26 Nisan 2024

BELGELERLE 28 ŞUBAT KARARLARI

  • PDF
Milli Güvenlik Kurulunun (MGK) Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in başkanlığında 28 Şubat 1997 tarihinde yaptığı 8 saatlik toplantıda, Başbakan Necmettin Erbakan, kurul üyesi bakanlar ve komutanların imzaladığı o tarihi belgeler kayıtlara 28 Şubat kararları olarak geçti. Erbakan’ın MGK kararını imzalamadığı iddia edilse de bunun doğru olmadığını biliyoruz Nereden mi? Buna ilişkin tüm belgeler, Doğan kitap’tan çıkan “ Belgelerle 28 Şubat “ kitabında yayınlandığı için.
Dönemin Başbakanı Erbakan, 13 Mart 1997 ‘de, Bakanlar Kurulu’nu topladı. “ Gereği yapılmak “ üzere 14 Mart’ta kararları bakanlıklara gönderdi. MGK kararları konumları gereği en çok İçişleri Bakanı meral Akşener, Adalet Bakanı Şevket Kazan’a görev veriyordu. Kapsamlı genelgeleri onlar yayımladı.
13 Haziran 1997 ‘de Başbakanlık Güvenlik İşleri başkanlığı adına Müsteşar Yardımcısı Ahmet Kara imzasıyla tüm bakanlıklara gönderilen yazıda “ İrtica ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi” için MGK tarafından Bakanlar Kurulu’na bildirilen konular hatırlatılıyor ve şöyle deniliyor.
Sosyal bir Hukuk Devleti olması temel ilkeleri çerçevesinde, Bakanlığınızı ilgilendiren konularda alınacak kısa, orta ve uzun vadeli tedbirlerin dikkat ve ihtimamla alınması, mali destek ve yasa değişikliğine ihtiyaç gösteren tedbirler varsa, bunlar hakkında da Bakanlar kurulu’nun gereğinin yerine getirilmesi için çalışmalar yapılarak Başbakanlığa bilgi verilmesi için gönderilen direktife rağmen bazı bakanlıklardan cevap alınamamıştır konu üzerinde hassasiyetle durularak aksaklığa meydan verilmemesini, yapılan çalışmaların ve tekliflerin her ayın 20’sine kadar Başbakanlığa bildirilmesini rica ederim.
Bazıları 28 Şubat 1997 MGK kararları için “ Post Modern darbe” diyor. Ve bunun da Tuğgeneral Erol Özkasnak tarafından söylendiği belirtiliyordu. Ancak bunu yazan gazeteci, tam 13 yıl sonra özür diledi. Ve Özkasnak’ın böyle bir sözü olmadığını söyledi. İşin garibi aynı gazeteci, daha önce Gezi olayları sırasında başörtülü bir kadının üzerine deri pantolonlu bazı kişilerin küçük abdestini yaptığını hayretle izlediğini söylemiş, yazmış, bu konuda da yine yıllar sonra o kaseti izlemediğini itiraf etmek zorunda kalmıştı.
MGK kararları 28 Şubat 1997 ‘de alındı ama Erbakan’ın Başbakanlığını yaptığı Refahyol Hükümeti 18 Haziran 1997 ‘de istifa etti. İstifa nedeni, dönemin bakanlarının ifadelerine göre darbe değil. O dönemde 28 Şubat 1997 kararları için kimsenin aklına dava açmak gelmedi. Ancak Necmettin Erbakan’ın 27 Şubat 2011 7de vefatından sonra bir avukat “ 28 Şubat darbedir” iddiasıyla şikayette bulundu.12 Nisan 2012 ‘de tutuklama dalgaları başladı. Kullanılan belgeler, Fetullahçılıktan atılan binbaşı tamer Tatar ve balyoz Davası ihbarcısı Ahmet Yılmaz’dan gelmişti.
 Soruşturmayı C .Savcıları Mustafa Bilgili  ve Kemal Çetin yürüttü. 103 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Bunlardan 76’ sı tutuklandı. 23’ü tutuksuz yargılandı. 4’ü ise teslim olmadı. Davanın tek sivil sanığı ise Cumhuriyet değerlerine yürekten bağlı olduğu bilinen dönemin YÖK başkanı Prof.Dr Kemal Gürüz’dü. Hakkında yakalama kararını öğrendiğinde yurtdışındaydı. Hemen yurda dönüp savcılığa teslim oldu.
Balyoz’dan yargılanan emekli Orgeneral Çetin Doğan emekli korgeneral Engin Alan da bu davanın sanığı yapılmıştı. Defalarca mahkeme heyeti değişti. Sanıkların tüm çabalarına rağmen dönemin simge isimlerinden Fadime Şahin, Müslüm Gündüz, Ali Kalkancı’nın ifadeleri bile alınmadı. Bu süreçte davanın sanıklarından 8’i hayatını kaybetti. İsmail Hakkı Karadayı paşanın avukatı  Erol Aras da davanın sonucunu göremeden vefat etti. 
Kalın Sağlıcakla!   
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde