02 Mayıs 2024

KAYNAK; “ÇEVRE YOLU MUTLAKA YAPILACAK, iKiNCi BİR iL ÇIKMAZ, TABAN FiYAT iÇiN 3 DOLAR ÜZERİNDE DURULUYOR”

  • PDF
AK Parti Ordu Milletvekili İbrahim Ufuk Kaynak Fatsa’da basın kuruluşlarını ziyaret etti.
Parti yöneticileri ile başlayan basın ziyeretinde ilk ziyareti gazetemize yapan Kaynak, bir soru üzerine; “Fatsa Çevre Yolu uzun vadeli bir yatırımdır. Mutlaka yapılacaktır” dedi.
Ordu’dan ikinci bir il çıkar mı? sorusuna; “Ankara’nın gündeminde böyle bir çalışma yok. Kaldı ki Ordu’dan ikinci bir il çıkmaz” 
“Fındık taban fiyatı kaç lira olacak?” dediğimizde de “Fındık bölgesi milletvekilleri ile bir çalışma yaptık. Çalışmamızı Tarım Bakanımıza sunduk. Teklifimiz 3 dolar üzerinde oldu. Cumhurbaşkanımız nasıl taktir eder; bekleyip göreceğiz” dedi.
İbrahim Ufuk Kaynak’a ziyareti sırasında sorduğumuz sorular ve verdiği cevaplar şöyle;
 
FATSA ÇEVRE YOLU İLE İLGLİ PLANINIZ NEDİR? 
 
“Birincisi Ünye’deki gibi bir geçiş planlanacak. Ama burada bir olumsuz etkisi olacak Fatsa’ya. Bu trafik eğer Fatsa esnafına kar sağlıyorsa onu sekteye uğratır. Öyle akıllı bir planlama yapmak zorundayız ki Fatsa’nın içindeki esnafı mutlu edecek bir çözüm yolu bulmak zorundayız.
Çevre yoluyla trafik dışarıdan akıp gitsin ama o zaman şehrin içerisinden geçen yolun kenarındaki esanafa faydalı olma düşüncesi aradan kalkıyor.
Öyle bir çözüm yolu bulmalıyız ki yeni baypas noktaları yaparak, dalçık noktaları yapılabilir mi diye görüşmeler yapıyoruz. Çevre yolu bugün başlasa en az 10 yıl sürer bu yüzden bu sürede trafiği rahatlatacak çözümler yapacağız. Bununla ilgili hem büyükşehir ile hem de karayolları genel müdürlüğünü ziyaret edeceğiz.
Çevre yolu projesi zaten hazırda gündemde var ve çözüm aşamasında. Esnafa bir zararı olmadan devam edebileceğimiz bir çözüm yolu bulmalıyız.”
 
İL OLMA MESELESİ HAKKINDA NELER SÖYLEBİLRSİNİZ?
 
 “Bu sadece söyleniyor ama bizim aramızda ve gündemde böyle birşey yok.”
 
PEKİ ANKARA’NIN GÜNDEMİNE GELSE NE OLUR? “Biz Ordu’nun birliğinden yanayız. Ordu’dan ikinci bir il çıksın istemiyoruz.” 
 
YEREL YÖNETİMLERİN SİZE GETİRDİĞİ PLAN VE PROJELER VAR MI? 
 
“Yerel yönetim isteklerinin başında, birinci sırasında yol geliyor. Ordu, Türkiye’nin en fazla yol ağı bulunan şehri. İstanbul’dan bile fazla yol ağı bulunuyor ve buna rağmen halen yeterli değil. Halen en çok istenilen iş yol hizmeti. Hakikaten acil bir durum özellikle de ilçelerimizde.
Yol yapım kalitesininde yükseltilmesi gerekiyor. Beton ve asvalt yol çalışmaları sağlam yapılmalı. Asvaltı döküyorsunuz toprağın üzerine ve her yandan kırılmaya başlıyor. O yüzden hedefte kaliteli bir yol yapımı olmalı.
Bunun haricinde okullaşma ile alakalı istekler var, bazı ilçelerimiz kendilerine yüksek okul istiyorlar ben de şahsen bu görüşün yanındayım. Çünkü üniversitenin geldiği yere hayat gelir, can gelir. Gençlerin toplandığı yerlerde bir anda ticaret de fazlalaşır, çevrenin katma değeri de artar. Bazı  belediyelerimiz yüksek okul açılsın diye binalarını bile hazırlamış durumdalar. Örnek veriyorum Ulubey belediyesi 5 katlı bir bina hazırlamış, herşey hazır öğrenci bekliyorlar. Şimdi onlarla ilgileniyoruz bunların canlanması gerekiyor. 
Ordu’da bir problem daha var. Herkes Gülyalı, Altınordu, Fatsa, Ünye ve Perşmbe aralığında kalmak istiyor. Kimse iç kesime gitmek istemiyor. Kamuda iç kesimde çalışan herkes sahile tayin istiyor. Yukarılardan  aşağılara bir iniş gayreti var. Bizim burada yapabilecek birşeyimiz var o da iç kesimlerdeki imkanları arttırarak onların merkeze gelmek istememelerini sağlamak. Aklımda birçok proje var. Bunlardan biri kadınların tüm gün çocuklarıyla zaman geçirebilecekleri güzel alanlar oluşturmak. Kadınlarımızın çoğu ne yapacağını bilmiyor, cocuklarıyla gidecileceği, eğlenebilecekleri ortamlar yaratmak. Bu sahil merkezine inme düşüncesini büyük anlamda azaltacaktır. Kendilerine olan özgüvenleri artacaktır. Çeşitli eğitim programları uygulamak istiyoruz. Bunlar tabi büyük projeler, vekillerin tek başına çabasıyla olmuyor. Beldiyelerle birlikte olmak gerekiyor.
Kafamdaki bir diğer proje orduyu hijyen kenti yapmak. Bıktım şu pis kokulu tuvaletlerden. Bir restoranda yemek yemek için durduğumuzda lavaboyu kullandığınızda burda yemek yiyebilirmiyim diye düşünüyorsunuz.
Son derece basit bir şekilde temizlenecek hijyen kurallarına uyulabileecek. Bunu belediyeler kolaylıkla yapabilir. “Ordu hijyen kenti” diye bir kampanya başlatırsak şehir içerisindeki bütün ilçelerde tüm lokantalarda ve işletmelerde temizlik kuralları geçerli olmalıdır. Aslan yatağından belli olur derler büyüklerimiz. Öncelikle temiz bir millet olmalıyız ve Ordu  bu konuda öncü olmalı bize bir marka değeri katacaktır.
Ben strateji okuyan biriyim, ben Ordu’ya Türkiye dışında ayrı bir vizyon getirme düşüncesindeyim. Bu benim kendi çabam, yani Türkiye’ye büyük faydası olacak ama çalışmayı yaptığımız konuşmalarda biz yaptığımız için altında Ordu milletvekili yazacak bana göre en büyük etkilerden birtanesi bu olacak.
yakında tv programlarım tekrar başlıyor , youtube ve sosyal medya kanallarımdan haftalık progranmlarım olacak.”
 
FINDIK FİYATI İLE İLGİLİ NELER SÖYLERSİNİZ? 
 
“Bölge vekilleri olarak toplandık, herkes kendi raporunu Tarım Bakanına sundu. Genel kanı olarak 3 dolar 10 cent civarına getirildiğini biliyoruz. 75 - 80 tl olması gerektiğini konuştuk ama üzerine son zamlar geldi. Bunu keza eski seviyeyi tutup üzerine çıkmayı değerlendirdik. 3.3 dolar olabilir diye düşündük. Sayın bakan bunu cumhurbaşkanına sunacak ve sonucu açıklayacklar.
Benim düşüncem fındık Ordu’nun birincisi ana gelir kaynağı. Aynı zamanda Ordu’nun  hepsini kendisine hapsetmiş. Fındığın olumsuz tarafı da var. Bizim sanayi kenti olmamızı engelliyor. Napıp yapıp Ordu’yu sanayi kenti haline getirmemiz şart.
Sanayileşmek işsizlik problemine en güzel çözüm olacak. Çünkü gençlerin hiçbiri fındıkta çalışmak istemiyor. Ben çocukken köye gittiğimde imece usulüyle fındıkları toplardık. Hiç kimse artık fındık toplamıyor yabancı işçilerden bekliyor. Gençler rahatlığa fena derecede alışmış. Hiçbir zorluk istemiyorlar. 
Trabzon, Ordu ve Giresun özel durumda. Meyilli arazide fındık topluyorlar, ben bu konuda pozitif ayrımcılık istiyorum.
Ordu’dan birisi fındıktan bir milyon kazanç elde ediyorsa; Sakarya’daki birisi 5 milyon kazanıyor. Çünkü düz arazide fındık topluyorlar ve aramızda gelir dengesizliği oluyor. Bu dengesizliği giderebilmek için %5 den fazla meyil olan arazilerde pozitif ayrımcılık olsun diye bakana ilettim. Ama ben bunun sürdürülebilir olduğuna inanmıyorum. Birkaç yıllığına, birkaç yıl içerisinde bir dönüşüme imza atmalıyız ki. 
Ordu açıklarında çıkan gaz Samsun’a uzanıyor. Gazın Ordu’ya getirilmesi gerekir. Bu başarılırsa ekonomik problem çözülebilir. Ordu aynı zamanda bir sanayi kenti olabilir ve çok hızlı şekilde gelişebilir.
Bir başka proje de dijitalleşme ile alakalı. Ama fındığın ayrı bir önemi var. Bir üçüncü sorun ağaçlar, ağaçları kesip fındık dikmişler. Toprağı taşa bağlayan tüm ağaç köklerinden mahkum durumdayız. Fındık üstte kalır erozyonu hiçbir şekilde engellemez. Çay daha da kötü. Ve heyelanlara yol açar. Rize’de bir facia yaşandı, aynısını kısa süre önce biz ordu’da da yaşadık.”
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde