02 Mayıs 2024

DANIŞTAYA AKP DARBESİ

  • PDF

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeleri seçime “Yargıda birlik Platformu” adı altında girmişti. Şimdi “Yargıda Birlik Derneği” adını aldılar. Hadi bakalım gelin de bu derneğe üye olmayın. Yargının kıskaç alındığı dönemde HSYK 3 bin 746 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. Yasayla görevlerine toptan son verilecek olan yüksek mahkeme üyeleri arasından da istediğini yüksek mahkemelere atayacak.

HSYK’nın son atamalarında öyle tutarsızlıklar var ki, kurul kendi belirlediği kurallara bile uymadı, yargı mensuplarının üçte biri tercih dışı atandı. Bakıyorsunuz mahkeme başkanlığı istenmeyi başsavcı yapmışlar. HSYK yetkilileri şimdi il il dolaşıp hakim ve savcılarla iftar yapıyor, yaptıkları hataları da savunurken “bayrak nöbeti” deyip geçiştiriyor.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM Başkanlığına gönderilen “Danıştay kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” yüksek yargıyı AKP yargısına dönüştürmeyi amaçlıyor. Darbe dönemlerinde Danıştay da iki büyük değişiklik olmuştu. İşte bu kez yine Anayasayı askıya alıp yeni düzenlemeler yapılıyor.

27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra oluşturulan Milli Birlik Komitesi’nin yaptığı ilk işlerden biri 20 Eylül 1960 tarihinde 84 sayılı yasayla Danıştay Kanunu’nun bazı maddelerini değiştirmek oldu. O tarihte Anayasa yürürlükte olmasına rağmen bu gün yapılmak istendiği gibi o dönemde de Danıştay 1.başkanı, daire başkanı ve üyelerin görevlerine son verildi. Buna o tarihte “ilga” yani ortadan kaldırma, yapıla da “ihdas“ denildi.

12 Eylül 1980 darbesinden sonra da yine Yargıtay’ a dokunulmadan Danıştay Kanunu 20 Ocak 1982 tarihinde değiştirildi. Geçici 14.maddeye dayanarak Danıştay’da 16 başkanın statüsü değiştirilip önce düz üye yapıldı. Oradan da yeni oluşturulan Bölge idare Mahkemesi Başkanlıklarına atandılar.

AKP hükümeti Danıştay’ın Yargıtay’ın üye sayısını azaltmak istiyor. Yüksek Mahkemelerin talepleri olmamasına rağmen üye sayısını da yine AKP artırmış ve “paralel yapıyı” oralara AKP sokmuştu. Örneğin 90 olan üye sayısını siz niçin 195’e çıkardınız da şimdi 90’a indiriyorsunuz? Açıkçası yargıda ihtilal dönemlerindekinden daha fazla düzenleme yapılıyor.

Yapılmak istenen düzenlemeyi Danıştay’ın önceki başkanlarından Nuri ALAN şu şekilde yanıtlıyor.

“AKP hükümeti yüksek mahkemeleri kendi görüşleri doğrultusunda yüksek hakimlerden oluşturma operasyonu yürütüyor. Bunlar Askeri Yönetimler döneminde yapılanlardan kat kat daha fazladır. Tüm bunlara karşın yargıda görev alacakların bir kısmının mesleğin onurunu koruyacaklarına ve tarafsızlıklarını yitirmeyeceklerine inancımı da belirtmek isterim. AKP şeklen yüksek yargıyı muhafaza etmekle beraber, tamamen kendi doğrultusunda yüksek mahkemeler oluşturma gayretindedir. Yasal düzenlemeyle bunlar yapılamaz. Türkiye’nin bu düzenlemeler karşısında ayağa kalkması lazım. Ama ortalıkta büyük bir sessizlik hakim.

Tehdit altında olan mahkemelerin iktidar aleyhine karar vermesi mümkün mü? Tasarıyla birlikte Anayasal hükümler ve en teminatlı olması gereken hakimler de özgürlüklerini kaybetmiş oluyor. Görev süresi bitecek olan ve yeniden görev dönebileceğini bekleyen bazı hakimlerin kanuna göre değil arzuya göre de karar verebileceğini de göz ardı etmemek gerekir. Bu Mahkemeler için “AKP” yüksek mahkemesi” yorumları da eksik olmaz.

Darbe dönemlerinde bile yapılmayanları Anayasa’ya aykırı olarak yapanlar da bir gün “bağımsız yargıya” sarılacaktır. Ama o zaman ara ki kimi bulasın…. Kalın Sağlıcakla

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde