16 Mayıs 2024

“Yeni bir partiye ihtiyaç duyulabilir”

  • PDF

eyup9-4-2014

21, 22, 23. Dönem milletvekili olan Eyüp FATSA, Muhalefet partilerinin iktidar alternatifi olamayacağını vurgulayarak Türkiye’de yeni bir alternatif partiye ihtiyaç duyulabileceğini ifade etti.

Gazetemize yaptığı özel ziyaret sırasında yerel ve genel gündeme dair açıklamalarda bulunan Eyüp FATSA; “Türkiye’de bundan sonra mevcut anlayışla siyaset yapılamayacağını herkes görmüştür. Bu yapıyla, bu anlayışla siyaset yapılamayacaktır. Bu süreçten sonra siyasetin rotaları, hedefleri, figürleri aktörleri herşey değişebilir” dedi.

Muhalefet partilerinin toplumu kucaklamaydığını vurgulayan Eyüp FATSA, “Muhalefet Partileri bu yapısıyla devam ettiği sürece Türkiye’de kaç tane seçim yaparsan yap sonucu 30 Mart’tan farklı olmayacaktır. Diyorlar ki Ak Parti gitsin, bu çok oldu artık. Tamam gitsin. Peki yerine kim gelecek. Vatandaş bu duruma alternatif bulamıyor. İktidar partisinin alternatifi yok. Demokrasiler alternatif varsa daha güçlü olur. İktidar alternatif varsa koltuğu bırakır. Ama bu seçimlerde de anlaşıldığı üzere İktidar Partisi’nin alternatifi yoktur” diye konuştu.

“Muhalefet Türk Toplumunu Okuyamamıştır”

30 Mart 2014 yerel seçim sonuçlarının ardından Türkiye’de irade patlaması yaşandı diyen Eyüp FATSA; “Bütün sosyologlar, bütün siyaset bilimcileri işi gücü bırakıp bu konuyu iyi okumalıdır. Bu kadar kampanyalara rağmen, iftiralara rağmen nasıl oluyor da bir parti Cumhuriyet tarihinin oy rekorlarını kırıyor. Muhalefet Türk toplumunu okuyamamıştır. Toplumun beklentilerinin gerisinde kalmıştır. İktidar alternatifi olamamıştır. Değişen Türkiye şartlarını, dünya şartlarını takip edememiştir ve AK Partinin gerisinde kalmıştır. Ak parti hizmette ve sosyal devlet anlayışında bir çıta oluşturmuştur. Türkiye’nin sosyal meselelerine bir çıta oluşturmuş. Düşünce ve hürriyet özgürlüğüne bir çıta koymuştur” dedi.

Muhalafet insanları heyecanlandıramıyor”

Asıl problemin muhalefetin, iktidarın koyduğu çıtanın altında kalmasıdır diyen Eyüp FATSA;” Muhalefet Partileri iktidardan daha fazlasını insanlara vaat edemiyorlar. İnsanları gelecek adına umutlandırıp, heyecanlandıramıyorlar. Dolayısıyla adam umut görmüyorsa, vatandaşa gelecek vaat etmiyorsa vatandaş neden muhalefet partilerine destek versin. Onun için siyaset bilimcilerinin bu meseleye kafa yorması lazımdır” dedi.

“Kan uyuşmazlığı var”

Eğer muhalefet partileri halka umut verseydi iktidar partisinin alternatifi olabilirdi diyen Eyüp FATSA; “Dünden bugüne yaşanan sekiz seçim ve 30 mart yerel seçimi göstermiştir ki, Türkiye’deki muhalefet ve halk arasnda bir kan uyuşmazlığı var. Aynı istikrara bakamıyorlar, aynı heyecanı duymuyorlar, aynı hedefe birlikte yürümüyorlar. Çünkü muhalefet sandıktan ve millet iradesinden umudu kesmiştir. Her seçimde, sokağa dökülen insanlardan, antidemokratik millet iradesine yapılan müdahalelerden, hukuk darbelerinden yada bir takım oluşum, cemaat ve benzeri gayri yasal yollara sapmış, ve buralardan medet ummuştur. Eğer muhalefet halka umut verseydi, iktidar partisinin alternatifi olabilirdi. İktidar yanlış yaptığı zaman, muhalefet orada hazır bekliyordur. Vatandaşın algısında görev ve yetkiyi buna devredebilirim düşüncesi oluşturabilseydi, ne toplumda gerginlik olurdu nede muhalefet gayri yasal yollar içerisinde kendisine bir gelecek arardı” dedi.

“Yeni alternatif partiye ihtiyaç duyulabilir”

En başta söylediğim gibi, Türkiye’de bundan sonra mevcut anlayışla siyaset yapılamayacağını herkes görmüştür diyen Eyüp FATSA; “Türkiye’de yeni bir alternatif partiye dahi ihtiyaç duyulabilir. Bu yapıyla, anlayışla siyaset yapılamayacaktır. 30 marttan sonra siyasetin rotaları, hedefleri, figürleri aktörleri değişmelidir. Ben Başbakanımızın balkon konuşmasından şunu anladım. Bu yeni süreçte iktidar da ve muhalefet de kendisine yeniden çekidüzen vermelidir. Duruşunu, vizyonunu hatalarını yeniden gözlemlemelidir. Siyaset kendisini yeniden çek etmelidir. Bir muhasebe yapmalıdır. muhalefet bu yapısıyla devam ettiği sürece Türkiye’de kaç tane seçim yaparsan yap sonucu 30 Mart’tan farklı olmaz. Muhalefet partileri Türk toplumunu kucaklayamamıştır. Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu seçimde “Türkiyenin Birleştirici Gücüyüz” diye bir iddiası vardı. Peki baktığımızda CHP neyi kucaklamıştır? Türkiyenin sadece sahillerini kucaklamıştır. Karadenizde var mı yok? Güneydoğu ve doğu anadoluda yok. Anlaşılacağı üzere CHP güven oluşturamamış ve birleştici güç olamamıştır” dedi.

“Diyorlar ki AK Parti gitsin...”

Açıklamalarına devam eden Eyüp FATSA; “Diyorlar ki Ak Parti gitsin, bu çok oldu artık. Hadi gitsin peki yerine hangi parti gelecek. Vatandaş buna alternatif bulamıyor. Sıkıntı iktidar partisinin alternatifi yok. Demokrasi alternatif varsa daha güçlüdür. Ama iktidar alternatifi varsa koltuğunu bırakır. Ama bu seçimlerde de görüldüğü üzere iktidar partisinin alternatifi yoktur”dedi.

“Ordu’da Ak Parti’nin 20’de 20 yapması süpriz olmadı”

Ordu’daki yerel seçim sonuçlarının süpriz olmadığını söyleyen Eyüp FATSA; “Ordu’yu Türkiye’den ayrı düşünmek mümkün değil. Türkiye ne düşündüyse, Ordu da aynısını düşündü. Ordu’daki hemşehrilerimizde kendi geleceklerine oy verdiler. Yapılan hizmetleri, vatandaşın ayağına gelen hizmetleri gördüler. Sosyal devletin kendilerine sağladığı imkanları gördüler. Bölgemize yapılan eğitim, altyapı, sağlık, turizm ve tarımsal alandaki yatırımları gördüler. Peki Ak Parti’nin yaptığının daha fazlasını yapacağını iddia eden bir parti çıktı mı? Çıkmadı. Umut dahi veremediler. Bu beklenen bir sonuçmuydu. Evet beklenen bir sonuçtu. Ben gezdim, dolaştım vatandaşla, esnafla konuştum. Ev ev gittiğim yerler oldu. Ordu seçmeninin %50’sini birebir kavradım. Gezdiğimiz yerlerde görüşlerimizi paylaştık. Ordu’da Ak Partinin 20’de 20 yapması süpriz olmadı. Bu sonuç beklenen birşeydi. Neden daha fazla almadık. Biz bunun hesabını yapacağız. Bütün konuşmalarda meydanlarda şunu söyledim. Ak Partililer siyasi rakipleri ile yarışmıyor. Bu yarış bitmiştir. Yarış neydi? İlçelerde hangi Ak Parti Belediye Başkan Adayı ilçelerde en yüksek oyu alacaktı. Kendi aralarında yarışıyorlardı. Bu gördüğüm gerçekti. Sonuç beklediğim gibi çıkmasaydı benim Ordu’yu tanımadığımı gösterirdi. Kaldı ki ben Ordu’nun en tecrübeli siyasetçisiyim. Burada Belediyelerin tamamını almak Ak Parti için bir süpriz değildi” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde