16 Mayıs 2024

“Karadenizde bu yıl fındık toplanamayacak”

  • PDF

darcn 9-4-2014CHP Fatsa Belediye Meclis üyesi ve Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Darçın, “Bu sene Karadeniz Bölgesinde fındık toplanamayacak” dedi.

Geçtiğimiz günlerde yağan kar ve ardından oluşan don olayından sonra rakımı 150’yi geçen bölgelerde fındık dallarının yandığını belirten DARÇIN; “Memleketimize ve fındık üreticierimize büyük geçmiş olsun diyorum. Devletin yetkili birimlerine de sizler adına bu durumu basın aracılığıyla duyuruyorum. Bu durumla ilgili gerekli çalışmaların yapılmasını talep ediyor, üreticimizin zararının karşılanması konusunda yetkililerden çalışmalar bekliyorum” diye konuştu.

Konuyla alakalı açıklamalarına devam eden Mustada DARÇIN; “ 29 Mart akşamı ile yaşanan kar yağışı ve devamında süren soğuk havaların etkisi ile bölgemizin en önemli bitkisi başta fındık olmak üzere diğer mahsüllerimizde de son derece tabi bir afet yaşadık. Bu afetin şu anda görünen kısmıyla çiftçilerimizin çok büyük bir zararı olduğu kanısındayım. Partimiz adına ve Belediye Meclisinde görev almam dolayısıyla bu hassasiyetimizi, bu duyarlılığımızı dile getirmek üzere, ziraat mühendisi olmam sebebiyle birgünümü bölgem olan Ilıca bölgesini ayırarak hasar tespit çalışmalarımı yaptım. Resimlerden de göreceğiniz üzere diğer meyvelerden de örnek alarak bu günkü hasarların boyutunu görsel olarak kamuoyuna sunmak istedim” dedi.

“%60’dan başlayıp %100’e varan hasar mevcut”

Şu an yapmış olduğum tespitlerde bölgemizde özellikle rakımı 150 yi geçen kısımlarda %60’dan başlayıp %100’e varan bir hasar ve zarar mevcut diyen Darçın; “Bölgemizinde tek geçim kaynağı fındık olması sebebiyle gerçekten önümüzdeki süreçte kişileri bekleyen çok büyük bir maddi kayıp söz konusudur. Bu maddi kaybında özellikle gündeme getirilmesini kamuoyuna duyurmak istedim. Doğal olarakta beklentimiz şu. Parti olarakta, şu anda belediye meclisinde Ziraat Mühendisi olarak görev almam nedeni ile devletin ilgili birimlerinin, kurumlarının bu doğal afetin üzerine yasada bağlayıcı bir yüküm olmasına rağmen bu zarar ve hasarların tespitinin yapılmasını sağlamalıdır. Bu tespitlerin yapılmasının ardından zararların mevzuat çalışmaları dahilinde giderilmesi temennimizdir” şeklinde konuştu.

“15 gün sonra dalda fındık kalmayacak”

Bu sene Karadeniz Bölgesinde fındık toplanmayacak ve 15 gün sonra dalda fındık kalmayacak diyen DARÇIN; “Devletin hem yetkili kurumlarının hem de fındıkta şu an görev yapan sivil toplum örgütlerinin iklimin bu şekilde gidişinden dolayı gerekli çalışmayı sahada yapıp, çifçileri bu konuda uyaramadığını düşünüyorum. Bunu anlatamadığı kanısındayım. Özellikle bunun altını çizmek istiyorum. Fındık üreticileri bu zararın farkında değil. Belki 15 gün sonra dalda fındık kalmayacaktır. Bu sene Karadeniz bölgesinde fındık toplanamayacaktır. Memleketimize ve fındık üreticierimize büyük geçmiş olsun diyorum. Devletin yetkili birimlerine de sizler adına duyuruyorum. Gerekli çalışmaların yapılmasını talep ediyorum. Üreticimizin hasarının karşılanması konusunda çalışmalar bekliyorum. Büyükşehir belediyesininde tarımsal anlamda gerekli tedbiri alıp üreticiye destek sağlama konusunda gerekli çalışmaları yapmasını talep ediyorum.”diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde