20 Mayıs 2024

Mevlid Kandili

  • PDF
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image /home/fatsayenihaber/public_html/images/stories/müftü23-1-2013.jpg

müftü23-1-2013Âlemlere Rahmet Hz. Muhammed (S.A.V.) Efendimizin Dünyayı şereflendirdiği doğum günü olan Mevlit Kandili'ni 23 Ocak Çarşamba gününü Perşembeye bağlayan gece idrak edeceğiz.

Mevlid Kandili, insanı insan yapan bütün güzelliklerin odaklandığı bir şahsiyet olan Hz. Peygamberin bireysel ve toplumsal hayatımıza yön veren merhametini, adaletini, sabrını ve cömertliğini; hülasa insanlığa ve topluma sunduğu değerleri anlayıp hayatımızı O’nun yüce ahlâkıyla güzelleştireceğimiz bir tazelenme ve arınma mevsimidir.

Mevlid Kandili, Peygamberimizin bizlere sunduğu bütün değerleri ve yol gösterici öğütlerini anlama ve bu anlayışla yaşama ve yenilenme zamanıdır.

'Habibim, biz seni âlemlere rahmet olarak gönderdik.' Hitabı ilahisinde belirtildiği gibi gönderilişi insanlığa rahmet olan, 'Şüphesiz Allah'ın Resulünde sizin için çok güzel bir örnek vardır' Kelam-ı İlahisi'nde belirtildiği gibi, inancıyla, ibadetiyle, ahlakıyla, yaşantısıyla örnek olan, model insan, ufuk Peygamber Hz. Muhammed (S.A.V.)' in Dünya'ya gelişi hiç şüphesiz dünyanın en önemli hadisesidir.

Peygamberimizin doğumuyla kâinat ve insanlık, Yaratıcının eşsiz bir lütfuna kavuşmuştur. O'nun doğduğu gece, insanlığın kurtuluşu için çok hayırlı ve mübarek bir başlangıçtır. O, başta insanlığa ve bütün varlıklara Allah’ın bir rahmeti ve bereketidir. O'nun doğduğu çağda dünyanın her tarafında cehalet, zulüm ve ahlâksızlık almış yürümüş, Allah inancı unutulmuş, insanlık korkunç ve karanlık bir duruma düşmüş, dünya yaşanmaz hale gelmişti.

Zulüm ve kötülüğün, her türlü ahlaksızlık, hayâsızlık ve azgınlığın tüm dünyayı sardığı bir dönemde dünyaya teşrif eden Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V), yaşamı boyunca insanlara iyiliği, adaleti, hoşgörüyü, kardeşliği ve güzel ahlakı tavsiye etmiştir.

“Nitekim kendi aranızdan, size ayetlerimizi okuyan, sizi her türlü kötülükten arındıran, size Kitabı ve hikmeti öğreten, ayrıca bilmediklerinizi de öğreten bir peygamber gönderdik.” (Bakara, 2/151) ayet-i kerimesinin açıkça dile getirdiği gibi, ilahi hitabı bizlerle buluşturan Rahmet Elçisi (sav), aynı zamanda o kelamı bize açıklamış ve onun hayat veren mesajını bizzat yaşayarak bizlere aktarmıştır.

Bir Müslüman için sevgilerin en yücesi hiç şüphesiz ki Allah sevgisidir. Müslüman, Allah’a ve O’nun dostlarına engin muhabbet besleyen kişidir. Sevgili Peygamberimiz, imanı, ibadeti, adaleti, ahlakı, ahde vefası, kısaca bütün yönleriyle incelenmesi, öğrenilmesi ve örnek alınması gereken emsalsiz bir şahsiyettir.

Efendimizin doğumu, içinde yaşadığımız dünyanın akışını değiştirmiş ve onun tebliğine kulak veren herkes hayatını yeniden tanzim etme, kendini yeniden yapılandırma ve bundan sonraki gidişatında istikamet sahibi olma konusunda sağlam bir dayanağa kavuşmanın ayrıcalığını yaşamıştır. Yüce Allah’ın son peygamberine ümmet olmak, pek tabiidir ki sadece onun varlığından ve doğumundan haberdar olmakla sınırlı değildir. Ona tabi olmak hemen her vesileyle kendimizi onun sünnetine uyarak yeniden gözden geçirmeyi, hayatımızdaki eksiklikleri telâfi etmeyi ve yine onun çizdiği yol haritasına bağlı olarak kendimizi inşa etmeyi zorunlu kılar.

Bu mübarek gecenin feyz ve bereketinden yararlanmak amacı ile yine 23 Ocak 2013 Çarşamba günü Akşam namazından sonra Sahil Büyük Camiinde Kuranı Kerim ve Mevlid-i Şerif programı icra edilecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle bu geceyi gönül uyanıklığı içerisinde geçirmeyi Yüce Allahtan niyaz eder, başta Fatsalı hemşerilerimiz olmak üzere milletimizin ve tüm İslâm Âleminin Mevlid Kandilini tebrik ederim.

Şenel YILMAZ - İlçe Müftüsü

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde