16 Mayıs 2024

İşkence Çığlığı Bursa’da Başladı Fatsa’da Sürüyor

  • PDF

saoz25-12-201312 Eylül'le hesaplaşmak için ilk bireysel davayı Bursa'da açan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyesi olan Sait ÖZDEMİR, Kasım 1980'de Fatsa’da ve Bursa’da gördüğü işkenceyi mahkemeye taşıdı.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından müdürlüğünü yaptığı Ordu’nun Aybastı ilçesinde ilköğretim okulundan gözaltına alınan Sait Özdemir, sonraki 11 yıl çeşitli cezaevlerinde tutuklu kaldı. Özdemir, mart ayında, suç duyurusunda bulundu.

Ünye Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 12 Eylül Askeri darbesi ve işkencelerle ilgili davada ifade veren Sait ÖZDEMİR; Kasım 1980’de Fatsa Et Balık Kurumunda maruz kaldığı işkenceyi anlatarak mahkemede dönemin suçlularını korumak adına isim benzerliklerini bahane göstererek olayın üstünün örtülmek istendiğini belirtti. Böylelikle asıl işkencecisi S.Ç.’nin korunduğunu belirtti.

Aynı yöntemlerin birçok işkence kovuşturmalarında da yapıldığını ancak süreç içerisinde insan olanla olmayanın ayırt edildiğini anlatan ÖZDEMİR, ben sadece okyanusta bir damlayım, ya da orman içinde bir ağacım. Ormanın bütününe bakılması hem tarihi, hem vicdani hem de insani bir görevdir” dedi.

Eğer ben ve benim gibi geçmişi yaşayanlar, geçmişte zarar görenler, bu cellatlardan hesap sormaya kalkmazsak aynı zihniyet ya da bugünün derin devletinin işkencecileri yarın çocuklarımızı bu cendereye alacaktır. Bu hesap sorma mücadelesi tarihe olan borcumuz olduğu kadar bir bakıma da çocuklarımıza olan sorumluluklarımızdandır. Ben bir bakıma tarihe olan borcumu da ödüyorum. Hiçbir ülke vatandaşı gelip bizim ülkemizdeki darbecilerden hesap sormayacaktır. Bunu ancak biz yapabiliriz. Biz de bu hesabın peşini bırakırsak darbecilerin yaptıkları yanlarına kalacaktır. Dedi.

Sait ÖZDEMİR, Bursa’da açtığım dava Fatsa, Ünye ve Aybastı’da devam ediyor diyerek; belgeleri ve tanıklarıyla birlikte 31 sayfadan oluşan ifadesini mahkemeye sundu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Fatsa İlçe Eş Sözcüsü Gülizar ŞENDUR’da aynı zamanda partilerinin üyesi olan Sait ÖZDEMİR’in çok onurlu bir duruş sergileyerek hala toplumu eğitmeye devam ettiğini belirterek mücadelesinden dolayı kendisine teşekkür ettiğini belirtti ve 12 Eylül ile hesaplaşmalarının sonuna kadar devam edeceğini belirtti.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyesi olan Sait Özdemir’in Fatsa’da açtığı dava ilçede ağır ceza mahkemesi bulunmadığı için Ünye Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Kaldığı diğer 6 il ve ilçede açmış olduğu işkence davaları da devam eden Özdemir 12 Eylül 1980 askeri darbesine karşı ilk bireysel hukuk mücadelesi başlatan isim oldu.sait25-12-2013glz25-12-2013

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde