16 Mayıs 2024

Ordu SMMM Odası Mali Müşavirler ve Eczacıları Ortak Seminerde Buluşturdu…

  • PDF

bhadr20-11-2013Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Mali Müşavirler ve Eczacıların katıldığı “Eczane İşletmelerinde Vergi ve Muhasebe Uygulamaları” konulu seminer düzenlendi. Seminer 16.11.2013 tarihinde saat 13:30-16:30 saatleri arasında Odu SMMM odası toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında Oda Sekreteri Bahadır Baş üyelere bilgiler sundu.

Oda Sekreteri Bahadır Baş: “01.01.2009 Sonra Büro Açan Mali Müşavirlere Ziraat Bankası İle Uygun Şartlarla Kredi Sağlanması Konusunda Anlaştık”

Oda sekreteri Bahadır Baş: “TÜRMOB ve Odaların görevlerini bir kez daha hatırlatarak, beyanname sürelerinin uzatılması konusunda TÜRMOB ve Odaların yetkisinin bulunmadığı, yalnızca üyelerden gelen talepleri ilgili kurumlara iletmek gibi bir sorumluluğunun olduğunu, Üyelerimizden gelen talep doğrultusunda Odalarımız, meslek mensuplarının ihtiyacını karşılayacak düzeyde beyanname sürelerinin uzatılması talebini Birliğimize iletmekte, Birliğimiz de kurumsal iletişim çerçevesinde bu talepleri ilgili Bakanlık’lara iletmektedir.

Talebi kabul etme ve süreyi belirleme yetkisi ve sorumluluğu tamamen ilgili Kurumlara ait olup, Odalarımızın ve Birliğimizin ısrarcı olarak konuyu takip etme ve sonucu meslek mensuplarımıza duyurmanın dışında herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır.

Bu konuda Odalara ve TÜRMOB’a yöneltilen eleştirilerin söz konusu duruma göre değerlendirilmesi gerektiğini.” söyledi.

Ayrıca Ziraat Bankası ile yapılan görüşmeler neticesinde, 01.01.2009 tarihinden sonra büro açan meslek mensuplarına 50,000.00 TL teminatsız ve kefilsiz kredi olanağı sağlandığı. Bu krediler, bayan üyeler için 12 ay, erkek üyeler için 6 aylık ödemesiz bir süreyi kapsamaktadır. Faiz oranları da piyasa faizlerinin altındadır.” Dedi. Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel’i açış konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet etti.

Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel:“ TÜRMOB ve Odaların çağrısını dinlemeden, dava sürecinin sonunu beklemeden, bağımsız denetim eğitimlerine katılanlardan gençler bir gün bunun hesabını soracaktır.”

Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel konukların muharrem ayını kutlayarak konuşmasına başladı. Yüksel konuşmasında: “Muhasebe mesleği statik değil dinamik bir meslektir. Zamana, çağa, gelişen sürece göre değişim gösterir. Ordu SMMMO olarak buna göre eğitimlerimizi yapıyoruz. Bazen sektörel bazen o zamanın ihtiyacına göre seminerler düzenlemeye devam edeceğiz.”Dedi.

Yeni TTK hakkında hatırlatmalarda bulunan Ertuğrul Yüksel :”TTK değişti, ticari hayata dizayn geldi derken, yürürlüğe bir gün kala yasanın içi tamamen boşaltıldı. Yeni TTK’da dürüstlük, şeffaflık, hesap verme, bağımsız denetim vardı fakat bizlere yalnızca külfeti kaldı. Defter tasdikleri konusunda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Yıl sonunda noterler tarafından yıl sonunda yapılacak defter tasdiklerinde ticaret sicil tasdiknamesi aranacak olup mükelleflerinin şimdiden bu soruna hazırlıklı olmaları gerekmektedir. Yeni TTK ile tasdik ettirilecek defter sayısı fazla olmakla beraber, defterlere açılış tasdiklerinin yanı sıra kapanış tasdikleri de yapılacak olunduğunu belirten Ertuğrul Yüksel noter tasdik maliyetlerinin bu yıl da yüksek tutarlara ulaşacağını belirtti.

Bağımsız denetim için önceki söylemlerimizin arkasındayız. Aceleci bir şekilde 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Kamu Gözetim Kurumu (KGK) kuruldu ve bütün yetkileri kendisinde toplayarak TURMOB’ un yerine geçmeye çalıştı. TURMOB’ un ücretsiz olarak verdiği bağımsız denetim eğitimleri konusunda KGK’u üniversitelerle anlaştı. Üniversiteler bu işten büyük kazançlar sağlamaktadır. Bu eğitimlerde hiç başarısız olan yok. Puanlar bol keseden dağıtılmaktadır. Üst birliğimiz ve Odalarımız olarak meslek yasamızdan gelen haklarımızı engellemeye çalışanlara karşı hakkımızı savunmak adına 31.12.2014’e kadar bu bağımsız denetim eğitimlerine katılmayalım, yargı sürecini bekleyelim dedik. TÜRMOB ve Odaların çağrısını dinlemeden, dava sürecinin sonunu beklemeden, bağımsız denetim eğitimlerine katılanlardan gençler bir gün bunun hesabını soracaktır.”

SMMM Adem Utku Çakıl; “Eczacılar Türk ticari hayatının uzun soluklu işletmelerindendir.”

Eczacılar ve eczacının ülkemizdeki durumu hakkında bilgi veren SMMM Adem Utku Çakıl; Eczacılığın köklü geçmişi ile Türk ticari hayatının uzun soluklu işletmelerinden olduğunu ifade etti. Eczaneler Gelir Vergisi Kanunun 2. maddesi kapsamında gelirlerini, 40.maddesi kapsamında giderlerini düzenleyerek vergilendirilirler. Eczaneler artık tam zamanlı stoklama yapmaktadırlar. Yani ecza depolarından sipariş üzerine çalışmaktadırlar. Peşin satış fiyatı üzerinden eczacı ıskontosu, kurum ıskontosu, mal fazlası ıskontosu, ödeme ıskontosu gibi indirimler yapıldıktan sonra alış maliyetine ulaşılmaktadır. Genel bilgilendirmeden sonra meslek mensuplarına yönelik vergi ve muhasebe uygulamalarını anlatan SMMM Adem Utku Çakıl’a eğitim programı sonunda Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel tarafından plaket takdim edildi.bahadr20-11-2013

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde