16 Mayıs 2024

Kerbelâ’dan Bir Ayrılık-Gayrılık Değil, Birlik Ve Beraberlik Dersi Çıkarılmalıdır

  • PDF

krbela20-11-2013Fatsa Müftülüğü tarafından organize edilen Hz.Hüseyin ve Kerbela Şehitlerini anma gecesi rekor bir katılımla gerçekleşirken programın sonunda tüm katılımcılara aşure dağıtıldı.
Fatsa Belediyesi Kültür Sarayı’nda gerçekleşen programa Kaymakam Bekir Atmaca, Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Yücetepe, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Gürsel Avcı, İl Genel Meclis Üyeleri Atıf Yüksel ve Yaşar Ateşli, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bay-bayan bin 100 civarında vatandaş katıldı.
Kur’an Kerim okunmasıyla başlayan programın devamında Fatsa Müftülüğü Musiki korosu   ilahi ve kaside sunumları sundu. Daha sonra Fatsa İlçe Müftüsü Hüseyin Can, Hz.Hüseyin ve Kerbela Şehitleri ile ilgili bir konuşma yaptı.
Müftü Can, Kerbela’da yaşanan toplu katliamın, dünyanın neresinde olursa olsun, hangi mezhebe, hangi meşrebe, hangi etnik yapıya sahip olursa olsun, hangi coğrafyada bulunursa bulunsun Resûl-i Ekrem’e, ashâbına ve ehl-i beytine muhabbet besleyen her müminin ortak acısı olduğunu belirterek, “Kerbela. Hz.Hüseyin (r.a.) şehadetinin yıl dönümü olan Muharrem ayın’ın 10.günü, yani aşûre geldiğinde Mümin kulların kalpleri mahzün, gönülleri hûn olup, gözleri yaşla dolar. Hz. Hüseyin ve arkadaşlarının uğruna can verdikleri yol, Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s.)mın yoludur. zulme direnişin, haksızlığa tahammülsüzlüğün, kurulacak olan sömürü düzenine ayrımcılığa baş kaldırış, mücadelesidir. Hz. Hüseyin’in Kerbela’ya yürüyüşü zulme, zâlime, haksızlığa ve adaletsizliğe ve İslamdan gerçek manada nasibini alamamış zorbalara karşı bir direniştir. Ayaklar altına alınan insanlık onurunu kurtarmanın, İnsanlık alemine İnsanca ve İslamca bir yaşam ortamı sağlamanın mücadelesidir. O halde Kerbelâ’yı anlamak, Kerbelâ’yı yaşamak; hakka, hakikate, hürriyete ve adalete yönelmek demektir. Bu itibarla Hz. Hüseyin’in Resûlullah(s.a.s.) Efendimizin izinde; soy, sop, aşiret, asalet, makam kaygısı gütmeksizin giriştiği ve canını feda ettiği mücadelesi, hepimizi mücadelesi olmalıdır. Bizlere düşen bugün Kerbelâ’yı doğru okumak ve doğru anlamaktır. Bu hadiseden dersler ve ibretler çıkarmaktır. Kerbela hadisesi: bize gücü elinde bulunduranların imandan, ahlâktan, faziletten ve insanlıktan uzaklaştıkları zaman, güç uğruna, iktidar uğruna hiçbir değer tanımaksızın nasıl zalimleşebildiklerini, nasıl cinayet işleyebildiklerini, mevki ve makam uğruna nasıl alçalarak basitleştiklerini göstermektedirler. Kerbelâ’yı doğru anlamak için bize düşen vazifelerden biri de Kerbelâ’dan bir ayrılık-gayrılık değil, birlik ve beraberlik çıkarmaktır. Bir sevgi, bir muhabbet devşirmektir. Kerbela’yı anlamak Hasanca Hüseyince yaşamaktır.Yürekleri hiçbir zaman sahra-i Kerbela’ya dönüştürmemektir” dedi.

Kerbela Şehitleri İsimleriyle Anıldı
İlçe Müftüsü Hüseyin Can’ın konuşmasının ardından
Fatsa Müftülüğü Musiki korosu   tekrar sahne aldı ve ilahiler söyledi.
Söylenen ilahilerin ardından din görevlileri Mehmet Sarıkaya ve Necati Ergül tarafından Hüseyni makamında Kerbela şehitleri temsili sela okundu. Daha sonra Kur’an kursu Hocası Yekta Hacıvelioğlu Kerbela Şehitlerinin isimlerini okudu. Program Arslan Aydınlık Camii İmam Hatibi Hasan Özkan’ın yaptığı dua ile sona erdi. Programın sonunda tüm katılımcılara aşure dağıtıldı.kerbel20-11-2013

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde