29 Mart 2024

GERİYE GÖÇ-İSTİHDAM ALANLARI-VİZYONSUZ YÖNETİCİLER

  • PDF
      Salgın sürecinde görüldü ki; büyük kentlerden köylere geri göç başladı.
      Çok yoğun olmasa da bu geri dönüşü köylerimizdeki nüfus artışlarından ve tarım alanlarındaki çalışmalardan görebiliyoruz.
      Yıllar öncesinden İstanbul gibi sanayi kentlerine göçen kuşaklar, şimdi dönüş yolculuğuna çıktılar.
      Hepimiz köylerimizden biliriz geri dönüşün başladığını.
      Geri dönen insanlar köylerinde bağ bahçe işleriyle iştigal etmekteler. Fındık ürününe vakit ayırmaktalar. Fındığın kalitesinin artması için çaba göstermekteler.              Bunu tarım araç gereci satışı yapan esnaflardan öğrenebiliyoruz. Ot biçme tırpanı, lombardini aracı, ağaç kesme motoru gibi tarım araçları satışında ciddi artışların olması geri dönüşün olduğunun somut göstergesini oluşturuyor. Kaldı ki bu dönüşler mevsimsel olarak geçici değil. İnsanlarımızın bir kısmı geri dönmemek adına geliyor. Dolayısıyla pandemi krizi ve ekonomik kriz sebebiyle büyük kentlerde de yaşamak her geçen gün zorlaşıyor. 
       Demek oluyor ki; köylerimiz şenlenecek, kalabalıklaşacak.
       Aslında geri dönüş tarımdaki kaliteyi de arttıracak.
       Başta fındık olmak üzere sebze ve meyve, hayvancılık gibi alanlarda insanlarımız geçim sağlamaya yönelecek. Köyünde tarımsal üretime yönelecek.
       Fındık zaten kıymetli bir ürün. Buna kimsenin itirazı olamaz. Dolayısıyla devlet desteğiyle beklenen ve olması gereken taban fiyat açıklanınca sanayi kentlerine göçün önü de kesilmiş olacak. Ürününe hak ettiği değeri aldıktan sonra doğduğu yeri niye etsin insanlar. Köyünde geçimini sağladığı an ne işi olur büyük kentlerde.          Köyünde mütevazı bir hayat sürdürür, üretime katkı verir.
      Fındık taban fiyatının değerinde açıklanması hiç kuşkusuz ki tüm üreticilerin dört gözle beklediği bir durum. Sayın cumhurbaşkanımız bunun bilincinde olmalıdır.        Karadenizli hemşerileri siyaseten verdikleri desteklerin karşılığında fındık taban fiyatında ezilmemelerini beklemektedir.Fındık trolleri ve spekülatörlerinin oyununa düşürülmemelerini istemektedirler. Fındıkta tekel oluşturanların oyununun bozulmasını istemektedirler.
     Umarım bu beklentiler karşılanır ve fındık hak ettiği değerden alınır satılır. Böyle bir durum karşısında da üretici geçimini sağlamak için göç yollarını aşındırmaktan vazgeçer.
* * *
      Fatsa’mızda zaten Organize Sanayi Bölgemiz (OSB) başlı başına istihdam alanı. Yaklaşık 7 bin çalışan var. Yeni yatırımcıların geleceğini de biliyoruz. Sanırım bir iki seneye kadar Fatsa OSB’de 10 bin çalışan olacak. Bu rakam küçümsenemez boyuttadır.
       Biliyoruz ki; Fatsa ve çevre ilçelerden oluşuyor bu çalışma ordusu. Bölgeyi besliyor. Göçü önlüyor. Gençlik kesimini yerinde tutuyor. Ara eleman ihtiyacını karşılıyor.
       Yatırımcıların çoğu tekstil atölyeleri. Dikim işi yapılıyor. Ağır sanayi yatırımı yok. Zaten günümüz koşullarında ağır sanayilere yatırım yapılmıyor. Fakat yine de üretime dönük alanlar yapılanmakta.
         Geçen günlerde Fatsa Ticaret Odası Başkanı Sayın Tayfun Karataş ile görüştüm.
        “Açılan atölyeler eleman ihtiyacını nasıl karşılıyor, bunun için bir eleman altyapısı var mı” diye sordum.
         Sayın Karataş; “Tabii ki biz oda olarak büyük destek sağlıyoruz. Yatırımcıları ilçemize davet ederken hem arsa bazında hem de eleman bazında alternatifleri olduğunu söylüyoruz. Eleman sıkıntısını odamızın açtığı kurslar vesilesiyle çözüyoruz. Dönem dönem kurslar açıyoruz. Bu kurslardan yetişen elemanlar hiç iş sıkıntısı çekmeden doğrudan işe başlıyorlar.Ticaret odamızda oluşturduğumuz kurslardan yetişip belgesini alanlar hiç boşta kalmıyorlar.” Dedi.
        Nedir mesele: her kurum ve kuruluş kendi alanında düzgün işler yaparsa memleketin kalkınmaması olası değil. Yeter ki azim ve kararlılık ortaya koyulsun.                  Planlamalar doğru zamanda ve doğru yerde yapılsın.
Bu alanlara yapılan yatırımlar bile göçün önüne geçiyor demektir. Göç yollarının önünü tıkıyor demektir. 
Vesile olanlardan Allah razı olsun. Başarıları daim olsun. İnsanlarımız da yatırım alanlarında iş bularak memleketlerinde kalsın…
Memleket adına teşekkürler Sayın Tayfun Karataş.
* * *
Yine yerel yönetimlerin çalışma planlamalarından bahsedeceğim.
Fatsa’da halen “KAPALI PAZAR YERİ” yapılmış değil.
Geçen gün bir arkadaşla konuşuyoruz; “… Fatsa’da yerel yönetimde 15 yıl aralıksız görev yapan Hüseyin Anlayan ve yönetimi Fatsa’ya bir kapalı pazar yeri yapamadılar. Her dönem vaat ettiler, bir türlü işi gerçekleştiremediler …” dedi.
Yazık; hatırladıkça başımız ağrıyor. Ne kadar da vizyonsun süreçlerden geçmişiz.
Düşünüyorum da dönemin AK Parti yönetimlerinin de burada büyük hataları var. Aynı adayı, aynı kadroyu 3 dönem nasıl aday yapıp yönetime getirdiler bilmiyorum. Hiç mi fark edemediler acaba Fatsa’nın geri kalmışlığını. Bir kültür sarayıyla, bir spor kompleksiyle kandırmışlar Fatsa’yı. Geriye de 160 milyonluk bir borç bırakarak!!!
Memleket adına koskoca 15 yıl beyhude geçmiş. Ceplerini dolduranlar için ise şahane!!!
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde