20 Mayıs 2024

Ayhan Baş Güven Tazeledi

  • PDF

DSC 27-3-2013Fatsa Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin 48.Olağan Mali Genel Kurulu Belediye Kültür Sarayı’nda üyelerin de yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Fatsa Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin 48.Olağan Mali Genel Kuruluna AK Parti 23.Dönem Milletvekili Ayhan Yılmaz, Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, Fatsa Genç İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Serkan Erdik, Fatsa Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Davut Erişmiş, Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Fahri Tanrıkulu, AK Parti İlçe Başkan yardımcısı Ahmet Özyurt, Halk Bankası Fatsa Şube Müdürü Aytekin Akın, çevre ilçe kooperatif Başkanları ve üyeler katıldı.
Genel Kurulun Divan Başkanlığını Esnaf Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Yüksel Kaya yaptı.
Başkan Yüksel Kaya konuşmasına genel kurulda alınan kararların Fatsa’ya hayırlı olması dileğinde bulunarak, “Fatsa kooperatifimiz bölgemizde 7 milyon liranın üzerinde en fazla plasman kullandıranların başında geliyor. Mali yapısı en güçlü bir kooperatifimiz olarak parlayan yıldızını hiç sönmeden devam ettiriyor.Bu vesile ile rahmetli Mesut Başkanımızı bir kez daha anmak istiyorum. Plasman sorunumuz yok. Esnaf Kefalet Kooperatifimizden para kullanmayan arkadaşımızı neredeyse dövmek lazım. Başbakanımız fazilerin 1 yıl için 5’den 4’e indiğini, 7.8 ve 6 olan faizlerin yüzde 5’e indiğini, kesintilerin düşürüldüğünü açıkladı. Hepimizin kefil bulma zorluğu vardı. Bizden kullanılan kredinin bir yıllık maliyeti yüzde 9. Diğer bankaların 1-2 ayda aldığı faizi bizde 1 yılda ödeniyor. Hükümetimize bize bu imkanları sağladığı için şükranlarımızı sunuyorum” dedi.
Bölge Birliği Başkanı Yüksel Kaya’nın konuşmasının ardından Fatsa Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin 2012 yılı faaliyet raporları, gelir-gider ve tahmini bütçesi Muhasebe Memuru Hakan Dur tarafından okundu. Rapor şu şekilde.

- TAHMİNİ BÜTÇE KALEMLERİ İLE GERÇEKLEŞEN GELİR-GİDER KALEMLERİ
Tahmin edilen Gelir toplamı 428.000.00.-TL gerçekleşen Gelir toplamı 412.919.63.-TL
Öngörülen Gider toplamı 428.000.00.-TL gerçekleşen Gider toplamı 391.529.11.-TL dir.
21.390.52.-TL müspet/fark oluşmuştur.
5- 2012 YILI FAALİYET DÖNEMİNDE YAPILANLAR İLE 2013 YILI BEKLENTİLERİ
   a) Faaliyet dönemine ilişkin değerlendirmeler.
B
ir çalışma yılını daha geride bırakmış olup doğru ve dürüst çalışmanın gururu ve onurunu yaşıyoruz. Az laf çok iş mantığıyla görev yapan yönetim kurulumuz yöneticisiyle çalışanıyla bir bütünlük içerisinde sizlere en iyi hizmeti verebilmek için çaba sarf etmektedir. Kooperatifimizin geçmiş yıllarda % 60 seviyelerinde bulunan takip alacaklarını yönetim kurulumuzun özverili çalışmaları, siz üyelerimizin takip borçlarını geri ödemedeki gayretleriniz sonucunda 2012 yılı sonu itibari ile % 13 seviyelerine çekmemizi sağlamıştır. Bunun yanında limit artırımı ile ilgili hedefimizi gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Daha önce 50.000.-tl olan kredi üst limitimizi sıkı çalışmalarımızın neticesinde kademeli olarak 75.000.-tl’ye yıl içerisinde 125.000.-tl’ye çıkarmış olup, Kooperatifimizi 4.Risk gurubundan 1.Risk gurubuna yükseltmiş bulunmaktayız. Nakit sıkıntısın hat safhada olduğu bu dönemde siz değerli esnaflarımızın günü kurtarmak amacıyla değil, yılları kurtarmak amacıyla kredi kullanması bizleri memnun edecektir. Çünkü biz biliyoruz ki günü kurtarmak amacıyla kredi kullanan esnafımız kısa zamanda kepengini kapatmak zorunda kalmaktadır. Burada amaç borçlanıp kredi kullanmak değil borçlanmadan sermayeyi güçlendirmek işinde çeşidi artırmak makro ekonomik gelişmelere ayak uydurmak doğrultusunda hareket etmektir.
2012 yılında sizlere 5.822.000.00.-tl 1 yıl ile 4 yıl arası aylık 3 aylık ve 6 aylık periyotlarda İşletme kredileri kullandırmış bulunmaktayız. Kooperatifimizin bu yıl itibari ile toplam plasmanı 7.550.000.00.-tl civarındadır. Kooperatifimize plasman ihtiyacı doğrultusunda ve siz ortaklarımıza kullandırdığımız kredilerin olumlu yönde oluşturulması için sorgulamalarda çıkan sorunların kanunlar çerçevesinde aşılmasında ellerinden gelen tüm gayreti gösteren Halk Bank Fatsa şube müdürümüz Aytekin Akın beye ve personellerine huzurlarınızda teşekkür ediyoruz. Bizler aracı olarak kullandırdığımız kredinin sıkı takipçisi sizlerde aldığınız krediyi ödemenin gayreti içerisinde oldunuz. Bu sistemi bozmadan götürmek bizim disiplinli çalışmamız sizin ise aldığınız krediyi ödemedeki gayretinizin devamı ile olacaktır.
K
efil olarak imza attığınız kooperatif kredisi yada ticari kredilerle alakalı bir konuya dikkatinizi önemle çekmek istiyoruz. Kefil sıfatı ile imzaladığınız kredi sözleşmelerinden müşterek borçlu müteselsil kefil sıfatı ile sorumlu oluyorsunuz, yani alınan kredi için altına imza attığınız evraklarda nakden ve tamamen aldık, işbu meblağ müşterek borcumuzdur vadesinde ödeyeceğimizi ödemediğimiz taktirde mahkeme ve icra dairelerini salahiyettar merci olarak kabul ettiğimizi diye yazmaktadır. Yani borç sadece parayı kullananın değil krediye imza atan herkesin borcu olmaktadır. Bu doğrultuda ben şartlar yerine gelsin arkadaşımı kıramadığım için imza attım önce borçlunun üzerine gidilsin diye bir şey artık kalmamıştır. Aynı durum kredilere teminat olarak verilen gayrimenkul ve araç ipotekleri içinde geçerlidir. Ortağımız ben kendi borcumu ödedim benim ipoteğimi çözün dediğinde eğer müşterek borçlu müteselsil kefil olarak imza attığı takipte veya icrada ödenmeyen bir muamelesi varsa ipoteği çözülememektedir. Siz ortaklarımızın bu durumu dikkate alarak imza atmanızı önemle rica ediyoruz.
b) Geleceğe yönelik beklentiler
Türkiye dünyadaki gelişmeleri, Küresel ekonomide yaşanan sancılı dönemi yakından takip etmektedir. Burada önemli olan, bu zor dönemde mali disiplini kaybetmeden, üreten ve yatırım yapan kesime desteklerin sürdürülmesi olacaktır. Bu düşüncelerle alınacak kararlarda da ekonomik zincirin en zayıf halkası esnaf sanatkarlara pozitif ayrımcılık yapılmalı, esnaf teşkilatının yöneticilerinin görüşleri doğrultusunda esnaflara yönelik özel destek programları hazırlanmalıdır. Özetle ekonomide kararlar alınırken, desteğe en fazla ihtiyaç duyan küçük işletmelerin sıkıntılarını gidermek öncelikli olmalıdır. Mükellef tabanını genişletmeyi, vergi konusundaki adaletsizlikleri gidererek kayıt dışı ile mücadeleye daha fazla önem vermeyi hedefleyen Gelir vergisi Reformu’nun taslağı en kısa sürede tamamlanarak uygulamaya geçilmelidir. Ülke yöneticilerinin halkın içinde yaşayan ve toplumsal sıkıntıları en iyi bilen kesimi oluşturan esnaf ve sanatkarların temsilcileri ile daha sık istişare yapmaları, samimi platformlarda bir araya gelmeleri toplumun menfaatleri icabı olacaktır.
2013 yılının mali açıdan zor bir yıl olacağı, ama siz değerli üyelerimizin gayreti bizlerin özverili çalışmaları ile zorlukları lehimize çevirerek aşacağımıza inanıyoruz. Bizler sizlerin desteği nispetinde başarılı olacağımızın bilinci ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Genel Kurulun Sonunda katkılarından dolayı Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Yüksel Kaya’ya ve Halk Bankası Fatsa Şube Müdürü Aytekin Akın’a birer plaket takdim edildi. Başkan Kaya’nın plaketini AK Parti 23.Dönem Milletvekili Ahyan Yılmaz, Halk Bankası Şube Müdürünün plaketini ise Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Baş taktim etti. Esnaf Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Yüksel Kaya’ da başarılı çalışmalarından dolayı Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Baş’a bir plaket taktim etti. Plaketi merhum Başkan Mesut Bıçakcı adına alan Başkan Ayhan Baş’ın bu sırada konuşmakta güçlük çektiği ve göz yaşlarına hakim olamadığı gözlendi.
Fatsa Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin 48.Olağan Mali Genel Kurulu üyelere yemek ikramı sona erdi. DS27-3-2013

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde