20 Mayıs 2024

Anlayan Büyükşehir’i Anlattı

  • PDF

baskan13-3-2013Başkan Anlayan; ”Büyükşehir Belediye Başkanı Ordu vilayetinin bütün ilçelerini kapsadığı sınırın tamamının başkanı olacak ve köyden, kentten herkesin oyuyla seçilecek bir Belediye Başkanı olacak. Dolayısıyla Büyükşehir bütçesi bu belediye başkanı tarafından Ordu’nun tamamına kullanılacak. Bu iki kere ikinin dört ettiği kadar net olacak bir sonuçtur” dedi.

Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan Ordu’nun Büyükşehir olma yolundaki süreci, büyükşehrin getireceği artı değerleri, beldelerin bundan sonraki du-rumlarını ve Büyükşehir belediye başkanının sorumluluklarını açıklayarak, kamuoyunu aydınlatmaya çalıştı.

Başkan Anlayan, makam odasında düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmasına ”Büyükşehir Ordu’ya hayırlı olsun” diyerek başladı. Anlayan konuşmasına şöyle devam etti:

“Büyükşehir Hayırlı Olsun”

“Ordu’nun Büyükşehir olmasını başından beri desteklediğimizi ve bunu heyecanla beklediğimizi ifade etmiştik. Ve bunun içinde üstümüze düşen çalışmayı da yapmaya gayret etmiştik. Şimdi geldiğimiz noktada 750 bin nüfusunu geçerek 28 Şubat itibariyle ortalama 771 bin rakamına ulaştığımızı ifade edeyim. Ve bu sayıyı gördükten sonra da başbakanımızın gerekli direktifleriyle Ordu Milletvekillerimiz, başta İçişleri Bakanımız İdris Naim Şahin bey olmak üzere diğer Milletvekillerimizle beraber şuan da meclise önerge verilmiş durumda. İnşallah bu ayın içerisinde de yasalaşarak Büyükşehir kapsamına alınmış olacağız. Ben öncelikle Ordunun büyükşehir olmasının bölgemize bütün hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyoruz.

“Oldu Bittiye Getirmedik”

Çünkü gerçekten burada Ordu kazançlı çıkacak. Tabi büyükşehri konuşurken biz hep lehte konuşu-yoruz, alehte konuşanlarda var. Vatandaşların kafalarının karıştığını görüyorum. Bundan sonra tabi ki bunu daha çok konuşacağız. Fa-kat şunu özellikle ifade et-mek istiyorum. Büyükşehir yasası, Ordu’nun büyük şehir olması oldubittiye getirilmiş ve son 1 ay da konuşulup yapılmış bir şey değildir. Hükümetimiz yoğun nüfusun olduğu büyük vilayetlerde hizmetin daha etkin ve kaynağın daha fazla kullanılabilmesi, daha büyük bütçelerle hizmet yapılabilmesi için bu öngörüdeki büyük şehir yasasını 2009 yılında hayata geçirdi. Biz 2009 yılında belediye seçimine girdiğimizde, pilot bölge olarak İstanbul ve özellikle İzmit bu şekilde büyükşehir oldu. Ve sadece il merkezi değil vilayet sınırlarının tamamı olarak Kocaeli büyükşehir olup 4 senedir de bu şekilde hizmet etmektedir. Bu pilot uygulama ile orada çok verimli bir netice alındığı için artık Başbakanımız ve hükümetimiz bunu bütün Türkiye ye yaymayı ön gördü. Burada amaç şudur; bugün mevcut kaynaklarla hizmetin yeterince götürülemediği, yeterince yapılamadığı, köy ve beldelere kadar daha fazla hizmet ve yatırım sağlayabilmek adına bu büyükşehir yasası tüm Türkiye geneline 750 bin nüfusu olma kriteri konularak uygulandı. Bizde bu kapsama girmeye çalıştık. Yoksa son bir aylık bir çalışma değildir bu büyükşehir hevesi.

“Ordu Kazançlı Çıkacak”

Ve bundan kesinlikle köyleriyle, beldeleriyle Ordu kazançlı çıkacaktır. Neden? Belediyelerin kuruluş ve varlık amacı kişilere makam ve insanlara iş imkânı sağlamak değildir. Belediyelerin kuruluş ve asıl işleyiş amacı bulunduğu bölgeye, beldeye, ilçeye hizmet etmek, yatırım yapmaktır. Buda mevcut kaynaklarla olur. Yani ne kadar fazla para o kadar fazla hizmet demektir. Siyaset ayrı bir şeydir. Yatırım ve hizmet ayrı bir şeydir. Tekrar söylüyorum. Paranız kadar, bütçeniz kadar yatırım yapabiliyorsunuz. Mesela şuanda bizim köylerimiz KÖY-DES ve özel idare imkânları ile hizmet alabiliyor. Beldelerimiz mevcut nüfusuna göre, aldığı paya göre yatırım yapabiliyor. Hükümetimiz son dönemde önceki dönemlere kıyasla kat kat çok fazla büyük yatırımlar, hizmetler yaptı. Köylerimiz asfalt gördü. Yani bu dönemde hizmet yapılmadığı anlamında söylemiyoruz. Fakat bu dönemdeki bu kaynaklar önceki dönemlere göre 1 arttıysa 2 arttıysa, şimdi büyükşehir kapsamında bu bütçe ve ödenekler daha fazla artacak. Ama KÖY-DES’in parası yine başka bir yere gitmeyecek. Yine büyükşehir kapsamında ordu da kalacak. Özel idareye gelen kaynaklar başka bir vilayete gitmeyecek. Yine özel idare yetki ve imkanları büyükşehre aktarıldığı için yine büyük şehre gelecek. Yani orman için bu kaynaklar yine kullanılacak. Fakat Büyükşehir yasasında, büyük şehrin almış olduğu gerek iller bankasından nüfusa göre aldığı paylar, vergi gelirinden aldığı paylar, mevcut belediyelere göre büyükşehirlerde bu çok daha fazla olduğu için şuandaki mevcut kaynakların üzerine ilave kaynaklar gelecek. Yani ilave para gelecek. O yüzden bugün ordunun tamamında gelen para ve kaynaklar 10 ise büyükşehir olunca bu 20 olacak 30 olacak. Bu ne demek yine bu vilayet için kullanılacak daha fazla kaynak ve para demek. Bu da daha fazla hizmet ve yatırım demek.

“Başkan Herkesin Başkanı Olacak”

Şimdi bazıları diyor ki; ‘Büyükşehir belediye başkanı Ordu merkez den buraya nasıl bakacak?’ Biz Büyükşehir Belediye Başkanını Ordu merkez için seçmeyeceğiz. Ordu merkez belediye olarak hizmetine yine devam edecek. Fatsa ve diğer ilçeler yine hizmetine devam edecek. Büyükşehir belediye başkanı Ordu vilayetinin bütün ilçelerini kapsadığı sınırın tamamının başkanı olacak ve köyden, kentten herkesin oyuyla seçilecek bir belediye başkanı olacak.

Dolayısıyla büyükşehir bütçesi bu belediye başkanı tarafından Ordunun tamamına kullanılacak. Bu iki kere ikinin dört ettiği kadar net olacak bir sonuçtur. Ordu’nun tüm sınırları bu hizmeti alacağı için heyecan duyuyorum. Son olarak da Ordu’nun büyükşehir olmasının, başta Fatsa’mız olmak üzere tüm Ordu’ya hayırlı olmasını diliyorum. Büyükşehir demek daha fazla hizmet ve yatırım demek” dedi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde