04 Mayıs 2024

BORCUN OY İLE TAKASI…

  • PDF

Zamanında Fransa Kralı’nın elçisi vasıtasıyla Osmanlı İmparatorluğu’ndan borç para istemesi üzerine Kanuni Sultan Süleyman tarafından vezirine söylenmiş "Ver paşa ver, bugün borç alan yarın emir alır" şeklindeki ifadesinden sonra saray tarafından bu anlayış ile her önüne gelene borç verilmiş olup, 300 yıl sonra ekonomik krizlerin süreklilik kazandığı bir ortamda Kırım Savaşı’nın gündeme gelmesi ile Padişah Abdülmecit Osmanlı Devletinin savaşta müttefikleri olan Fransa ve İngiltere ile 1854 ve 1855 yıllarında ilk dış borç anlaşmasını imzalamak zorunda kalmıştır. Ama Kanuni emir almak için değil, emir vermek için bilinçli olarak borç vermişti.

      AKP’nin girdiği bütün seçimleri kazandığını ve bu seçimi de kazanacağını söyleyen AKP’li Mahir Ünal,” Muhalefetin oylarındaki yükselişe rağmen halkın yine kendilerini tercih edeceğini çünkü konut kredisi, otomobil kredisi gibi birçok yolla vatandaşın borçlandığını ve bu nedenle de seçmenlerin ‘istikrar için’ yine AKP’yi tercih edeceğini söyledi.” Borcu istikrar gibi gören bir anlayış ile yönetildiğimizi de görmüş olduk.           Böylece vatandaşın borçlarını ve üretmeden tükettiğini istemeden bile olsa itiraf etmişlerdir. 12 Yılı aşkın iktidar süreçlerinde biz de AKP’nin borç karnesinin kişisel kısmına bir göz atalım.

      AKP İktidara geldiğinde tüketicilerin banka borçları 2,2 milyar TL idi, 2014 Mart itibarıyla 115 kat artarak 252 Milyar 167 Milyon TL’ye ulaştı.

      AKP İktidara geldiğinde vatandaşların bankalara kredi kartı borcu 4,3 Milyar TL idi, 2014 Mart ayı verilerine göre kredi kartı borcu 18 kat artışla 79 Milyar TL oldu.

      AKP İktidara geldiğinde ailelerin her 100 TL’lik gelirine karşı 4,7 TL borcu vardı, şimdi ise her 100 TL’lik gelirine karşı 51 TL borcu var.

       AKP İktidara geldiğinde kişi başına dış borç 1963 dolar idi, 2014’ün ilk üç ayında kişi başına dış borç 4,615 Dolara çıktı. Üç çocuk yaptığımızı düşünürsek sadece 13,845 Dolar borçla gözlerini dünyaya açacak yavrularımız. Bu herhalde “Hoş geldin ve dünyaya ayakbastı parası “olsa gerek.  AKP grup başkan vekili de vatandaş fakirleştikçe bize muhtaç oluyor demiş. Borç ile oyu takas edeceklerini bir güzel anlatmış. Bu tablo başka şekilde yorumlanabilir mi?

      Birde “Borç yiğidin kamçısıdır” deyimimiz vardır. Bunun ana fikri; Alınan borç, borçlananı daha çok çalışmaya zorlar anlamındadır. Biz tembelleşip borçlanınca kendimizi yiğit sanıyoruz! Borç üretim ve istihdam için kullanılır ise yiğit in kamçısı olabilir ama bizim ülkemiz tamamen tüketim ekonomisine yöneldiği için bizde ancak sancısı olur. Borç yiğidin kamçısı ise borçları Jöleli Yiğit’e verelim, kamçıda borçta ona helal olsun!

 

      Sonuç olarak, “Bu gün borç alan yarın emir alır” sözü bu günkü AKP hükümetinin tam da özetidir. Ne yazık ki, muhtaç hale getirdikleri vatandaştan oy isteyen yüzleri de gördük! 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde