04 Mayıs 2024

Fatsa “Fikri”sine sahip çıkıyor…

  • PDF

fkr30-04-2014

Fikri SÖNMEZ her yıl olduğu gibi bu yıl da dostları ailesi ve Fatsalılar tarafından mezarı başında anılacak. 4 Mayıs Pazar günü saat 12.00’de Fikri SÖNMEZ’in Kurtuluş mahallesinde Sahil caddesi üzerindeki evinin önünde toplanacak olan arkadaşları saat 13.00’de Kabakdağı Köy mezarlığına hareket edecekler ve burada yapılan anma programından sonra Fikri SÖNMEZ’in Kabakdağı’nda bulunan evinin önünde Fikri SÖNMEZ’in arkadaşları tarafından söyleşi yapılacak.

Fikri SÖNMEZ’in sadece Fatsa’da değil Türkiye’nin birçok ilinde ve ilçesinde anma programlarının yapıldığı bu tarihte tekrar Fatsa’da buluşacak olan arkadaşları ve dostlarının Fatsa’da bir meydana veya kendi açtığı caddeye adının verilmemesini de bu ilçenin bir ayıbı olarak gördüğünü söyleyen dostları bu anmada yeniden bu taleplerimizi dillendireceğiz dediler.

Kimdir Fikri SÖNMEZ? Onca devrimci geldi geçti. Onu diğerlerinden ayıran neydi?

Herkes için hayal ya da uzak bir hedef olan "devrim"i o Fatsa'da elle tutulur gözle görülür hale getirebilmişti. Devrimi gerçekleştirmişti, farkı buydu.

1965 yılında devrimci fikirlerle tanışmış, TİP ilçe yönetimine girmişti. 1971'de Mahir'in kaçırılmasında payı olduğu iddiasıyla yargılanıp iki yıl hapis yattı.

12 Mart'ın kara bulutları '77'lerde dağılırken, tüm ülkede devrimci hareket yükseliyordu. Fikri Sönmez Fındıkta Sömürüye Son mitinglerinde sözü aldığında meydan canlanıyor, hop oturup hop kalkıyordu. Çünkü o halkın sorunlarını çözümlemiş, geçmiş senelerde halka rakamlar vermiş ve hep haklı çıkmıştı. "Devrimciler size hiç yalan söyledi mi?" diyordu. Kaldırım kenarından dinleyenler meydana doğru geliyor, meydan kalabalıklaşıyordu.

Devrimciydi Terzi Fikri ancak 1979 ara seçimi geldiğinde sırf Dev-Yol'un değil tüm solun ortak adayıydı. Hatta bir iki ay çalışmadan sonra Adalet ve Milli Selamet partilerinden bile oy aldığını rakamlar gösteriyordu. Tüm partilerin aldığından çok oy almıştı.

Belediye başkanlığı döneminde Fatsa’da yaptığı çamura son kampanyası, kültür sanat etkinlikleri ve kurduğu halk komiteleriyle halkın yönetime dahil edilmesiyle bir anda bütün ülkede tanınan ve örnek gösterilen bir kişi haline gelir. Tabi ki bu durum o dönemin yöneticilerinin ve sermayedarların da dikkatini çeker ve 12 eylül askeri darbesinin provası niteliğindeki askeri darbe fatsa’ya yapılır ve Fikri SÖNMEZ tutuklanarak Amasya Cezaevine götürülür. 4 Mayıs 1985 tarihinde ise hapishanede gördüğü işkencelere kalbi daha fazla dayanamaz…

2000'lerde yapılan bir söyleşide 80'lik bir amcanın "O bizi 60'ından sonra solcu yaptı" demesini unutmayacağım. İşte onun yaptığı hizmet ve demokrasi anlayışının sonucu buydu. Bir solcunun nasıl olması gerektiğini gösterecek olan da budur.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde