20 Mayıs 2024

Ordu SMMM Odasından “Yeni TTK’ ya göre Genel Kurul Toplantılarında İzlenecek Yol” Semineri Yapıldı

  • PDF

genel20-3-2013“Yeni TTK’ ya göre Genel Kurul Toplantılarında İzlenecek Yol” seminerine; Ordu Merkez, Fatsa, Ünye, Aybastı, Mesudiye, Gölköy, Gürgentepe ve Korgan da bulunan yüzün üzerinde meslek mensubu ve stajyer katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel yaptı.

Ertuğrul Yüksel konuşmasına” Bir binayı ayakta tutan kolonları ve yapı taşlarıdır. Sizlerde bu kurumun birer yapıtaşısınız. Hepiniz toplantımıza hoş geldiniz diyerek sözlerine başladı. Yüksel;” Genç Mali Müşavirlerin Bağımsız Denetim konusundaki Yetki engellemesini gidermek için elimizden gelen çalışmayı yapacağız dedi ve yeni TTK ve yeni TTK’nın günümüze kadar geçirdiği süreç hakkında bilgiler verdi. “E-Devlet projesinde her şey elektronik ortama taşındı. Bu süreç yavaş yavaş bir yerlere doğru gidiyor. Bu projenin en önemli öğesi Mali Müşavirlerdir.Dedi. Son olarak Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile 1 Nisan 2013 tarihinden itibaren Vergi Dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumunun yoklama tutanakları birleştiriliyor. Hangi kurum yoklama yaparsa yapsın, tutanakta bulunan bilgileri her iki kurum paylaşacak” Ben burada sözlerime son verirken, Oda Sekreterimiz Bahadır Baş sizlere Anonim ve Limited Şirket genel kurullarında izlenecek yol konulu bir sunumda bulunacak dedi.

Oda Sekreteri Bahadır Baş, sunumun başlamadan önce, “Bu gün buraya bir bilen olarak değil, sizlerle beraber odamızın görevlendirmesi sonucu dersini çalışmış bir öğrenci olarak geldim. Birlikte bazı şeyleri paylaşıp geliştireceğiz” diyerek sözlerine başladı.

Bahadır Baş;”Bu gün burada bu kalabalığın huzurunda birkaç hususun altını çizmek istiyorum. Çok yoğun çalışıyoruz. İş yükümüz hepimizin çok fazla. Bürolara hapsolduk. Ücretlerimize yansıyan gerekli saygıyı göremiyoruz. Müşterilerimiz yaptığımız işin harcadığımız zamanın, sosyal yaşantımızdan yaptığımız fedakarlığın farkında değiller. Oysa bizler iğneden ipliğe ekonominin bütün dinamikleri ile işbirliği içerisinde bilgi alışverişindeyiz. Biz meslek mensupları olarak fedekar bir şekilde çalışıyoruz. Ama karşılığında sıklıkla görünmez adam tavrı ile karşılaşıyoruz. Bu sorunların zamanla düzeleceğine inanıyoruz. Biz oda yöneticileri özellikle Ordu özelinde çok önemli adımlar attık. Atmaya da devam edeceğiz.dedi.

Ön bilgilerin verilmesinin ardından Oda Sekreteri Bahadır Baş Anonim ve Limited Şirketler Genel Kurul Toplantısı ve Yapılacak İşlemler sunumuna geçti. Öncelikle ticari defterlerin tasdiki konusunda şunları söylemek istiyorum.Yeni TTK ya göre, Yevmiye ve yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayının izleyen faaliyet döneminin 3. (Mart) ayının sonuna kadar notere yaptırılması zorunlu hale getirildi. Anonim Şirketlerin eskiden gelen Yönetim Kurulu karar defterlerine bu yıl mart ayında kapanış tasdiki yaptırılacak. 2012 yılı Temmuz ayından sonra kurulan LTD ler eğer “Müdürler Kurulu “ defteri tasdik ettirilmiş ise Mart ayında kapanış tasdiki yaptırılacak. Öteden beri devam eden Limited Şirketler “Aralık ayında Müdürler” Kurulu” defteri tasdik ettirmiş ise kapanış tasdiki Mart 2014 veya kanun değişir ise Ocak/2014 yaptırılacak.

Öteden beri devam eden Limited Şirketler eğer her hangi bir defter tasdik ettirmemiş ise öteden beri kullandıkları “Karar Defteri” “Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defterine” dönüşmüştür. Bu defterler için kapanış tasdiki yaptırılmayacaktır.Sayfalar bitene kadar kullanılacaktır.

Bahadır Baş Konuşmasının devamında; Anonim Şirketlerde Genel Kurul, Genel Kurullarda İzlenecek Yol, Limited Şirketlerde Genel Kurul, İç Yönerge, Yönetim Kurulu Faaliyet raporu ve kolay tavsiye konularında çeşitli bilgiler sundu. Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren sunum sonunda soru cevap şeklinde katılımcıların soruları yanıtlandı.Topluluk fotoğrafının çekilmesinin ardından seminer sona erdi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde