20 Mayıs 2024

Ordu SMMM Odası Ve Ordu Rotary Kulüp İşbirliği İle “Vergi Mevzuatı Ve Dönem Sonu İşlemleri” Paneli Gerçekleştirildi

  • PDF

panel23-1-2013Ordu SMMM Odası ve Ordu Rotary Kulübü işbirliği ile gerçekleştirilen "Vergi Mevzuatı ve Dönem Sonu İşlemleri" Paneli, 16 Ocak 2013 Çarşamba günü saat 13:30 da Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu (OBKT) salonunda yapıldı.

Panel, Oda Sekreteri Bahadır Başın açılışı ve vefat eden Mali Müşavir İsmail Çakmak’ın anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlandı. Açılış Konuşmaları Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel ile başladı.

Ertuğrul YÜKSEL: “Kamu Gözetim Kurumunun görevi ne? Gözetlemek, hakemlik yapmak. Herkesi kendi görevine davet ediyoruz. Kesinlikle TÜRMOB’u, Odaları dışlayarak bir yere varılamayacağını buradan sizlere ifade etmek istiyorum.”

Yüksel Konuşmasında; “Sayın Hocalarımız, Sayın İşkur Müdürmüz, çok değerli çok kıymetli mali müşavir, muhasebeci arkadaşlarım. Odamızın çok değerli stajyerleri. Rotary kulübünün değerli üyeleri. Hepinizi Ordu Muhasebeci mali müşavirler odası adına Sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Mesleğimizin duayeni hocamız İsmail Çakmak’ı kaybettik. Belki odada mali müşavirlik mesleğine adımını atanların çok yakından tanıdığı bir duayen. Çok üzgünüz. Kederli ailesine, meslek camiamızın başı sağolsun.

Yeni Türk Ticaret Kanunu, Türkiye için çok önemliydi. Türkiye kalkınacaksa, kalkınmış, ekonomisi büyümüş ülkeler arasına girecekse, böylesi medeni bir yasaya ihtiyacı vardı. Yasanın bazı yerleri sertti. Yumuşatılması lazımdı. Onlara biz de zaten taraftık, ama yumuşasın derken hep ortadan kalktı. Bazı maddeleri sonraya itildi, bazı maddeleri yeni iş camiasının istekleri doğrultusunda ertelendi, ötelendi ve hata ve hatta yeni yasa, eskisinin de gerisine düştü. Çünkü şu anda, şirketlerin bir denetim kurulu yok. Denetim boyutu havada kaldı.

2011 yılında, 1 gecede Kamu Gözetim Kurumu kuruldu. Bu denetimle ilgili bütün yetkileri, gözetimleri Kamu Gözetim Kurumuna verildi. Kamu Gözetim Kurumu ne yaptı? Kendi işini yapacağı yerine odaların, meslek camiasının TÜRMOB’un yerine geçti. Yeni baştan mesleği dizayn etmeye çalıştı. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Kamu Gözetim Kurumunun görevi ne? Gözetlemek, hakemlik yapmak. Herkesi kendi görevine davet ediyoruz. Kesinlikle TÜRMOB’u, Odaları dışlayarak bir yere varılamayacağını buradan sizlere ifade etmek istiyorum. Açılış Konuşmaları Rotary Kulüp Başkanı Tuğrul Odabaş ile devam etti.

Tuğrul ODABAŞ: “Meslek Eğitimleri Kulübümüzün Öncelik Verdiği Konulardan Birisidir.”

Tuğrul Odabaş Konuşmasında “Her şeyden önce çok değerli büyüğümüz, değerli meslektaşımız, İsmail Çakmak’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü taşıyoruz. Kederli ailesinin ve meslektaşların başı sağolsun. Sayın İş Kur Müdürmüz, Değerli başkanımız, koordinatör yardımcım ve değerli meslektaşlarım. Hepiniz hoş geldiniz. Ordu Rotary Kulübü ve Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının birlikte organize ettiği bu güzel panele bizi kırmadan gelen değerli hocam Mehmet Altındağ ve Uygur Temizer’e çok teşekkür ediyorum. Ordu Rotary Kulübü 1985 yılında kuruldu. Uluslar arası bir dernektir. Faaliyetleri arasında, Ululararası faaliyetlerin yanında, sağlık, eğitim alanlarında önemli faaliyetlerimiz bulunmaktadır. İşte bu önemli faaliyetlerden biri olan meslek eğitimlerini de burada sizinle paylaşacağız. Ben sözü uzatadan değerli hocalarımıza sözü vermek istiyorum.” dedi.

Açış konuşmalarından sonra "Vergi Mevzuatı ve Dönem Sonu İşlemleri" paneline geçildi. Panel Başkanı Ertuğrul Yüksel panalistleri konuklara tanıttı. Panelin İlk konuşmacısı E.Baş Hesap Uzmanı YMM Mehmet Altındağ sözlerine “Öncelikle Ordu Rotary Kulübü ve Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler odasının beraber düzenlediği bu panelde olmaktan çok mutluyum. Hocamızla çok seminerlerde ve panellerde buluştuk. Ama nedense Ordu’ya ilk defa geldiğimde hatırladım.

Daha çok iç Anadolu’da ve Ege Bölgesinde eğitimlere katıldık. Benim içinde bir uhteydi Ordu’ya gelmek. O yüzden seve seve kabul ettim. Ordulularla olsun, daha önceki yöneticilerle olsun şu anki sekreterimizle olsun devamlı görüşüyorum. Yayınlarınızı takip ediyoruz. O yüzden bu çalışmalarından dolayı takdir ettiğim illerden bir tanesi. Ordu SMMM Odası, Karadeniz illeri arasında öncü olan illerden bir tanesi. Biliyorsunuz her sene bir takvim yılı bittikten hesapların kapandıktan sonra akla karanın çıktığı, meyvenin toplandığı bir yıl. Hesap yapıyorsunuz kar mı ettik zarar mı ettik. Hesaplar devroluyor ama bu Ocak ayının sonları denk geliyor.

Düzeltme işlemleri oluyor. Bunun sonucunda, Mükelleflerimiz Mart veya Nisan ayında ödeyeceği miktarı da öğrenmiş oluyor. Geçici vergi dönemlerinde biz bunları üç ayda bir yapıyor olsak da, nihayi sonucu yılsonunda yapıyoruz.” Dedi. Mehmey Altındağ, konuşmasının devamında vergi mevzuatında özellik arz eden konularla ilgili 1,5 saatlik bir sunum yapıldı.  

Panelin ikinci konuşmacısı Doç.Dr. Uygur Temizer ise konuşmasına şu şekilde başladı:” Hepimiz şu anda TÜRMOB çatısının altındayız. Ayrı bir Yeminli birliği, ayrı bir SMMM üst birliği tartışmalarını gereksiz ve yersiz buluyorum.

Hepimiz bu TÜRMOB çatısı altında çalışmalarımızı sürdürmeliyiz.” Dedi. Uygur Temizer konuşmasının devamında Tek Düzen Muhasebe Sistemine göre dönem sonlarında yapılan kayıtlarla ilgili özellikli durumları katılımcılara anlattı. Özelikle 7A-7B seceneklerinin karıştırılarak 7C gibi melez sistemlerin uygulandığını kimi çalışmalarda gördüğünü bunun ise hala basit hatalar ile karşılaştığımızı gösterdiğini söyledi. Envanter yapmak demenin sadece ticari malları saymak olmadığını belli bir dönem itibarıyla ticari işletmenin ekonomik bütün değerlerinin tespiti olduğunu söyledi. Konuşmasının devamında örnek mongrafi ve örnek soruların çözümü ile konuşmasını tamamladı.panel-23-1-2013

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde