16 Mayıs 2024

Yeni Yılda Yeni Uygulamalar

  • PDF

Esnaf ve tacirlerimizin ticari hayatında ürün almak satmak tahsilat yapmak borçlarını ödemek için çabalarken ticaretin bazı gerekliliklerini(prosüdürlerini) önemsemesi gerekliğini hatırlatmak istedim.

Türk Ticaret Kanunun dediği gibi ticari hayatımıza giren iki kelime “ dürüst” ve “resim” diyeceksiniz ki ticaretle ne alaka yeni Türk Ticaret Kanununda bu kelimeler çok gecmektedir. Bu iki kelimenin birleşimi olan dürüst resim ilkeleri ticari hayatımızda alışmamız gereken kurallar bütünü olarak toplumuza adepte edileceği unutulmamalıdır.

Bu çercevede acil olarak tacir ve esnaflarımızın 01.01.2014 tarihinden itibaren dikkat etmesi gereken kanunlara kısaca göz atmak gerekir

               6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 39. maddesi hükmü gereği; 1.1.2014 tarihinden itibaren ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde (fatura, e-fatura, irsaliye, gider pusulası, bilet, dekont, tahsilât ve tediye makbuzları, ücret bordrosu, vb. belgeler) aşağıda yer alan bilgilerin yer alması gerekmektedir; Söz konusu bilgilerin adı geçen belgelerde gösterilmemesi halinde TTK’nun 51/2. maddesine göre (2014 yılı için) 2.240 TL idari para cezası uygulanır.

TİCARİ BELGELERDE BULUNMASI GEREKEN BİLGİLER

1.      Şirketin MERSİS numarası, MERSİS YOKSA ticaret sicil numarası,

2.      Şirketin Ünvanı,

3.      Şirketin Vergi Dairesi, Vergi Numarası,

4.      Şirketin Merkez adresi.

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ; 50 den az çalışanı olup TEHLİKELİ ve ÇOK TEHLİKELİ işlerle uğraşanlar, 01.01.2014 tarihinden itibaren İşyeri Hekimi, İş Güvenliği Uzmanı bulundurmak zorundalar veya ortak sağlık ve güvenlik birimleriyle de anlaşabilirler.Bu zorunluluğu yerine getirmeyen işverenler aşağıda yer alan 6331 sayılı yasanın idari para cezaları ve uygulanması başlıklı 26.maddesinin 1/b bendinde açıklandığı şekliyle cezaya muhatap olacaklardır.

 

ELEKTRONİK TEBLİGAT (KEP)

19 Ocak 2011 tarih ve 27820 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Tebligat Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile Tebligat Kanunu’na eklenen "Elektronik Tebligat" başlıklı 7/a maddesine göre, tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla tebligat yapılabileceği düzenlenirken, 19 Ocak 2013 tarihinden itibaren Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu hale getirilmiştir.

Yukarıda üç adet Kanunun yükümlülükleri ve cezaları var. KEP için zorunluluk var ama Şu an mali acıdan Maliye Bakanlığı sistemi faaliyette değil. Ülkemizde çıkan bazı kanunların altyapısı olmadan çıkarılmasının ticari hayata etkilerini zaman içersinde ve cezaları ödeyerek öğrenmememiz gerektiğini öğreneceğiz.

Başlıkta değdim gibi Ticaret sadece ürün ve Hizmet satmakla olmayacak Avrupa Birliği Protokolleri sayesinde Kanunlarımız değişiyor (bildiğim 25. & 28. fasıldayız daha 8 fasılı halledemedik) değişecek. (Kızımın dediği gibi baba hala okuyor ve sınavlara giriyorsun diyor. Ben de Kanunları ve gerekliliklerini öğrenmem gerekiyor diyorum)

DÜRÜST RESİM YAPMAYI YA ÖĞRENECEĞİZ , ÖĞRETECEKLER. UNUTTUKLARI BİZ ELİMİZE FIRÇA ALMAYI BİLMEDEN NASIL RESİM YAPACAĞIZ? ESENLİKLER MUTLU SAĞLIKLI YILLAR.

                                                                                                                                             MUSTAFA YILDIZ

                                                                                                                                             SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde