16 Mayıs 2024

“Kivi’nin Sorunlarına 7 Maddelik Çözüm Oluşturduk”

  • PDF

borsa20-11-2013Fatsa Ticaret Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Ali Feyzi ve oda üyeleri, kivi üreticisinin sorunlarına çözüm yolu bulma kapsamında basın toplantısı düzenledi. Fatsa Ticaret Borsasında düzenlenen toplantıya Fatsa Ticaret Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Ali Feyzi, oda üyeleri ve birçok sayıda kivi üreticisi katıldı.

“Kivi İle İlgili Çalışmalar Yaptık
"Üretim arttıkça sorunlar yükselmeye başlamış, fiyatta dalgalanmalar meydana gelmiş ve kivinin sorunları ve çözüm önerileri tartışmaya başlanmıştır" diyen Fatsa Ticaret Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Ali Feyzi, "Dünyanın ilk yeşil meyvesi kivinin sorunlarını, çözüm önerileriyle beraber konuşmak üzere, hepimiz toplanmış bulunmaktayız. Hepinize hoş geldiniz diyor ve saygılarımı sunuyorum. Herkes kendi ürettiği meyvenin sorununu, buradan açıklayacak. Kivi ürünü, bölgemizde fındığa alternatif ürün yetiştirme çalışması sonucunda denenen ve olumlu çalışmalar sonrasında ortaya çıkan bir üründür. Üretim arttıkça sorunlar yükselmeye başlamış, fiyatta dalgalanmalar meydana gelmiş ve kivinin sorunları ve çözüm önerileri tartışmaya başlanmıştır. Bizler de, Fatsa Ticaret Borsası olaraktan, kivi ile ilgili bir çalışma yaparak, sonuçlarını kamuoyunda paylaşmak üzere toplanmış bulunmaktayız. Her üründe olduğu gibi kivi de, meşakkatli ve emek isteyen bir üründür. Kivi üreticilerimiz, kendi imkânları ile bu meşakkatli süreçte, büyük bir özveri gösterip, ülke ekonomisine ve ülkemize kiviyi kazandırmıştır" dedi.

“Kiviyi 11 Ay Satmalıyız”
Fatsa Ticaret Borsası toplantı salonunda sorunlarını dile getiren kivi üreticisi İlker Tandoğan, "Kiviyi yeterince tanıtamadık, dışarıya doğru dürüst pazarlayamıyoruz. Dışarıdan gelenler 2 – 3 tane firma yan yana geliyor ve onlar ne diyorsa o oluyor. Bunlar Ordu'da kabul görüyor. Fatsa ilçe olduğu için ilk olarak Ordu'daki kiviler satın alınıyor ve sonra ilçemizden alım oluyor. Kivi çok güzel bir meyvedir. İnsanın sağlığı, sıhhati için önemlidir. İstiyorum ki, büyüklerimizden kiviye sahip çıkılmasıdır. Bizler kiviyi 11 ay satalım, bekletelim, paketleyelim. Daha sonra küçük birimlerde reçel, marmelat gibi gıdasal ürünler olarak değerlendirelim. Kivinin sahibi yok. Adanalı, Niğdeli, Nevşehirlinin depoları olduğu için onlar bu ürünü değerini daha iyi biliyorlar. Karedeniz bölgesinde kivinin 10 yıllık bir üründür olma geçmişi var. Kivi alanında Ordu bir marka oldu. Bu sene dünyada isim yaptık. Sizlerden ricam bir kooperatif kuralım. Bu konuda sizlerden yardım bekliyorum" şeklinde konuştu.

7 Maddelik Çözüm Yolu Oluşturduk
Kivinin sorunlarına çözümünde üretilmesi gerekli olduğunu vurgulayan Ticaret Borsa Başkanı Ali Feyzi, "Kivi üreticisinin sorunlarına çözüm önerilerini açısından 7 maddelik çözüm yolu oluşturduk. Bunları sizlerle paylaşıyorum, Allah nasip ederse, bu sorunları çözüm önerileri ile beraber biz, bölge milletvekillerimize faks çekmeyeceğiz, direk bir dosya yapıp elden vereceğiz, il tarım müdürlüklerine vereceğiz, ziraat odalarına da vereceğiz onlarda bu konuyla fazla ilgilenmiyorlar. Biz kivi ile ilgili sorunları yüksek sesle konuşursak, siz değerli basın mensubu arkadaşlarımızın aracılığıyla umarım bu sorunların bu yıl olmasa da önümüzdeki yıllarda da çözüm noktasında çare bulabiliriz. Kivi'nin sorunlarına karşılık çözüm önerilerimiz ise, 1. Tarım politikalarında kivi üretiminin yer almasıyla ilgili bakanlık düzeyinde çalışmalar yapılmalı ve kivi hükümet tarafından desteklemeli, 2. Tüketici bazında tanıtmak için tanıtım reklâm filmleri hazırlanmalı, fındık tanıtım grubu gibi kivi tanıtım grubu olmalı, 3. Kivi konusunda uzman personel yetişmesi için, üniversitelerin ziraat fakülteleriyle iş birliği yapılmalı, (bu çok önemli bir konu arkadaşlar. Biz ziraat odalarının bu konuya dikkatini çekebilirsek, ziraat odalarında çalışan mühendislerimizin kivi ile ilgili bilgi birikimi olacak ve mutlaka mutlaka üreticimiz yansıyacaktır) 4. Soğuk hava depolarının kurulması,(Bölgemizde mevcut soğuk hava depolarının yanında her bölgede Fatsa'da, Ordu'da, Giresun'da, Rize'de ve her bölgede 1 ton ile 3 bin tonluk soğuk depolarının kurulması lâzım. Bu sayede üreticimiz hasat ettiği ürünü 1 hafta içerisinde pazara indireceğine 6 ay gibi uzun bir süre sonra pazara indirme imkânı olacaktır. Bu nedenle ürün 1 ay içerisinde pazara girme ihtiyacı zorunluluğunda kalmayacaktır. Ayrıca alıcı fırsatçılığına da engel olunmuş olunacak) 5. Bölgemizde kivi paketleme tesisi kurulması gerekiyor. 6. Kurulan birliklerde pazarlama sorunun ortadan kaldırmak için pazarlama uzmanının çalıştırılmasının zorunlu hale getirilmesi,(Bir Birlik kurulacaksa ise, bu birliklerde mutlaka kivi pazarlama elemanı çalıştırılması zorunlu olmalı. Çünkü üretici ürünü hakkı olan fiyatta satmasının sağlanması için, yani parasını alabilsin.) 7. 15 Eylül ile 15 Mart arası, yani 6 aylık dönemde kivi ithalâtının durdurulması ya da gümrük vergilerinin arttırılıp, yerli üretime mutlak suretle destek sağlanmalıdır.(Burada siyasî desteğe ihtiyaç var, hükümete ihtiyaç var, bölge milletvekillerimizin desteğine ihtiyaç var" şeklinde konuştu.afeyz20-11-201320-11-2013

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde