30 Nisan 2024

“Neden 1 tır daha göndermeyelim...”

  • PDF

mft12-3-2014Fatsa İlçe Müftüsü Hüseyin CAN ve beraberinde ki heyet; Fatsa’da toplanan 6 adet yardım tırını Suriye sınırına teslim etti.

Teslimiyet sırasında Hatay Reyhanlı’ya ve Suriye sınırında ki kamplara ziyarette bulunduklarını ifade eden Hüseyin CAN; Fatsa’ya geri döndükten sonra orada yaşadıkları duygusal ve özel anları gazetemize özel yaptığı açıklamalarda kaydetti.

Fatsa’ya ve Fatsalılara tekrardan teşekkürlerini ileten Hüseyin CAN ; “ Fatsa halk’ından Allah razı olsun. Bu yapılan yardımları çok manidar buluyorum. Fatsa halkı gerçekten çok yüce. Yaptıkları yardım ve desteklerden ötürü vatandaşlarımıza gazeteniz aracılığıyla tekrardan teşekkür ediyorum” dedi.

Gerçekleşecek olan talebe göre tekrardan 1 tır daha yardım gönderebileceklerini de ifade eden Can; “Tekrar böyle bir yardım yaparsak sınır ötesi değil de, Reyhanlı bölgesine yapabiliriz. Ancak tekrar böyle bir şey nasıl olur bilmiyorum. İsteklere göre hareket edeceğiz. Tekrar böyle bir harekete geçebiliriz. Talep olursa biz böyle bir işe seve seve varız. Henüz net değil ama eğer yaparsak sizin aracılığınız ile bu işi duyururuz” diye konuştu.

“Çok duygusal anlar yaşadık...”

İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfı’nın sınırda çok başarılı işler gerçekleştirdiğini vurgulayan Hüseyin CAN; “Suriye’ye bildiğiniz üzere Fatsa’mızda 6 tır yardım topladık, biz dört arkadaş tırlarla birlikte yola çıktık. Salı günü sabah gibi tırlar Reyhanlı’ya vardık. Saat akşam altı gibi de iki ülkenin sınırı arasındaki Cilvegözü kapısından içeriye geçirdik. İ.H.H(İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yarım Vakfı)’nın orada kontak kurduğu ve birlikte çalıştığı insanlar var. Kontak bölgesi dediğimiz noktada, bizim tırlardaki yardım merkezleri arabalara yüklendi ve depolara boşaltıldı. O depolardan da neye ihtiyaç duyuluyor ise Yardım Komite Merkezleri var buraya insanalar geliyor , battaniye ise battaniye, elbise ise elbise, gıda ise gıda yardımları karşılanıyor. Suriye’nin kendi içerisinde bu yardımlar bu şekilde dağıtılıyor. Biz sınırın az ötesine geçerek Suriye’ye girdik, ancak 25 km içerisine girebildik. Yine bize İnsani Yardım Vakfı Üyelerinden bir kişi refakat etti. Bir de özgür Suriye askerinden bir kişi refakat aldık gidebildiğimiz kadar ileri noktaya gittik. Orada çadır kentler var. İ.H.H ‘nın kontrolünde. Birinde 980, diğerinde 500 e yakın insan yaşıyor. Oralarda insanlar 3-5 metrekare çadırlar içerisinde yaşıyorlar. O çadırların içerisinde ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Bu şekilde hayatlarını devam ettirmeye çalışıyorlar. Çadır kentlerden konteynırlardan oluşan okullar yapmışlar. Beton veya da ince halılar üzerinde ders yapmaya çalışıyorlar. Sınırdan Reyhanlı tarafında da çok büyük depoları var. Kömür, odun, battaniye, un, gıda yardımları her bölgeden geliyor. İnsani Yardım Vakfında bir güç oluşmuş. Bu vakfın fırınları var orada ve günde 1170 ekmek pişiyor ve bu ekmekler Türkiye’deki çadır kentlere de götürülüyor. Yine Reyhanlı bölgesinde yaşayan çok sayıda aile var. İnşaat halindeki evlerin alt katlarında kalıyor, kapı ve pencerelerine çarşaf kapatıyorlar. Biz buradaki madur ailelerin 32 tanesine yardım paketi verdik. Ayrıca orada Yetim evleri oluşturulmuş. Yetim evinde 30 tane çocukla karşılaştık. Bunların annesi ,babası hiç kimsesi yok. Oradaki çocuklara hediyeler aldık. Kız çocuklarına bebek, erkek çocuklarına araba oyuncak dağıttık. Onlarla konuştuk, sevgimizi verdik. Biz oradan ayrılırken arkadan çocuğun bir tanesi bir şeyler söylemek istedi. Geri döndük. Sorduk, balon istiyormuş. Bir dahaki gelmenizde bize balon getirin dedi. Biz hemen çıktık gittik, Reyhanlı da balon aradık ve 30 balonu zoraki bulduk. Getirdik ve verdik. Yine bir hastaya mayından bir parça denk gelmiş, elini kesmişler. Ama ümitsiz deği hiç kimse. Karamsar değil, gözleri halen gülebiliyor. Bu gibi daha birçok duygusal anlar yaşadık” dedi.

“ Neden 1 tır daha göndermeyelim...”

İlerleyen haftalar da Suriye sınırında ve sırın ötesinde yaşadıklarımızı slaytlar halinde göstererek Kültür Sarayın’da program yapacağız diyen Can; “ Halk en azından ne var ne yok, nereye gidilmiş görsün. Allah razı olsun Fatsa halkından, çok büyük gönüllü bir halk. Yapılan bu yardımı çok manidar buluyorum. Halk bize yardımcı olmasaydı bunları yapamazdık. Gei döndüm ve bana gelen telefonlar oldu. hocam biz yetişemedik, bir daha yapacak mısınız? Oradaki insanların neye ihtiyacı olduğunu gördük. Bir lokma ekmeğe ihtiyaçları var. Çok ciddi anlamda gıdaya ihtiyaç var. Battaniye ve yatağa ihtiyaç var. Tekrar böyle bir yardım yaparsak sınır ötesi değil de sınırın Reyhanlı bölgesine yapabiliriz. 1 tır daha gıda yardımında bulunabiliriz. Ancak tekrar böyle bir şey nasıl olur bilmiyorum ama isteklere taleplere bakacağım. Tekrar böyle bir harekete geçebiliriz. Talep tekrar olursa biz böyle bir işe tekrar varız. Henüz net değil eğer yaparsak sizin aracılığınız ile bu işi duyururuz. Biz de diyoruz sabah ola hayrola, inşallah böyle bir şey olursa neden bir tır gıda daha göndermeyelim” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.mft-12-3-2014

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde