04 Mayıs 2024

Bütün Çabamız Üreticinin Haklarını Korumak

  • PDF

m16-04-2014

Bölgemizde yaşanan don olayı ile birlikte büyük hasara uğrayan fındık mahsülü, üreticilerini kara kara düşündürmeye başladı.

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özgen, don olayının hemen sonrası hasar tespit çalışmalarının başlatıldığını belirtti.

Üreticilerin mağdur olamaması ve hasarlarının karşılanması için yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirten Fatsa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özgen; “Şu an 2014 yılı alan bazlı, mazot, gübre desteği ile alakalı kurumumuzda yoğun bir çalışma söz konusu. Bilindiği üzere dosyaların teslimi 12. ayın son mesai saatine kadar devam ediyordu. Ama bu sene Tarım Bakanlığının alan bazlı destekleme dosyalarını en son tarih olarak 31 Mayısa çekmesinden dolayı yoğunluk yaşıyoruz” dedi.

“Piyasada Dolaşan Dedikodulara İtibar Etmeyin”

Vatandaşın fındıkta yaşanan afetle ilgili kapsamlı bir bilgiye sahip olmadığı söyleyen Özgen; “ Vatandaş bu konu hakkında tam bilgiye mevcut değil ama piyasada dolaşan dedikodulara itibar edip dosyalarını bir an önce teslim etmek için odamıza akın etti. Şuanda dört tane ilçemiz afet kapsamına alındı. Ordu Valiliği, İl Tarım Müdürlüğü, Ordu Üniversitesi, İl Koordinasyon Kurulu don olayıyla alakalı ciddi anlamda uğraş ve hummalı çalışma içerisindeler. Bizde bölgemizdeki hasar tespit çalışmaları bittikten sonra analiz çalışmalarına göre raporlarımızı hazırlayıp birer dosya halinde sunumumuzu yapacağız. Bu dosyaların içerisinde taleplerimiz de olacak. 500 rakım üstüne %100 hasar tespit raporu verildi. 350-500 rakım arasına %80-90 arası hasar tespiti verildi. Şimdi yavaş yavaş sahil kısımlarına doğru inmekteler. Bizde İl Koordinasyon Ekibi olarak raporlarımızı ve taleplerimizi hazırlayacağız. Gerekli mercilere sunumunu yapacağız. Bütün çabamız, üreticilerin haklarını nasıl koruruz, üreticilerimize nasıl yardımcı olabiliriz. Şu anda çok zor şartlar altında çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

“Aceleci Olmayın”

Bizim şu anda üreticilerimizden tek beklentimiz aceleci olmamalarıdır diyen Fatsa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özgen, “ Üreticilerimiz aceleci olamasınlar ve paniğe kapılmasınlar. Özellikle dosya teslimi konusunda vatandaşlarımız fazla aceleci davranıyorlar.31 Mayıs mesai bitimine kadar dosya teslim süreleri vardır. Yaklaşık bizim 12 bin adet dosyamız var. Sigorta ile alakalı ve 1.500 adet üreticilerimiz dosyasını yaptırmış. Dosyasını yaptıran üreticilerimiz, Tükas formunu doldurup İlçe Tarım Müdürlüğüne teslim etmelidir.” dedi.

“Gübreleme konusunda duyarlı olunmalı”

Üreticiler fındığın kalitesini arttırmak için gübre ve benzeri çalışmalara özen göstermelidir diyen Özgen; “ bölgemizde ciddi bir afet olayı yaşandı. Yaşanan don ile fındık büyük bir hasar gördü. Vatandaşlarımız gübreleme işlemini mahsul olmasa bile yapmaları gerekmektedir. En azından gelecek yıla bir yatırım yapılmalıdır. Gelecek yıla hazırlık olması için üretici gübreleme konusunda duyarlı olmalıdır” ifadeleri ile açıklamalarına son verdi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde