25 Nisan 2024

UYUMLU KADROLAR SEÇİLMELİ İSA YÜKSEL DOĞRU TERCİH OLUR

  • PDF
AK Partide ilçe kongreleri başlamış durumda.
Ordu’da da 19 ilçe teşkilatında kongreler yapılacak. 
Mevcut teşkilatlar başarılı ise yollarına devam edecek, yorulmuş olanlar dinlenmeye alınacak. 
Muhtemeldir ki; yeni yönetimlere yeni isimler ve gençler yerleştirilecek. Tabii ki aralarında tecrübeli ağabeyleri de olacak.
AK Partide yönetici olmak her AK Partilinin heves ettiği bir beklentidir. Çünkü iktidar partisidir. Ülke yönetimi AK Partinin elindedir. Devlet kademelerindeki tüm işler AK Parti eliyle yapılmaktadır. Dolayısıyla kim istemez ki iktidar partisi il veya ilçe yöneticisi olmayı.
Genelde bakıldığında AK Parti kadrolarında eskilere dönüş olmuyor. Eskiden görev yapmış olanlar yeniden aktifleşmiyor. Bu durum yerel yönetimlerde daha çok belirgindir. Eskiden ilçe başkanlığı yapmış olanlar bir daha göreve getirilmiyor. Bunu Fatsa’da görmek mümkündür. Fatsa’da ilçe başkanlığı yapmış hiçbir kişi ikinci kez göreve getirilmedi. Beklentisi olanlar tabii ki vardır. Ancak şansları yoktur.
Fatsa’yı analiz edecek olursak; ilçe başkanlığı düzeyinde yeni bir isim çıkmayacaktır. Mevcut başkan İsa Yüksel etrafında yeni bir yönetim listesi oluşturulacaktır. İsa Yüksel yerel seçimlerde başarılı olmuş bir teşkilatın başkanıdır. Atamayla bu göreve getirilmişti. Uyumlu bir yönetim anlayışı sergilemektedir. Genelde ve yerelde problem çıkaracak bir yaklaşım içinde değildir. Uzlaşıya önem vermektedir. Kongre ile seçilmesi daha güçlü hareket etmesine vesile olacaktır. 
Bu kongrelerde yerel yönetim başkanları yani belediye başkanları nasıl bir rol oynayacaktır?
Listelere müdahale edebilecekler midir?
Kendilerine yakın isimleri parti yönetimlerine yerleştirebilecekler midir?
Veya parti genel merkezi belediye başkanlarına böyle bir müdahale şansı verecek midir?
Milletvekilleri bu kongrelerde ağırlık koyabilecekler mi? İstedikleri isimleri yönetime yerleştirebilecekler mi?
Buna ihtimal vermiyorum. Önerileri olabilir, ancak kaale alınırlar mı orası meçhul.
Bildiğimiz kadarıyla listeler genel merkez onaylı gelecek. İkinci bir aday liste çıkamayacak. Çünkü genel merkez talimatı böyle. Parti içi uyum açısından böyle uygun görüyorlar. Bu bağlamda kimse çıkıp ta ben de liste çıkarıyorum diyemiyor. Genel merkez kimi uygun görüyorsa o oluyor.
Türkiye’nin sağ siyaset geleneğinde bu hep böyle olmuştur. Uyum içinde siyaset yapmayı bu ilke üzerinden yürütüyorlar. Çok sesliliği istemiyorlar. Çoklu listeler çıksın istemiyorlar. Kim işaret edilmişse görevlere onlar gelebiliyor.
AK Parti politikalarında teşkilatlar önemlidir fakat lider daha çok önemlidir. Seçmen parti liderine göre tercih yapar. Lider ne kadar inandırıcı ve karizmatik olursa o derecede tercih edilir. Günümüzde de öyle değil mi? 18 yıldır iktidarda olan bir liderin tercih edilmesinde tabii ki bir neden aramak gerekir. Sağ seçmen lidere oy verir. Geçmişe baktığımızda da bunu açıkça görebiliriz. 1950’den başlayan lider tercihi halen sürdürülmektedir. Menderes, Demirel, Özal ve Erdoğan bu siyasi geleneğin en açık örnekleridir.
Dolayısıyla ilçe ve il kongrelerinde parti içi demokrasi yerine genel merkezin kimi veya kimleri parti yönetiminde istediği önemlidir. Belki de AK Parti için en doğru yöntem budur.
Siyasette kongreler bir yenilenme hamlesidir. Yeni heyecanlar yaratır. Yeni simalar yarışa sokulur. Yorulanlar gider, daha dinamik kadrolar göreve getirilir.
Umarım Fatsa’da da hizmetin ve yatırımın arttırılması adına siyasi hedeflere ulaşmak için çalışkan kadrolar oluşur. Toplumun geneli bunu bekler.
Tabii ki; AK Parti bu hedeflere koşanlara izin verdiği sürece. 
Ben Fatsa’da iktidar partisi kadrolarında uyumlu çalışabilecek bir oluşum isterim. Çünkü uyumsuz çalışanların başarısızlıklarını gördükten sonra memleketin kaybettiğini anladık. 
Seçilecek olan bütün teşkilatlara şimdiden başarılar dilerim.
 
* * *
 
ATAKAN AKÇA’NIN TESPİTİ
 
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça; fındık ürününün geçen yıla oranla pazara 10 kat daha az indiğini söylüyor. 
Bu tespit üretici adına sevindiricidir. 
Çünkü pazara ne kadar az ürün inerse piyasada o kadar talep artacaktır. 
Artan talep karşısında da ürünün fiyatı yükselecxektir. 
Fındık pazarında bu yöntem her sezonda dile getirilir fakat sezon başında ürün pazara fazla miktarda iner ve fiyat diplerden başlardı. 
Bu yıl tam tersi olacak sanırım.
Aslında üretici fındığını pazara indirmemekle birlikte kendi menfaati adına ön hazırlık yapmış oluyor. Ürünün pazara dengeli inişi, değerinde satış demek oluyor. 
Umarım bu politika sürdürülebilir hale gelir. Üretici bu tavrında ısrarcı olur. 
 
Görüyor ve izliyoruz ki; bu hafta başından başlayan fiyat artışları muhtemelen devam edecek. Bunu da üreticinin bilinçli hareketine bağlamak gerekir. 
Tabii ki bu bilincin oluşmasında Ziraat Odalarının da büyük payı var. 
Dengeli iniş “üreticiye” yükselen fiyat olarak yansıyacak. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde