16 Mayıs 2024

Somali’de Türkiye Cumhuriyeti’nin Gücünü Gördük

  • PDF

dvut6-11-2013Yaklaşık 1 yıl önce doktor ve eczacılar tarafından kurulan Turkuaz Sağlık Derneği Fatsa Belediyesi Kültür Sarayı’nda “Derneğin Somali İzlenimleri” isimli bir gece düzenledi.
Gecede gönüllü olarak Somali’ye doktorlar yaşadıkları atmosferi Fatsalılara anlattılar. Geceye Kaymakam Bekir Atmaca ile Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Yücetepe, FASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gül’ de katıldı.
Gecenin açılış konuşmasını Turkuaz Sağlık Derneği Başkanı Dr.Ali Rıza Ak yaptı. Derneğin gönüllü sağlık çalışanlarından oluştuğunu belirten Dr.Ali Rıza Ak, “Derneğimiz yeni kurulmakla birlikte özellikle sağlık alanında yurt içi ve yurt dışında yardım faaliyetleri düzenlemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda tıbbi konferanslar, öğrenci ve halk seminerleri gibi etkinlikler yapmayı sağlık taraması yapmayı planlamaktadır. Derneğimiz Uluslar arası Doğu Sağlık Federasyonu üyesidir. Derneğimiz Ordu Aksijen Sağlık gönüllüleri derneği ile birlikte geçtiğimiz Kurban bayramında 18 doktor, 4 eczacı 1 sağlık memuru ile Somali’de sağlık taraması faaliyetinde bulunmuştur. Bu faaliyete katılan doktorlarımıza teşekkür ederiz” dedi.

“Hastanede Amaliyathane Var Ama Çalışmıyor”
Sağlık taramasına katılan doktorlarından biri olan Fatsa Devlet Hastanesi başhekimi Op.Dr.Davut Erişmiş, “Gittiğimiz hastane şartlarında Türkiye’de hastane var mıdır bilemiyorum ama hastanenin bazı yerlerde çöp olan, kah tahlili yapılamayan, röntgen çekilemeyen bir hastane. Türkiye’de Tüberküloz hastalığını neredeyse biz ortadan kaldırdık ama Somali’de bu hastalık çok yaygın. Türkiye şartlarında bütün acillerde mutlaka bir nöbetçi hekim, hemşireler ve sağlık memuru, röntgen laboratuar tamamı açık durumda hizmet veriri. Ancak bizim gittiğimiz Benadır Devlet Hastanesi’nde hemşire yok, görevli yok. Ameliyathane kapalı. Biz hastaları aldık kendi kaldığımız hastaneye götürme kararı aldık. Biz oradan ayrılırken tedavi ettiğimiz 2 hastadan biri taburcu olmuş biri ise ayağa kalmaya başlamış ve yemeğini yemeğe başlamıştı. Bu benim için çok sevindirici bir şey oldu. Hastanede yatan hastaya eczanede ilaç olmadığı için ilaç verilmiyor. Hasta yakınları ilaçları kendisi alıyor. Somali’de çok ciddi sorunlardan bir tanesi de terör. Biz kendi ülkemizde Devlet diye bir yapının olmasından dolayı ne kadar şükretsek az. Orada Devlet otoritesi olmamasına bağlı terörist eylemlerin olmamasından dolayı ekonomik kaynakları olması rağmen gelişemiyor. Biz orada Türkiye Cumhuriyeti’nin gücünü gördük ama vatandaşı olmaktan dolayı gurur duyduk onur duyduk” diye konuştu.
Somali İzlenimleri gecesine katılan diğer gönüllü doktorlar da benzer izlenimlerini anlattılar. Gecenin sonunda gönüllü doktorlara plaketleri, Türkiye’deki okullarda eğitimlerini sürdüren Somali’li öğrencilere de çeşitli hediyeler sunuldu.davut6-11-2013

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde