24 Nisan 2024

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hakkında Din Görevlilerine Bilgi Verildi

  • PDF

kongo27-3-2013Fatsa Müftülüğü ve FatsaToplum Sağlığı Merkezi tarafından din görevlilerine Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı, korunma yolları ve alınacak önlemler konulu sunumu Eğitim Hemşiresi Müzeyyen DUTKAN yaptı.

Müzeyyen DUTKAN yaptığı konuşmada "Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan mikrobik bir hastalıktır. Ancak, hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabilmektedir.Daha çok vücudumuza kene tutunması ile bulaşmakla birlikte; Kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi ile hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle, mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabilir. Bu nedenle kene vüdumuzatutunduğunda en kısa sürede çıkarılmalı, asla çıplak elle çıkarılmamalı, çıkarılan yere tendürdiyot veya alkol sürülmeli, çıkarılan kene çamaşır suyunda bekletilerek imha edilmelidir. Kene çıkarmak için kullandığımız materyaller (cımbız, eldiven ve naylon poşet) mutlaka kapalı bir poşete koyup, ağzı sıkıca kapatılıp imha edilmelidir. Çıkarılan kene ezilmemeli, patlatılmamalı, çıkarılamıyorsa en kısa sürede sağlık teşkilatına gidilmelidir.

Keneler halk arasında yavsı, sakırga, kerni gibi isimlerle bilinmektedir. Kenelerin yoğun olarak bulunduğu yerler özellikle hayvancılığın yapıldığı; orman kenarı parçalı arazi yapısına sahip çalı ve çırpılı alanlar ile otlakların bulunduğu yerlerdir. Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, çobanlar, mezbaha çalışanları, veterinerler, kamp ve piknik yapanlar, korunmasız olarak yeşil alanlarda (bahçe, bağ, tarla, orman ve orman kenarı tarım arazisi vb.) bulunanlar risk altındadır.
Kenenin kuluçka süresi, mikrobun vücuda girmesinden sonra hastalık belirtilerinin başlamasına kadar geçen süredir. Bu süre KKKA hastalığında kene tutunmasından sonra genellikle 1-3 gündür; en fazla 9 gün olabilmektedir.
Kollar, bacaklar,gövde,koltuk altları, saç dipleri,kulak arkası,ense ve kasıklar kene ısırmasına karşı hem kendimizi hem de çocuklar kontrol edilmelidir.
Kene tutunmasından sonra 10 gün içinde Ateş, halsizlik, iştahsızlık, karın ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetleri ortaya çıkarsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.
Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hayvan barınakları ve evcil hayvanlar ilaçlanmalı ve ahırlarda bulunan çatlak dökük yerler onarılmalıdır. Evcil hayvanlar üzerindeki keneler çıplak elle çıkarılmamalıdır. İlaçlama konusunda tarım İlçe Müdürlüklerinden destek alınmalıdır. Ayrıca, insanların kanlarına ve vücut sıvılarına da korunmasız (çıplak elle) temas edilmemelidir." dedi. Fatsa Müftüsü Şenel YILMAZ verilen bilgilerden dolayı Müzeyyen DUTKAN'a teşekkür etti.kongo-23-3-2013

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde