16 Mayıs 2024

Enginyurt Fındığın Akıbetini Değerlendirdi

  • PDF

cbrsa15-1-2014MHP Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemal Enginyurt, Fatsa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu’nu ziyaret etti.

“Fındığımıza ne zaman sahip çıkacaksınız?”

MHP Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemal Enginyurt, yapmış olduğu ziyarette: "Bugün burada yaptığımız ziyaret özellikle Ordu Büyükşehir Belediye Başkan seçimleri sırasında, Ordu'nun en önemli geçim kaynağı olan fındığın tutulmadığını göstermek amacıyla olmaktadır. Fındık taban fiyatları, her ne kadar ilk 1 – 2 ay içerisinde iyi gidiyor gözükse de, sizinde malûmunuz üzere fındık fiyatları geriye geldi. Bu durum da fındığını satmayıp bekleyen üretici açısından büyük bir endişe yaratmaktadır. Biz, fındıkla ilgili olarak tekrar hükümete şunu sormak istiyoruz; 'Bizim fındığımıza ne zaman sahip çıkmayı düşünüyorsunuz?', ay çiçeğinin yüksek fiyatta satıldığı, leblebinin dahi fındık fiyatını ikiye katladığı, bademin, fıstığın en yüksek fiyatta değer bulduğu ve bunun yanında kuru fasulyenin 12 lira olduğu Türkiye'de, fındık fiyatlarının hala 6 lira 25 kuruş seviyesinde Ordu Borsasında seyretmesi, Fatsa Borsasında ise 10 kuruş fazla olarak yani 6 lira 35 kuruş veya 6 lira 50 kuruş aralığında piyasada satılıyor olması bizi endişelendiriyor" dedi.

“İç huzura ihtiyaç var”

Enginyurt,: "Dolar kuru artarken yani ihracat rakamlarında ki gelir artarken, fındık neden geriye geliyor. Biz fındığın bugünkü fiyatını rantabl bulmuyoruz. Üretici açısından makul bulmuyoruz. Bize göre fındık 10 milyon lira yani 10 TL etmeli ki üretici ürettiğinin karşılığını alsın, piyasada esnaf borcunu tahsil edebilsin ekonomiye canlılık gelsin. Baştan beri şunu söylüyorduk; 'fındık yeterince değer bulmazsa esnaf tahsilât yapamayacak, tahsilât yapamayan esnaf borcunu ödeyemeyecek, çekler ve senetler patlayacak, iflâslar artacak' demiştik. Şimdi piyasaya bakıyor ve görüyoruz ki, piyasada ciddî bir nakit sıkışıklığı var. Özellikle döviz yükselişi, faizlerin yükselişi borsada ki deprem ekonominin hiçte iyiye gitmediğini yine dünyada da gitmediğini para belirleyici piyasalar, özellikle Fitch Türkiye'de ki istikrarsızlık sebebi nedeniyle Türkiye'nin notunu negatife dönüştüreceğiniz beyan etti. Bu da gösteriyor ki, ekonomiye ciddî bir soluk lâzım, ekonomiye ciddî bir heyecan lazım. Ama maalesef hükümetimiz başka işlerle uğraşıyor. Türkiye'nin bugünlerde iç huzura ve iç barışa ihtiyacı vardır. Aksi halde Türkiye hem ekonomik anlamda hem de siyasî anlamda büyük bir kutuplaşmaya ve bölünmeye gidiyor. Türkiye ve Türk milleti olarak birlikte olarak büyük bir sıkıntı çekeriz. İnşallah Sayın Başbakan kendine gelir diye düşünüyorum."

“10’da 1’i kadar hassasiyet göstermelerini istiyoruz”

Enginyurt'un kurumlarına ve şahsına yaptığı ziyaretten dolayını memnuniyetini dile getiren Fatsa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Feyzi: "Cemal Başkanımıza yaptığı açıklamadan dolayı çok teşekkür ediyorum. Özellikle de fındık sorununa değindiği için çok çok teşekkür ediyorum. Siyasîlerin fındık ile ilgili sorunlara el atması noktasında MHP Ordu Büyükşehir Başkan Adayımız Cemal Enginyurt'un 10'nda 1'i kadar hassasiyet göstermesini istiyoruz” dedi.

“Fındık kaderine terk edilmemeli”

Başkan Ali Feyzi, fındığa sahip çıkılması gerektiğine ifade ederek: "Fındık bölgemizin namusudur, çok şey demektir. Fındık, 800 bin insanın doğrudan veya dolaylı olarak gelirini etkileyen bir mahsulün geleceği kendi kaderine terk edilmemelidir. Özellikle iktidar Milletvekillerinin, il ve ilçe başkanlarını bu konuya el atmalarını ve borsa olarak başlattığımız 'fındık neden 10 lira olmasın' kampanyasına destek vermelerini istiyoruz. Bugünler de ülkemizde kuru fasulyenin kilosu 10 lira iken, bademin kilosunun 30–40 lira arasında, Antep fıstığının kilosunun 50–60 lira arasında olurken, içfındık 12 lira ve kabuklu fındık 6.50 lira olmasını kabul etmiyoruz. Fındık 2–3 ay öncesine kadar 6 lira 80 kuruş seviyesini bulmuş iken, aradan ne geçti de ve bunun yanında doların yüzde 7–8 prim yapmasına rağmen, ihracatçılarımız piyasadan 6 lira 50 kuruştan toplamalarının sebebi ne olabilir? Siyasîlerimiz bu işe duyarlı olsa bugün fındık fiyatları 6 lira 50 kuruş değilde, 8 lirada olur, 10 lirada olur. Ama fındığın kaderine terk ederseniz değil 6 lira 50 kuruş daha da alt seviyelere düşer" diye konuştu.cml15-1-2014

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde