02 Mayıs 2024

MUSULA GİRMEK

  • PDF
Endişe verici kötü senaryoyu “ Amerikalı üst düzey bir yetkili”AFP adlı ajarsa anlatmış.En kötü senaryoyu ise şöyle tanımlıyor.
Ankara ile Bağdat arasındaki söz düellosunun çatışmaya dönüşmesi ve bu kaotik atmosferden faydanan Şii Haşdi Şabi milislerinin bağdat’a girerek bir mezhep çatışmasına neden olması.”
Doğru,Irak’ta olabilecek en kötü senaryo,Musul operasyonunun kanlı ve kitlevi bir mezhep boğazlaşmasına sebep olmasıdır.
Ağzımdan yel alsın,ama bir ihtimal var.
Türkiye’nin de endişesi bu.
Niye böyle bir endişe var? Ortadoğu Avrupa’nın ortaçağını 21.yüzyılda yaşıyor da ondan… İşte kan gövdeyi götürüyor.İraklı Şii liderlerinden kays el Gazali’nin 13.Ekim’deki sözlerine bakın:
Musul’u kurtarmak.İmam Hüseyin’in intikamını almak olacak.Çünkü onlar,İmam Hüseyin’i öldürenlerin torunudur!”(INCA News)
Bu adam aynı zamanda silahlı “Haşdi Şabi” örgütünün tugay komutanıdır.!
DAİŞ ya da İŞİD denilen canavarı biliyorsunuz.Sünni tabana dayalı bir barbarlık hareketi.Haşdi Şabi buna karşılık Iraklı Ayetullah Sistani’nin fetvasıyla kurulmuş bir örgüttür.Bölgede incelemelerde bulunan Kemal Öztürk Haşdi Şabi’yi “ Şiilerin IŞID’i olarak tanımlıyor.(Yeni Şafak 19 Ekim)
İşte Musul’da Sünnileri kesmekten bahseden kays el Gazali,bu örgütün “ Ehli Hak Tugayı”nın komutanı!
Dahası,mezhep duygularıyla Türkiye düşmanlığı körüklüyor…
Iraklı yüksek Şii din adamlarından kasım el tai,4 Ekim’de “ Kuzey Irak’ta Türk askerine karşı çıkmanın farz” olduğunu söyleyen bir fetva çıkarmıştı!
Buna Irak’ın Şii başbakanı Abadi’nin Türkiye’yi “ işgalci” diye suçlayarak Başika’dan çekilmemizi isteyen ısrarlı açıklamaları eşlik etti.
Iraklı Ayetullahlardan Mukteda Sadr da yine “ işgalci” suçlamasıyla,on bin kişilik taraftarını Bağdat Büyükelçimizin önüne yığarak protesto eylemi yaptırdı(18 Ekim)
Haşdi Şabi sözcüsü Yusuf El Kelabi,iki gün önce,Başika’daki Türk Askerleri bir harekata kalkarsa hedef olacaklarını açıkladı!
Peki Türkiye’nin dostları?...
Türkmenlerin çoğu çoğu geçen elli yılda Türkiye’ye yerleşip vatandaşımız olduğu gibi,orada kalanlar arasında Sünni-Şii gerilimi vardır.
Türkiye’nin Başika’da eğittiği kuvvetlerin komutanı Musul Valisi Esil Nuceyfi hakkında Bağdat yönetimi tutuklama kararı çıkardı.Nasıl koruyacağız?
Şu anda dostumuz Barzani’dir ama musul’la  ilgili hedeflerimiz hep aynı mı?T
Tabi öncelikle kendi konumunu ve amacını düşünüyor.İşte Başika konusunda Barzani” Türkiye Bağdat’la anlaşsın” dedi,tavır almadı.
Musul’u kimse vermez ama verseler bile almamalıyız.koalisyon güçlerine dahil olmalıyız ama bunun dışında Musul’daki kara çatışmalarına askerimizi sokmamalıyız.
Lozan’ı gerçek dışı söylentilerle çekiştirmek ve türkiye’nin dış politikası hakkında şüpheler uyandırmak yerine,Lozan’ın ve barışçıl diplomasinin sağladığı meşruiyetin değerini iyi bilmeliyiz.Kandil’e yaptığımız operasyonların da temelinde bu meşruiyet vardır. 
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde