16 Mayıs 2024

"2014 Yılı Çok Daha Zor Geçecek"

  • PDF

fah22-1-2014Al Baraka Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, 17 Aralık sonrası Türk ekonomisinin durumu ve geleceği ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.

Fatsalı olan ve Fatsa İmam Hatip Lisesi'nin ilk mezunlarından olan Al BarakaGenel Müdürü Fahrettin Yahşi, Fatsa ve Çevre İlçeleri İHL Mezun ve Mensupları Derneği'nin (FASİH) İBB Zeytinburnu Sosyal Tesisleri'ndeki kahvaltılı buluşmasında konuştu.

"Ekonominin Şok Dalgalara Dirençli Olması Önemli"

Son yıllarda ardı ardına yaşanan gelişmelerden sonra ülke ekonomisinin güçlü olmasının ne kadar önemli olduğunun bir kez daha anlaşıldığını ifade eden Yahşi, 10 yıldır istikrarlı bir şekilde büyüyen bu ekonomik başarıda katkısı olanların takdir edilmesi gerektiğini söyledi.

Küresel güç odaklarının ekonomi üzerinden hamlelerini önümüzdeki süreçte de görülebileceğini ifade eden Yahşi, ülke ekonomisinin bu dönemlerde de başarılı bir şekilde yürütülmesinin önemine dikkat çekti.

Özellikle Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın bu hükümette bir can simidi görevi gördüğünü savunan Yahşi, "Bence başbakan Erdoğan'dan sonraki en önemli isimdir. 10 yıldır ülke ekonomisini içeride ve dışarıda çok iyi yönettiler. Türkiye'nin ekonomisiniayakta tuttukları için kendilerine teşşekür ediyorum." dedi.

"2014 Yılı Çok Daha Zor Geçecek"

2014 yılının 2013 yılından çok daha zorlu geçeceğinin işaretlerini aldıklarını belirten Yahşi, "Borçlanmalarınızı ona göre planlayınız. Bu dönemde borçlanmaya girilmemesi doğru bir strateji olacaktır. Özellikle yatırımcı ve  adamlarımız faaliyetlerinde çok dikkatli olmalı. Öngörülemeyen risklere karşı hazırlıklı olmalıyız. Özellikle inşaat alanında ihtiyatlı davranmaktafayda var. Bu alanda bir daralma beklentisi oluşabilir. Onun için bu alanda yatırım yapmayahazırlananlar hamlelerin bir süre ertelemesi uygun olabilir" şeklinde uyarılarını sıraladı.

2014 yılının piyasa verileriyle ilgili beklentileri sorulan Yahşi, "Merkez Bankası bile yıl sonu dolarkuru ile ilgili öngörüsünü tutturamadı. 1.980 civarındaki beklenti yıl sonu itibariyle 2.170 olarakgerçekleşti. 17 Aralık benzeri olaylar olmasaydı daha kolay olabilirdi bazı öngörüler. Onun için yarın için yapılacaklar konusunda bugün daha realist yaklaşımda bulunmak önemli. Seçimdönemi için çok korkmamak lazım ancak ihtiyatlı olmak lazım. Özellikle konut sektöründetedbiri elden bırakmamak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Karşılıksız Para Basmak Vatandaşı Sömürmek Demektir"

Karşılıksız para basmanın bir anlamda enflasyon demek olduğu tespitinde bulunan Yahşi, bunun vatandaşın sömürülmesiyle aynı anlama geldiğini dile getirdi.

Türkiye'nin geçmişinde bu tür yanlışlar yapıldığını da hatırlatan Yahşi, "Ülkemiz artık bugün karşılıksız para basma gibi yanlışa düşmüyor, gelecekte de düşmemeli... O çok tehlikeli bir durum. Başbakan Erdoğan ilk iktidar olduğu zaman "para basarak bu borçlarımızı ödesek mi" diye bunun gündeme getirildiğini hatırlıyorum. Başbakan buna şiddetle karşı çıkmıştı. O gündensonra hükümetin bu yönde bir yaklaşımı olmadı. Bence de doğru yapıldı. Karşılığı olmayan bir şeyle hiç bir şeyi ayakta tutamazsınız. Yaptığınız çalışmanın bir kaşılığı olacak bu çok önemli" şeklinde konuştu.

Küreselleşme sonrası ekonominin kontrolü çok kolay olmayan bir alan olduğunu da vurgulayan Yahşi, bunun sebebinin "beklentilerden çok fazla etkilenmesi" olarak açıkladı.

"Piyasayı Manipüle Edenler Belli"

Faiz lobisi ile ilgili kendisine yöneltilen soruyu da cevaplandıran Yahşi, "Faize para yatıranlarınve faizle parasına para kazandırma yolunu seçenlerin piyasayı manipüle etme girişimlerine sondönemde yoğun olarak şahit oluyoruz. Türkiye'de piyasaları bu yönde etkileyen aktörler bellidir. Ülkemizde daha çok yabancı yatırımcıların bu tür faaliyetleri var. Adeta ekonomik bir savaş yürütülüyor. Sürekli piyasayı etkilemeye yönelik hamleler oluyor. Buna karşı en önemli önleyici unsur ekonomik bir güce dönüşmektir.

Bunun yanında piyasları manipüle etmek cezayı gerektiren bir durumdur. Dünyada bunun örnekleri var. Faiz lobisine hizmet eden piyasa manipilasyoncularına dünyada çok ağır cezalar verildi, veriliyor" dedi.

"Ekonomi Güçlü Olmalı"

Son olarak TL'deki değer kaybı ve yabancı paraların iç piyasaya etkisini değerlendiren Yahşi, "Artık bakkallarımızda bile dolarla alışveriş yapılır hale geldik. Bu da bizi zayıflatırken, başkalarını güçlendiriyor. "Amerika küresel güç olmanın keyfini yaşıyor" şeklinde bir tespit var. Yaşadığı her türlü olumsuzluklara rağmen bugün için doğru bir tespit... Japonya'nın 5 trilyon borcu var. Ama tüm borcu kendi halkına.... Ülkenin dışarıya borcu sıfır.... Bu da dış ticaret açığıyla ilgili bir durum. Dışarıdn gelen hamlelerden etkilenmemek için bu seviyelere ulaşmak lazım. Ekonomimizin güçlü olması ve paramızın değerinin korunması gerekiyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde