20 Mayıs 2024

Basın Bülteni Vergi Haftası

  • PDF

 

Ertuğrul YÜKSEL

Ordu SMMM Odası Başkanı

Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir

 

 

Vergiyi Anlatmak İçin Yorulmamak Lazım…

Yirmi dördüncüsünü kutladığımız Vergi Haftası'nın amacı, vatandaşlarımızın vergiyi gönüllü olarak ödeme alışkanlıklarının arttırılması, toplumda ve özellikle yarının mükellefleri yada ülkenin yöneticileri olacak çocuklarımızda sağlıklı bir vergi bilincinin oluşturulması, vatandaşlarımızın vergi konusundaki görüş ve önerilerinin alınması, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması ve idare ile mükellef ilişkilerinin uyumlu bir hale getirilmesi çalışmasıdır.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk"ün yıllar önce söylediği “vatandaşın hazineye karşı mükellefiyetinin en önemli vazifesi olduğunu anlatmak için yorulmamak lazım” ifadesinde olduğu gibi Vergi Haftası verginin öneminin toplumun tüm kesimlerine anlatılması ve bunun için yorulmama çalışmasıdır.

Ordu Defterdarlığı özellikle son yıllarda düzenlediği “Vergi Haftası” etkinlikleri ile vatandaşlarda vergi bilincinin yaratılması, verginin kamuoyuna anlatılmasın da önemli bir görev üstlenmiştir. Ve bunu başarı ile yerine getirmektedirler. Bu çalışmaları hazırlayan ve emeği geçen herkese bu duyarlı davranışları için ayrıca teşekkür ediyoruz.

Ordu Mali Müşavirler Odası olarak bir kez daha hatırlatmak isteriz ki. Vergi yükümlülüğü Anayasal bir yükümlülüktür.

"Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür." Vergi yükünün Adaletli ve dengeli dağılımı maliye politikasının sosyal amacıdır.(Anayasa Mad.73) Anayasamız herkesi mali gücüne göre Vergi ödemeye mecbur tutuyor. Bununla da yetinmiyor, Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı maliye politikasının amacıdır diye tarif ediyor.

Başka bir ifade ile Vergiyi adaletli ve dengeli salın diyor. Bu hüküm aynı zamanda Kanun önünde eşit olacağını, hiçbir kişiye, zümreye, ayrıcalık tanınmayacağını hükme bağlamıştır. (Anayasa Mad.10)

Vergi Haftası etkinliklerinde; idare mükellef ilişkilerini ne derece uyumlu hale getirebilirsek ve toplanan vergilerin devletin dolayısıyla vatandaşın temel ihtiyaçları için harcandığını, uygulamalarda da göstererek mükellefe anlatabilirsek, devlet tek ve en önemli finansman kaynağı vergiyi, daha rahat tahsil etme imkânına kavuşacaktır.

Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak,

-          Mükelleflerin faaliyetlerinin kayıt altına alındığı, belge düzenin yerleştiği,

-          Vergi veren herkesin eşit olduğu,

-          Vergi veren her vatandaşın kamunun tüm imkânlarından eşit ve adil faydalanması gerektiği,

-          Vergi veren herkesin ülkenin geleceği kendi geleceği ve çocuklarının geleceği üzerinde karar  yetkisinin olması gerektiği,

-          Vergi veren herkesin ülkenin tüm katma değerlerini adil paylaşması gerektiği,

-          Vergi veren herkesin kamu kaynaklarından faydalandığı gibi yükümlülüklerini de yerine getirmesi gerektiği, bir vergi anlayışı ve kayıtdışının azaltıldığı bir ekonomi istiyoruz.

 

Vergi haftasının; Maliye Teşkilatına, Meslek Mensuplarımıza, Mükelleflerimize ve Tüm Vatandaşlarımıza, faydalı olmasını temenni ediyoruz.DSCF6561

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde