16 Mayıs 2024

Fatsa İlçe Tarım Eski Müdürü Ahmet Doğruca, İşyeri Sahiplerine Uyarılarda Bulundu

  • PDF

Ahm22-1-2014Fatsa İlçe Tarım Eski Müdürü Ahmet Doğruca, A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı oldu. A sınıfı İSG Uzmanı belgesi sahibi olan Doğruca işyeri sahiplerinin risk analizi yaptırmaları gerektiğini belirterek, yaptırmayanlara uygulanacak cezai işlemler ve 6331 Sayılı İş Güvenliği kanunu hakkında bilgiler verdi.

Ahmet Doğruca yaptığı açıklamada; İşverenlere 6331 Sayılı Kanun Hangi Yükümlülükleri Yüklüyor

İşi güvenliği nedir? İşçilerin iş kazalarına uğramalarını önlemek amacı ile güvenli çalışma ortamlarını oluşturmak için alınması gereken tedbirler dizisidir.

İş sağlığı bilimi: tüm mesleklerde çalışanların sağlıklarını sosyal, psikolojik ve fiziksel olarak en üst seviyede tutmak, çalışma şartlarını ve üretim araçlarını sağlığa uygun hale getirmek çalışanları zararlı etkilerden koruyarak işin ve işçinin birbirine uyumunu sağlamak amacı ile kurulmuş bir tıp dalıdır.

İş sağlığı ve güvenliği nedir? İş sağlığı ve güvenliği için yapılması sırasında iş yerindeki fiziki çevre şartları sebebi ile işçilerin maruz kaldıkları sağlık sorunları ve mesleki risklerin ortadan kaldırılması veya azaltılması ile ilgilenen bilim dalıdır.

Ülkemizde AB. uyum süreci içerisinde çalışanların ve o ortamda bulunan herkesin güvenliği için 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu çıkarılmış bu kanuna göre işverenin yükümlülüklerinden bir kaçı şöyledir.

Kanunda :

Madde 10: işveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür.

Madde 6: mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için çalışanların arasından iş sağlığı güvenli uzmanı iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirir, çalışanlar arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması halinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını hizmet alımı yaparak gerçekleştirir.

İşyerleri A) Az tehlikeli

B) Tehlikeli

C) Çok tehlikeli olarak üç ayrı şekilde sınıflandırılır. İş yerlerinin hangi sınıfta olduğunu işverenin Nace kodundan öğrenilebilir.

Madde: 56:50 den az az çalışanı olan az tehlikeli sınıfta var olan işletmeler 1.7.2016 tarihinde 50 den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerleri için 1.12014 tarihinden itibaren yükümlülükleri başlamıştır.

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlere çalışma ve sosyal güvenliği bakanlığı tarafından 80.000 TL ye varan cezai işlemle karşılaşabileceklerdir.

İşverenlerin yaptıkları işin niteliğine göre uzman ile sözleşme yapmaları gerekmektedir.

Az tehlikeli işyerleri için C. Sınıfı

Tehlikeli iş yerleri için B. Sınıfı

Çok tehlikeli iş yerleri için A sınıfı olmak üzere 3. Sınıftır. İş yerinin sınıfına göre uzman görevlendirmelidir. Aksi halde sözleşme yok hükmünde sayılacaktır. Tüm işverenlere bilgi mahiyetinde duyurulur.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ayrıntılı bilgi almak için;

A sınıfı İSG Uzmanı Ahmet DOĞRUCA   0532 511 50 95

B Sınıfı İSG Uzmanı Özgür TIRIK   0535 606 01 71

İşyeri hekimi Durmuş ÖZTÜRK    0541 711 06 06

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde