20 Mayıs 2024

“Teşvik uygulamasının uzatılacağını bekliyoruz.”

  • PDF

tesfik16-1-2013Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş Ordu ilinde uygulanan teşvik yasasının yürürlükten kalktığını belirtti.

Artık bölgedeki firmalar yaklaşık 6 bin çalışanı için daha fazla prim ödeyecekler diyen Karataş, “teşvik uygulamasının uzatılacağını bekliyoruz.” Dedi.

5084 Sayılı Teşvik Kanunu olarak bilinen ve 31 Aralık 2012 itibarıyla sona eren yasa 10 ve üzeri işçi çalıştıran kuruluşları kapsıyordu.

Fatsa Ticaret Odası Başkanı Tayfun Karataş, “10 ve üzeri işçi çalıştıran firmalar bu teşvikten yararlanırken en son 2009 yılında süre üç yıl daha uzatılmıştı. İlimizi ile Fatsa’yı da kapsayan ve 49 ilde uygulanan teşvik kalkarsa büyük sıkıntılar doğacaktır” diye konuştu.

Karataş açıklamasını şöyle sürdürdü; “İş ve istihdam yaratan teşvik sona erdiğinde, eski firmalardan işçi çıkarmalar veya kayıt dışılıklar olabileceğini, firmalar şimdilik işin farkında olmadıklarını kaydeden Karataş, “Ama sigortalılarını beyan etmeye başladıkları anda işin farkına varacaklar, işte o zaman kıyamet kopar. Neredeyse iki misli sigorta primi ödemek zorunda kalkacaklar. Biz Fatsa ticaret odası olarak üyelerimiz bilgilendiriyoruz ama bizim de yapabileceğimiz bir şey yok. TBMM de 5084 sayılı kanunun uzatılması için görev siyasilerde. Yeni iş ve yatırım kuranlarla ilgili teşvik uygulamasının yürürlükte olması, yeni yatırımcı firmalar için olumlu olsa da eski firmaların teşviklerinin kaldırılması çifte standart oluyor. Haksız rekabet oluyor.”

“Teşvikin kaldırılması işsizliği arttırır.”

Fatsa bölgesinde işçi çalıştıran firmaların 6 bin çalışanına artık yüksek oranda prim ödemesi yapacaklarını ve bunun firmalara büyük bir yük getireceğini hatırlatan Karataş, “Biz Odalar Ve Borsalar Birliği olarak Rıfat Hisarcıklıoğlu başkanlığında konuyu hükümete bildirdik ama bir değişiklik olmadı. Yine de umudumuzu korumak istiyor başta hükümetin ve siyasetçilerimizin yardımıyla bu teşvik uygulamasının uzatılacağını bekliyoruz.”

“Fatsa OSB’de tesbit yapıyoruz”

Fatsa Organize Sanayi Bölgesinde tesbitler yaptıklarını belirten Karataş; “bu yasa geri gelmezse büyük sıkıntılar çekilecektir. Büyük ölçüde moral değerler bozulacak, motivasyon sorunu yaşanacaktır. Fatsa Organize Sanayi Bölgesindeki iş yerleriyle irtibat halindeyiz. Gördüğümüz taploda yüksek rakamlarda işçi çalıştıran işyerlerinin maliyetleri aylık 15-20 bin lira artacaktır. Bu maliyet artışı sonucunda haksız rekabet süreçlerinigetirecektir. Mevcut durumun devam etmesi ve 5084 sayılı yasanın geri getirilmesi şartır. Bu yasanın sonlanmasıyla birlikte hem mevcut işletmeler zarar görecek, hem de gelecek olan yatırımlar duracaktır.

Dolayısıyla biz 2023 hedefi ile 500 milyar dolar ihracaat hedefi koyuyorsak bu sadece Ankara ve İstanbul’la olmaz. Sayın Başbakanımızın koyduğu bu doğru hedefe ulaşabilmek için bu gibi argümanların da olması gerekir. Bu uygulama 49 ilde yapılıyor. 49 ilin tamamında bir beklenti var. Biz de siyasilere durumun ciddiyetini aktarmaktayız.” dedi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde