18 Nisan 2024

MÜSLÜMANLIK GÖKLERDE Mİ?

  • PDF

               Hz. Mevlana hamama gider; hazırlanır, yıkanma yerine girer, Fakat girmesiyle çıkması bir olur. Hemen giyinip oradan ayrılmak ister. Dışarıdakiler şaşırmışlardır. Ne oldu diye sorarlar; “ soyunup hamama girmiştim. Tellak beni görünce, bana yer açmak için bir şahsi havuzun başından uzaklaştırdı. Benim yüzümden rahatsız edilen o şahsa karşı utancımdan o hale geldim ki dayanamayıp dışarı çıktım” der.

              Bir tarafta Müslümanlığı bu hassasiyet ve incelik içinde anlayanlar/yaşayanlar.

              Diğer tarafta, dini diyaneti diline dolayıp ve fakat her türlü haksızlığı, hukuksuzluğu, çirkinliği yapmaktan zerre kadar imtina etmeyenler.

              Çıkarları, ihtirasları, heva ve hevesleri uğruna insan onurunu ezip geçenler.

               Kuran-ı kerim’in ifadesiyle “ kendi nefislerini ilah edinenler”

               Bu tutumun adı Müslümanlık olabilir mi? Kimse kimseyi aldatmasın! Bunu en iyi görenlerden biridir Mehmet Akif, Şöyle der;

               Müslümanlık nerde! Bizden geçmiş insanlık bile

               Adem aldatmaksa maksat, aldanan yok nafile!

               Kaç hakiki Müslüman gördümse, hepsi makberdedir

               Müslümanlık bilmem amma galiba göklerdedir.

               İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener Hanımefendi’ye yönelik çirkin iddialar, sadece siyasetin, haberciliğin, gazeteciliğin değil, insanlığın düştüğü yeri gösteriyor. Kaldı ki biz bu filmi kaçıncı kez seyrediyoruz. Bugüne kadar yapılan iftiraların, özel hayatlara müdahalelerin, yaşatılan travmaların haddi hesabı var mı?

                Kimlerin en özel, en mahrem durumları ifşa edilmedi ki?

               Kimlerin hayatları darmadağın yapılmadı ki?

               Hapishanelerde senelerce hiç yoktan yatanları hatırlayalım; dayanamayıp intihar edenleri de,

              Ne ıstıraplar dikkate alındı, ne hamam onuru, şerefi

              Dilin kemiği yok, herkes her şeyi söyleyebilir.

              Ancak soralım; bu mu insanlık, bu mu ahlak? “ Hakkında bilgin bulunmayan şeyin ardına düşme( hakkında konuşma) çünkü, kulak, göz ve gönül, bunların hepsi yaptıklarından sorumludur” uyarısı yapılır. Kur’anda

              Bu mu dindarlık? dil ile ortaya çıkabilecek her türlü kötülüğe engel olmak için İslam, açıktan yalan yanlış konuşmaları yasaklamakla kalmaz; arkadan atıp tutmayı, kişinin yüzüne karşı söylenmeyecek sözleri gıyaben konuşmayı da yasaklar. Kişiyi arkadan çekiştirmek “ ölü eti yemek” olarak nitelendirilir!

              Fertler arasındaki ilişkilerin sağlıklı yürümesi, kur’anın üzerinde durduğu en temel husustur. Birbirinizin gizli yönlerini araştırmayın “ yasağını Yüca Allah, İnsanın bizatihi kendi sınırlarını kendinin belirleyeceği mahremiyet alanı ile korumuştur. Özel alana girilemeyeceği kesin olarak yasaklanırken, bu nasıl göz ardı edilir?

               İnsan olmanın asgari şartı “ kişinin elinden ve dilinden kimseye zarar gelmemesidir” bu da yetmez, insanın artı bir değer/ iyilik üretmesi gerekir. İlahi ve beşeri tüm öğretiler, bu iki aşamaya yönelik tavsiyelerde bulunurlar. İnsan “ başıboş yaratılmamıştır” bu dünyada oluşunun bir amacı vardır. Allah’ın Adem soyundan aldığı söz, yani “ Ben sizin Rabbiniz değil miyim” sorusuna verilen “ evet “yanıtı tüm sorumlulukların kaynağıdır.

           İslam da sorumluluk haklardan önce gelir. Her varlık ise yaratıldığı doğası hasebiyle kendi hakkına sahiptir. İnsan hakları da bu beşeri sorumluluk çerçevesi içinde düşünülmelidir. “ Hak” hem Allah’ın esmaü’l hüsnasından biri, hakikat ve gerçekliğin kendisi manasına gelir. Kalın Sağlıcakla!

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde