09 Mayıs 2024

Gülmez: “Kurban Kesmeyi Bile Sosyeteleştirdiler”

  • PDF

sukrugulmezKurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşları ve besicileri heyecan sardı. Bu sene hayvan fiyatlarına zam olmayacak gibi görünse de fındık fiyatının durumu nedeniyle vatandaş geçen seneye oranla daha az kurban keseceğe benziyor.

Fatsa Kasaplar ve Celepler Derneği Başkanı Şükrü Gülmez, besicilerin çok zor durumda olduklarını söyledi.

“İpotekler Ellerinden Alınacak”

Gülmez: “Besiciler çektikleri krediyi ödeyemediler. Ya parayı ödeyecekler ya da kredi çekerken ipotek ettirdikleri evler, arsalar ellerinden alınacak. Ödemekten başka çareleri yok. Bunun için de ellerindeki hayvanları yok pahasına satacaklar. Bölgemizdeki besiciler çok mağdur. Devlet kredi ertelemesi yaptı ancak kredi ertelemesi yapılan 60 ilimizin arasında Karadeniz Bölgesi’nin yaygın olarak hayvancılık yapan iki ili olan Ordu ve Giresun yok. Bu durumda bölgemizdeki besicileri büyük sıkıntılara soktu.

“En Büyük Kar, Zarar Etmemek”

Besicilerin kurban bayramından umudu yok. Herkes bu işten zararsız ya da en az zararla nasıl çıkabileceğinin peşinde. Kimsenin aklında bir kuruş kar edeceği umudu yok. Yem fiyatları geçen yıla göre ikiye katladı. Devlet yeme destek vermiyor. Dolayısıyla bu paralar üreticinin cebinden çıkıyor. Besici hem ödeyemediği kredinin derdine düşmüş, hem de yem almazsa hayvanlarını satamayacak. Yani ne yapacağını bilemeyecek duruma gelmiş.

“Daha Az Kurban Kesilir”

Bu seneki Kurban Bayramı’nda kurban kesimi eskiye nazaran daha az olacak diye tahmin ediyoruz. Bunun başlıca nedenleri arasında da fındık fiyatlarının umulan seviyede olmaması, insanlarımızın daha fındık daldayken fındığını satmış ve parasını harcamış olması, ve en önemlisi de insanlarımız uğraşmaktan kaçınıyor.

“Kurban Kesmek Bile sosyeteleşti”

Kurban kesme işini sosyeteleştirdiler. Yurtlara, bazı derneklere, başka ülkelere cep telefonundan mesaj göndererek ya da bankalarda açılan hesaplarına belli miktarlar yatırarak kurban kestim diye sevinen insanlar var. Böylece bu bağışlar suretiyle kurbanı daha ucuza mal ediyorlar. Ayrıca kurban kesmenin asıl amacı çevremizde tanıdığımız ihtiyacı olan komşularımıza, fakir fukaraya kurban eti dağıtarak onları sevindirmektir. Bunun manevi hazzını yaşamaktır.

“Dekontla Maneviyat Olmaz”

Kurban kesmenin hazzı bankadan dekont alarak yaşanamaz. Yatırılan paranın nereye gittiğini kim görüyor? Gerçekten o paralarla kurban kesiliyor mu gibi birçok soru cevapsız kalıyor. Ayrıca medyada bunun birçok örneğini gördük. Defalarca yardım adı altında toplanan bağışların başka yerlerde harcandığını anlatan haberler izledik. Şahsi kanaatim ve tavsiyem kurban kesmek isteyen vatandaşlar hayvanını alsın kendisi kessin ki o hazzı yaşasın. Ayrıca da bölgesinde besicilik yapan insanlara, kendi hemşerilerine destek olsun.

“Fiyatlar Daha Düşük Bile Olabilir”

Kurban fiyatlarında geçen seneyle kıyaslarsak % 100 artış olması gerekiyor. Çünkü özellikle yem fiyatları 20 TL civarlarından 45 TL civarlarına kadar yükseldi. Ancak piyasa öyle bir hale geldi ve ithal etlerin de ülkemize girmesiyle bırakın fiyat artışını geçen yılki fiyata satanlar bile “Ben mükemmel satış yaptım” diyerek kendini avutacak. Besicilik bu durumlara düştü. Devletin besicilerimizi desteklemesi ve sahip çıkması gerekiyor.”

Son Güncelleme: Salı, 18 Eylül 2012 15:09

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde