             *

Organize Sanayi Bölgesi.

Zaten mevcut bir sanayi bölgemiz var. Bu alanın büyümesi gerekiyor.

Girişimler yapıldı. Uzun bir yol kaydedildi. Bin dönümlük büyüme için tüm resmi süreçler bitti.

Şimdi ne yapılacak?

Kamulaştırma. İşin parasal boyutu.

Hükümet para için yol verecek.

Kim aşacak bu süreci.

İnanıyorum ki Numan Kurtulmuş.

Çünkü kabine içinde olması nedeniyle siyasi etkinliğini kullanarak üst düzey görüşmelerle ödenekleri seri bir şekilde çıkarmaya yardımcı olacak.

Zaten ilimizde üç organize sanayi bölgesinin 2017 yılı yatırım programına alınmasında Numan Kurtulmuş’un ciddi girişimi olmuştu. O halde bu girişimin devamı ciddiyetle sürdürülmesi gerekir. Yani sayın bakanımız OSB’lerin yatırıma dönüşmesi adına yeni pencerelerin açılmasını sağlamalıdır.

OSB’ler ciddi manada iş alanlarını çoğaltacaktır. Bu vesileyle istihdam oluşacak, toplumun ekonomik çıtası yükselecektir.

Hükümetimizin de hedeflediği istihdam ve yatırım değil mi?

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde